Dacă bârfești, vei trăi mai mult!

Bârfele între femei ajută la menţinerea sănătăţii. Acest lucru este demonstrat ştiinţific. Femeile cărora le place să-i discute pe alții trăiesc mai mult.

separator

Experţii de la Universitatea din Oxford au constatat că bârfitul este forma cea mai vitală de comunicare, care ne-ar putea ajuta să avem o durată de viaţă mai lungă.

,,Rețeaua socială are un efect pozitiv imens asupra fenomenului fericirii și bunăstării’’, declară profesorul de psihologie evoluționistă Robin Dunbar într-un articol publicat în ziarul Telegraph.

,,Bârfitul este doar o conversaţie şi ajută oamenii să fie la curent cu tot ce se întâmplă în lumea în care trăiesc. Deci, bârfa este ceea ce ne face umani’’, spune profesorul.

Aceasta ne ajută să transmitem informații, să ne antrenăm credibilitatea, să stabilim relaţii trainice cu familia și prietenii. ,,De fapt, departe de a te simţi vinovat pentru că bârfeşti despre alții, ar trebui să accepţi acest lucru ca parte vitală a vieții umane. Limba a evoluat pentru a ne permite să păstrăm uleiul care unge rețeaua socială’’, mai spune profesorul.

Dr. Jennifer Cole, lector superior la Departamentul de Psihologie de la Universitatea din Manchester a efectuat o serie de experimente pentru a afla ce efect au zvonurile asupra oamenilor.

,,Conexiunea socială este atât de importantă, iar bârfele sunt parte din viaţa noastră. Este preferabil ca oamenii să bârfească puţin’’, spune psihologul.

În biologia evoluţionistă acest fenomen se numește „teoria bârfelii” și sugerează că dezvoltarea limbii a permis oamenilor să poată trăi în grupuri tot mai mari. Un studiu anterior, efectuat la Universitatea din California, a constatat că bârfele pot avea rezultate pozitive întrucât înlătură stresul.

Specialiştii spun că bârfitul stimulează secreţia de progesteron, hormon capabil să reducă nivelul de anxietate și stres la femei. Cercetarea relevă că femeile sunt mai fericite și mai sănătoase dacă au conversaţii regulate între ele. Progesteronul, hormon produs în ovare la femei, joacă un rol important în conexiunea socială și face femeile mai dispuse să ajute alți oameni aflaţi în necaz.

Bărbatul supus unui transplant de penis va deveni tată!
Articolul anterior
Ai un copil hiperactiv? Ce faci?
Articolul următor
Alte articole interesante