Începând cu prima zi din noul an, ne facem planuri mărețe pentru anul care vine. Însă, experții au demonstrat că trebuie să-ți planifici activitățile pe un termen mai lung.
Poziţionare pe termen lung. Pentru o mare parte din oameni, un nou an înseamnă şi un nou timp prin care să îşi reevalueze viaţa, având în vedere obiective şi planuri pentru perioada ce urmează. Dar, potrivit unui psiholog citat de „The Independent“, ar trebui să ne facem planuri pentru anul următor, nu pentru cel care abia a început. Psihologul Benjamin P. Hardy susţine că dacă vrem cu adevărat să se realizeze anumite lucruri în viaţa noastră atunci ar trebui să ne planificăm obiective pe termen lung şi să ne gândim dincolo de o perioadă limitată de timp. Expertul arată că JK Rowling şi-a planificat cele şapte cărţi despre Harry Potter înainte măcar de a scris un capitol, iar George Lucas şi-a planificat cel puţin şase filme „Star Wars“ înainte de a începe munca pentru un lungmetraj al seriei. „Principiul este simplu: nu planta un copac, ci o livadă“, spune el, care arată că păstrarea în minte a obiectivelor pe termen lung duce la o mare probabilitate ca acestea să devină realitate. „Tot ceea ce faci ţine de poziţionare. Te poziţionezi să faci lucruri măreţe într-un an, doi sau cinci de-acum încolo?“, întreabă expertul.
De ce nu ne respectăm promisiunile făcute de Anul Nou. Foarte puţini dintre noi duce la bun sfârşit obiectivele de Anul Nou, iar acest lucru se datorează unui lucru pe care Hardy îl numeşte „decizii făptuite“ – nu trebuie doar să fi interesat de obiectivele tale, ci şi să te dedici lor. Studiile psihologice arată că persoanele care au încredere în capacitatea lor de a-şi atinge obiectivele se situează pe poziţii superioare faţă de alţii. Mai mult, aceşti oameni preiau controlul, crezând că ei înşişi au puterea de a-şi determina propriile rezultate în viaţă. Oamenii care nu au aceste trăsături, adică majoritatea populaţiei, au un nivel scăzut al satisfacţiei legate de viaţă, performanţe scăzute la locul de muncă, lipsa unei motivaţii, niveluri ridicate de stres şi probleme de sănătate, scrie one.ro.
Când eşti liber cu adevărat. Psihologul spune că deşi trăim într-o lume imprevizibilă, iar multe lucruri sunt în afara controlului nostru, încă avem putere asupra rezultatelor propriilor vieţi. Acesta crede că am fost minţiţi, anume că toată lumea crede că nu e responsabilă pentru ceea ce se întâmplă cu ea, când de fapt trăim opusul. Când acceptăm această idee şi preluăm controlul propriilor destine atunci vom realiza mai mult. „În clipa în care îţi dai seama de responsabilitatea pe care o ai asupra fiecărui aspect al vieţii tale înseamnă că eşti complet liber“, spune Hardy. Dar, pentru a te ţine de promisiuni trebuie să fii motivat, iar dacă nu dai valoare obiectivelor, atunci nu vei reuşi. „Când iei decizia şi responsabilitatea de a-ţi trăi viaţa în funcţie de ce model îţi impui vei fi fascinat de cum lucrurile devin materiale, aşa cum le vedeai în minte“, mai zice el. Aşadar, pentru a face asta trebuie să gândeşti pe termen lung. E timpul să îţi cumperi un jurnal pentru 2018.