Obezitatea dăunează vieţii sexuale!

Mărimea taliei unui bărbat supraponderal vorbește nu numai despre viața lui sexuală dezastruoasă (influențată de nivelul scăzut de testosteron), ci și despre starea sa de sănătate.

separator

Adrian Sadovnic,
urolog – androlog (sexolog),
Tel: 069252022

Excesul de grăsime corporală, în special pe abdomen, afecteaza sistemului reproductiv şi scade calitatea spermei.

Fiecare bărbat trebuie să se alarmeze, dacă centimetrii din jurul taliei depășesc cifra de 94 cm (trece de limita normală) și să-și schimbe rapid modul de viaţă: să reducă greutatea corporală prin exercițiu fizic și regim alimentar.

Dacă centimetri taliei depășesc 102 cm, atunci trebuie să se adreseze medicului specialist (endocrinolog sau androlog) pentru că deja sunt catalogaţi ca fiind obezi. Or, obezitatea este în strânsă legătură cu nivelul scăzut al testosteronului care joacă un rol important în viaţa unui bărbat. Citeşte mai jos informaţia oferită de specialistul nostru despre influenţa testosteronului la bărbaţi.

 

Ce este testosteronul şi ce rol joacă în viaţa unui bărbat?

Este un hormon steroid secretat în principal de testicule la bărbaţi şi în cantităţi mai reduse  de glandele suprarenale. Joacă un rol important în aprecierea sexului la făt în perioada intrauterină şi influenţează dezvoltarea caracterelor sexuale (trăsături disctinctive ale sexului masculin) până la maturitate, iar în organismul matur menţine toate aceste caractere sexuale, stimulează libidoul, menţine tonusul muscular şi stimulează energia psihică şi fizică.

Obezitatea creşte factorii de risc legaţi de nivelul scăzut al testosteronului

 

Excesul de ţesut adipos tulbură procesul metabolic care controlează erecţia şi nivelul testosteronului. Este dovedit că bărbaţii obezi au adesea nivelul mai scăzut de testosteron. Inclusiv, odată cu înaintarea în vârstă scăderea testosteronului e mai rapidă la bărbaţii ponderali sau obezi. Iar obezitatea duce la creşterea factorilor de risc care influenţează nivelul scăzut al testosteronului, cum ar fi: hipertensiune arterială, rezistenţa la insulină, diabet zaharat de gradul II, scăderea libidoului, disfuncţiile erectile.

Care sunt consecinţele scăderii testosteronului?

Scăderea testosteronului scade şi nivelul calităţii generale de viaţă, aduce daune considerabile echilibrului fizic şi psihologic al organismului – ceea ce nu este compatibil cu o viaţă (sexuală) normală. Apare:

–  Infertilitatea

–  Disfuncţia  erectilă severă

–  Scăderea libidoului

–  Oboseala

–  Scădere masei musculare

–  Sânii măriţi în volum (ginecomastie)

–  Rărirea pilozităţii corporale

–  Osteoporoza

În schimb, scăderea în greutate ridică nivelul testosteronului total plus testosteron liber biologic activ, normalizând viaţa sexuală în cuplu şi funcţia reproductivă. În cazul deficitului de testosteron, terapia substitutivă cu testosteron şi modul sănătos de viaţă poate readuce la normal viaţa sexuală în cuplu.

Ajută-ţi partenerul să slăbească

Este importantă alimentaţia corectă: renunţă la pregătirea alimentelor grase (deşi bărbaţilor le place mâncarea care după părerea lor ţine de saţietate), impune un regim alimentar bazat pe  multe legume, cereale, carne slabă, peşte şi lactate degresate. Obșnuiește-l să ia micul dejun şi să renunţe la mesele târzii. Invită-l la plimbări, de obicei bărbaţii se distrează în faţa televizorului sau la calculator şi pe deasupra mai ronţăie ceva, care cu siguranţă nu este sănătos. Încurajează-l să facă sport pentru a scăpa de sedentarism şi a-şi recăpăta tonusul muscular.

Viaţa sexuală sănătoasă în cuplu influenţează şi armonia acestuia, nu lăsa nimic la voia întâmplării!

 

E timpul s-o ascultăm pe Geta Burlacu
Articolul anterior
Războiul dintre Nicu Țărnă și deputatul Maria Ciobanu continuă!
Articolul următor
Alte articole interesante