Psihologul Angela Stafii “Alegerile greșite omoară copilul din tine”

Sanda Filat și Angela Stafii revin în fața femeilor la Women’s Summit Moldova.

separator

PIC_2934 PIC_2943 PIC_2946 PIC_2964
PIC_2966 PIC_2985 PIC_2987 PIC_2993

Am selectat cele mai curioase lucruri vociferate de speakerii serii în cadrul workshopului “Cum facem alegerile în viață”:

Sanda Filat

 • Chiar și atunci când alegerea nu este importantă, ne blocăm și nu știm ce să facem. Paralizați de frica de a decide, plasăm alegerea și responsabilitatea pe umerii altcuiva.
 • Atunci când nu vrem să alegem noi, îndeplinim alegerile altcuiva. Ca și atunci când nu îți pui un scop de dimineață și îți consumi ziua realizând scopul altcuiva.
 • Atunci când luăm o decizie, oricât de mică nu ar fi, este ori în favoarea trecutului, ori în favoarea viitorului. Dacă alegem trecutul, avem stabilitatea și zona de confort în care ne simțim liniștite. În viitor, totul este imprevizibil, o veșnică noutate și schimbare. Suntem neliniștite și dominate de frică. Dar creștere și dezvoltare nu există decât în viitor.
 • Corectitudinea alegerilor poate fi determinată doar de rezultat. Dacă ai luat decizia azi, atunci și rezultatul începe să se realizeze tot azi.
 • Atunci când facem o alegere, trebuie să fim conștiente că aceasta ne va costa ceva. Fiecare alegere are un preț. Pentru a obține un rezultat, trebuie să sacrifici.
 • Când ne păcălim că am făcut o alegere? Atunci când căutăm mai multe alternative și într-un final nu o realizăm pe niciuna, sau atunci când ne spunem “totul va fi bine”. Va fi bine, dar este binele cuiva pentru că nu noi am făcut alegerea.

PIC_3000 PIC_3030 PIC_3091 PIC_3098
PIC_3108

Angela Stafii

 • În fiecare secundă luăm decizii, chiar dacă ele par nesemnificative. Studiile demonstrează că a cincea parte din deciziile pe care le luăm în viață generează regrete. Toți oamenii au regrete.
 • Regretele aduc tristețe, trădare de sine, frica de a lua decizii. Iar aceste lucruri te îmbătrânesc, fie că ai 25, 50 sau 70 de ani. Regretele nu te lasă să fii mobil, nu-ți dau posibilitatea să te miști, omoară copilul din tine. Și ele sunt generate de alegerile greșite.
 • Noi avem un ideal în mintea noastră, o imagine mai bună despre noi. Între idealul din capul nostru și ceea ce suntem în realitate există o disonanță. Alegerile încep de la a te accepta și a te iubi așa cum ești.
 • Regretele apar pentru că suntem convinse că trebuie să avem întotdeauna dreptate. E mai comod să ai regrete decât să-ți spui că ai făcut o alegere greșită.
 • Atunci când vrem să facem o alegere decisivă în viață, ne întrebăm ce va spune lumea, copiii, mama, ce vom face mai departe. Mintea creează istorii. Decizia este simplă, trebuie să-ți asculți doar inima, dar nu istoriile din cap.
 • Întotdeauna în fața alegerii ești tu, nu există factori externi.

PIC_3217 PIC_3281 PIC_3325 PIC_3335
PIC_3358

“Știi, la mine o venit vdohnovenie”! Formația “Lume” le răspunde anti-fanilor
Articolul anterior
Ai colegi de acelaşi sex sau de sex opus?Află cum e mai bine!
Articolul următor
Alte articole interesante