Te doare în timpul sexului?

Durerea în timp ce faci sex, poate cauza probleme serioase în viaţa intimă a cuplului: pe lângă disconfortul fizic, mai pot apărea şi reacţii emoţionale negative. Aşa că nu trebuie să ignori acest aspect.

separator

Potrivit unui studiu recent publicat, aproximativ trei femei din patru suferă de dureri în timpul contactului sexual. Dacă pentru unele este o problemă temporară, altele se confruntă cu ea o perioadă mai îndelungată.

slider-2

Cum tratezi durerile

Lubrifierea vaginală insuficientă

În multe cazuri, femeia poate avea durere la penetrare din cauza unei lubrifieri insuficiente. Schimbările hormonale care apar în timpul ciclului menstrual şi înaintarea în vârstă afectează cantitatea şi consistenţa lichidului lubrifiant. De asemenea, există şi boli care contribuie la uscarea vaginului.

Pentru a trata acest lucru fie prelungești preludiul, fie poţi folosi un lubrifiant.

Pilulele anticoncepționale

Dacă iei anticoncepţionale sau un antihistaminic, lipsa secreţiei vaginale poate fi un efect secundar al acestora. Nu te grăbi însă să-ţi schimbi medicația. Este destul de greu să găseşti o pilulă contraceptivă care să ţi se potrivească. Dacă uscarea vaginului este singura problemă, foloseşte un lubrifiant pe bază de apă şi prelungeşte preludiul. Dacă sexul însă, este la fel de  incomod, discută cu medicul pentru a schimba pilule.

Vulvodinia

Reprezintă durerea continuă, cu caracter de arsură sau  mâncărime, ce apare fie spontan, fie la atingere. Vulvodinia este o durere care persistă mai mult de trei luni şi nu este cauzată de nicio afecţiune dermato-venerologică.

Antibioticele şi unguentele locale, tratamentele laser şi intervenţiile chirurgicale genitale pot fi considerate cauze ale durerilor vulvare.

Dacă suferi de această boală, poţi lua analgezice pentru calmarea durerilor. Este bine ca acestea să fie recomandate de un medic şi să le iei cu responsabilitate.

O alternativa la tratamentul medicamentos este reprezentată de unguentele locale. Poţi folosi creme pe bază de anestezice sau de hormoni pentru ameliorarea durerilor. Masajul şi acupunctura pot fi considerate și ele tratamente alternative, care din păcate dau rezultate pe termen scurt.

4_38508900

Vaginismul

Este o disfuncţie sexuală numită şi atacul de panică vaginal.

Vaginismul poate fi provocat de abuzuri sau traume sexuale, de factori psihologici, iar uneori nu se poate determina cauza exactă.

Un tratament eficient în rezolvarea acestei disfuncţii presupune o combinaţie de exerciţii fizice, de terapie comportamentală şi de consiliere.

Endometrioza

Dacă durerea persistă şi după sex, este un semn de endometrioză – o boală în care mucoasa uterină care se pierde în timpul menstruaţiei este prinsă în afara uterului, cauzând dureri şi, uneori, infertilitate. Semnul cel mai evident sunt crampele foarte dureroase. Acesta este motivul pentru care, chiar dacă milioane de femei din lume au endometrioză, multe nu sunt diagnosticate de ani de zile.

Tratamentul pentru endometrioză, de obicei, începe cu anticoncepţionale şi calmante, dar ar putea include, de asemenea, o intervenţie chirurgicală pentru a îndepărta ţesutul.
Vizitele la medicul ginecolog, sunt cele mai necesare dacă apar dureri. În plus, ar trebui să mergi la control în mod regulat.

Sursa

alte Articole interesante