Suntem doar prieteni!?

Pot barbaţii şi femeile fi doar prieteni? Răspunsurile de cele mai multe ori sunt împărţite. Şi totuşi: poate  exista prietenia, care,  în secret, aspiră să se transforme în dragoste?!

separator

Ludmila Goma,
Conferențiar universitar,
USMF “N.Testemițanu”

Am mai mulţi prieteni, care mi-au fost alături la bine şi la greu. Nu vreau să fiu categorică. Totuşi gândeşte-te bine, atunci când un bărbat îţi spune că doreşte să-ţi fie doar prieten.

Astăzi, oamenii sunt mai deschişi comunicării ca altădată. Relaţiile de prietenie contează enorm, atât în viaţa personală cât şi în cea profesională. Fără dragoste, viaţa nu ar mai avea niciun sens, însă fără prietenie viaţa în sine nu ar fi posibilă sau ar fi lipsită de siguranţă.

Ce părere au specialistii?

Medicii- psihiatri  susţin, că o simplă relaţie de prietenie între bărbat şi femeie este imposibilă. Iar unii psihologi susţin că acest lucru e posibil.

Prietena mea L… avea un amic încă din facultate. Se cunoşteau de ani buni şi erau nedespărţiţi. Erau implicaţi în relaţii amoroase cu alte persoane, se îndrăgosteau şi uneori plângeau unul pe umărul celuilalt. Totul însă s-a încheiat în momentul, în care „amicul” , fiind  căsătorit, a realizat că-şi doreşte mai mult de la  ea, pentru că se simte atras sexual.

Curiozitatea mea a mers până la realizarea unui mic sondaj

, întrebarea fiind: crezi în prietenia dintre un barbat şi o femeie, fără o relaţie sexuală?

Dintre intervievaţii de mai multe vârste, tinerii au răspuns pozitiv. Ei cred în prietenia dintre bărbat şi femeie. Femeile, de vârsta a doua, au răspuns negativ, iar bărbaţii – pozitiv.

De la bun început trebuie definiţi clar termenii relaţiei.

Cum poti să fundamentezi o prietenie care aspiră să se transforme în dragoste?

A  fi prieten cu cineva, înseamna să recunoşti că eşti  pe poziţii de egalitate.

Am preferat  de multe ori să apelez la sfatul unui prieten bărbat,  decât la cel al unei femei.

Într-o prietenie cu o persoană de sex opus, femeia are răspunsuri,

din diferite perspective. Fiecare bărbat are nevoie de o viziune feminină asupra lucrurilor. Cu femeia  poate vorbi despre tot ceea ce de obicei este ţinut în secret în conversaţiile cu confraţii, despre emoţiile lui.

Noi, femeile avem o inteligenţă emoţională mai dezvoltată, decât a bărbaţilor

. Bărbaţii sunt mai practici decât femeile, iar împreună ne completăm.

Dacă  lansezi o relaţie cu cineva de sex opus, sexualitatea este întotdeauna prezentă la un anumit nivel şi nu poate fi evitată.

Atât bărbatul, cât şi femeia trebuie să ignore latura romantică a întâlnirilor. O relaţie platonică este posibilă, doar dacă ambii au capacitatea de a distinge clar între sentimentele de iubire, cele sexuale şi de prietenie.

Din sondaj am observat, că mai există o categorie de persoane, atât bărbaţi cât şi femei, care cred în relaţiile de amiciţie dintre sexe.

Experienţa de viaţă, maturitatea, longevitatea relaţiei, nivelul de intimitate, la care s-a ajuns, vârsta – toate acestea delimitează prietenia de dragoste. Dacă eşti suficient de matur, ştii când să te opreşti şi să nu împingi lucrurile prea departe, îmi spunea o prietenă. Putem oare vorbi de prietenie adevarată, în contextul restricţiilor şi al eventualelor regrete?

Concluzia? Prietenia dintre bărbat şi femeie este ceva fragil.

Viaţa e în mâinile noastre.

Dacă ne înţelegem bine cu o persoană, suntem pe aceeaşi lungime de undă şi privim în aceeaşi direcţie, de ce să nu încercăm să facem un cuplu şi să ne construim viaţa împreună?

 

Cum să-ți accesorizezi rochia neagră!
Articolul anterior
Unica din viaţa Taniei Cerga!
Articolul următor
Alte articole interesante