Viorica Guzun: “ Regulile codului vestimentar trebuie să le cunoască fiecare doamnă care se respectă”

Photo_Tiit_Mõtus
Photo: Tiit Mõtus

În timpul liber, adoră să fotografieze fenomenele naturii, să scrie pe blogul său şi să se plimbe pe străzile friguroase ale Tallinn-ului. Serile este alintată de melodiile interpretate la ghitară de către soţul ei, ambasadorul Moldovei în Estonia din 2010, Victor Guzun.  Este frumoasă, fericită şi îndrăgostită de tot ce o înconjoară! Faceţi cunoştintă cu Viorica Guzun, femeia care reuşeşte să surpindă frumosul în fiecare zi.

Cum ţi-ai cunoscut actualul soţ şi prin ce anume te-a cucerit?

Planul de cucerie al soţului meu rămâne a fi o misiune secretă şi pentru mine. E firesc să te cucerească felul de a fi al persoanei iubite. Şi iubeşti pentru multe lucruri, dar niciodată nu le vei şti pe toate. Mai ales când iubeşti un bărbat adevărat – înţelept, respectuos, carismatic şi care, da, te face să zâmbeşti. Mult şi cu poftă.

Photo_Dumitru Goncear
Photo: Dumitru Goncear

Eram DJ la radio. El mă asculta. Apoi a survenit misteriosul plan de acţiuni. În urma lui, am devenit Doamna Guzun.

Care este munca pe care soţia unui diplomat trebuie s-o facă? Ai un program anumit care trebuie respectat cu stricteţe?

Prima misiune a unei soţii de diplomat este să îşi reprezinte demn ţara.  Programul care trebuie respectat cu stricteţe se numeşte punctualitate, acolo unde mergi şi atunci când promiţi ceva, şi consecvenţă în tot ceea ce spui şi faci. Toate se fac în funcţie de priorităţi şi scopuri. De obicei, soţia unui diplomat îşi creează un orar al activităţilor care pot viza acţiuni de promovare a ţării, cum ar fi evenimentele organizate împreună cu diaspora, cele de prezentare a culturii în mediul diplomatic sau în media locală. Iniţiem şi desfăşurăm acţiuni în scopuri nobile, atât pentru persoanele dezavantajate din Estonia, cât şi pentru cei de acasă.

Targul International de Craciun 2012

În acest sens, drept exemplu pot veni Târgul Internaţional de Crăciun şi campania de colectare de bunuri la care am luat parte la iniţiativa Coaliţiei Voluntariat. Corul diplomatic, în care cântăm împreună cu D-l Ambasador, are misiunea de a ajuta copii care suferă de autism. Totodată, depunem eforturi pentru ca bunele practici de aici, din Estonia, să îşi facă loc în Republica Moldova. Aici mă refer la campania de promovare a securităţii rutiere prin promovarea reflectorizantelor pentru pietoni. Cu alte cuvinte, prezenţa unei soţii de diplomat trebuie să se facă simţită prin implicarea în activităţile ambasadei, dar şi prin iniţiativele sociale de a fi parte la programul de stabire a relaţiilor bilaterale între ţări.

Cum preferi să-ţi petreci timpul liber?

Aflarea în Estonia îmi permite să îmbin mai multe tipuri de activităţi.

Şi dacă despre cele legate de misiunea mea primară am vorbit, păi, timpul liber îl dedic profesiei mele de bază – relaţiilor publice. Colaborez cu o companie de PR de aici, fapt care îmi permite să fiu aproape de domeniul pe care l-am îndrăgit, studiat şi practicat acasă. Apoi vin diversele activităţi împreună cu doamnele din corpul diplomatic, stricta necesitate pentru mişcare – la sala de sport, scris – pe blog-ul personal, lecturi, plimbările în aer liber, la braţul soţului sau împreună cu buna mea prietenă – bicicleta şi, mai nou, surprinderea de momente frumoase cu aparatul de fotografiat. Alteori mă regăseşte  dorul de radio, unde am activat timp de 3 ani şi jumătate, şi atunci încep să răscolesc prin colecţia mea de melodii, fie aflu ce se mai întâmplă în lumea muzicală.

Există careva reguli ale codului vestimentar pe care soţia unui ambasador trebuie să le respecte?

Regulile codului vestimentar trebuie să le cunoască fiecare doamnă care se respectă. E o normă şi e responsabilitate. Iar dacă mediul în care păşeşti presupune eleganță  şi rafinament, atunci aceste principii stau în prim-plan. În acelaşi timp, vestimentaţia depinde şi de evenimentele la care eşti parte. Dacă cele cu caracter oficial presupun o ţinută vestimentară strictă, atunci cele în care predomină o atmosferă mai destinsă oferă teren unui stil mai diversificat și rafinat.

Stilul tău vestimentar s-a schimbat după ce ai devenit soţie de ambasador ?

Mire si mireasaAm avut mereu o pasiune deosebită pentru stilul vestimentar clasic. Ceva totuşi s-a schimbat, datorită faptului că îmi reprezint ţara, alături de soţul meu, într-un ţinut tare rece. Hainele din sezonul toamnă-iarnă deţin primordialitatea, iar rochiilor mele de vară le duc aprig dorul. Totodată, încercăm să nu ne supărăm pe vreme. Estonienii spun că nu există vreme rea, ci haine necorespunzătoare. Aşa că ne străduim să corespundem normelor vestimentare… nordice, atât în context oficial, cât şi în simplele plimbări din timpul liber.

MireasaRochia pe care ai purtat-o în ziua nunţii a fost  realizată de mămica ta. De ce ai hotărât să apelezi la ea? Este stilistul tău personal?

Mama este cea mai bună prietenă a mea, întâi de toate. Aşa a fost dintotdeauna. Şi tot ea reprezintă pentru mine un etalon al frumuseţii şi feminităţii. Prin urmare, am mereu încredere în sfaturile, recomandările ei şi sunt mereu încântată de rezultatele muncii sale, când vine cu noi surprize vestimentare pentru mine. Întreaga mea garderobă, cu foarte mici excepţii, e creată de mâinile mamei. Iar atunci când răsfoiesc fotografiile de la nuntă, îmi place să spun că mama mea este creatoarea miresei, dar şi a rochiei miresei.

Evenimentul de prezentare a bucatariei noastre doamnelor sotii ale ambasadorilor

Este diferită viaţa în Estonia faţă de cea din Moldova?

WGuzunŞi da, şi nu. M-am simţit ca acasă din prima zi de aflare în Estonia. E graţie oamenilor simpli şi binevoitori, atmosferei calme de aici. Admir responsabilitatea cu care se iau decizii şi continuitatea lor. Asta aduce rezultate. Şi asta face ca Estonia, stat membru al UE, să reprezinte un model de parcurs pentru ţara noastră. Pe de altă parte, aici nu am întreaga familie alături, prietenii sunt departe, vremea e mult mai rece şi soarele e mult mai preţuit. Dar am oportunitatea de a cunoaşte un alt stil de viaţă, de a vedea cum îngheaţă marea, pe timp de iarnă, şi de a duce acasă mesaje pozitive.

Cum este văzută Republica Moldova din afară?

Ştiu cel mai bine cum este văzut micul nostru plai din Estonia: însorit, foarte însorit, primitor, cu oameni deschişi şi dealuri cât munţii. Dar şi mai important este că Estonia vede ţara noastră drept una demnă de a fi susţinută pe toate dimensiunile, în calea sa spre Uniunea Europeană.

Recent ai iniţiat o campanie de promovare a reflectorizantelor pentru pietonii din Republica Moldova.  Rezultatele sunt îmbucurătoare?

Suntem la începutul campaniei “Detaliul care salvează vieţi”, proiect lansat împreună cu D-l Ambasador, Victor Guzun. În primul rând, 2 000 de reflectorizante au ajuns la copiii de acasă. Elevi din satele unde incidenţa şi riscul accidentelor rutiere sunt sporite sunt deja însoţiţi de micii lor prieteni protectori, iar acesta este un motiv de a crede în reuşita de start a campaniei. Totodată, de reflectorizante au parte şi persoanele care le-au solicitat. Şi, cu siguranţă, oamenii de acasă au aflat despre reflectorizantele pentru pietoni – o modalitate simplă şi utilă de a fi protejat în timpul deplasării pe timp de noapte. Mulţumim foarte mult tuturor oamenilor cu suflet mare, care s-au implicat şi continuă să fie parte la promovarea mesajelor noastre.

Balul_Presedintelui_2012_Photo_Tiit_Mõtus
Photo: Tiit Mõtus

Vă doriţi copii în viitorul apropiat?

Cred că orice familie îşi doreşte să devină şi mai împlinită, prin apariţia copilaşilor. Iar Cel de Sus are grijă ca toate, în viaţă, să vină la timpul lor.

Victoria Sănduță

Ciorbă de pui a la grec
Articolul anterior
Masajul: înainte sau după antrenament?
Articolul următor
Alte articole interesante