8 cele mai fascinante găuri în Pământ! Foto

Deși pe mulți dintre noi, ne fascinează și ne sperie în egală măsură, iată totuși care sunt cele mai spectaculoase găuri de pe suprafața Terrei, săpate atât de mâna omului, cât și de misterioasele forțe ale naturii.

separator

Marea Gaură Albastră (Belize)

Aflată în mijlocul oceanului, Marea Gaură Albastră (Great Blue Hole), este considerată a fi cea mai mare din categoria celor marine: are 125 m adâncime și un diametru de aproape 4 km. „Celebritatea” colosalului abis i se datorează lui Jacques-Yves Cousteau, cel care l-a inclus în topul primelor 10 locuri perfecte pentru scufundări.

holes02

Mina de Diamant Diavik (Canada)

Mina se află la circa 300 km de Yellowknife, în Canada, și produce anual 1.600 kg de diamante. Zona unde se află gaura este atât de izolată încât a fost necesar să fie „înzestrată” cu propriul aeroport.

holes03

2

Poarta iadului – Darvaza (Turkmenistan)

În mijlocul deșertului Karakum din Turkmenistan, zona bogată în gaze naturale, craterul Darvaza sau „Poarta iadului” cum i se mai spune, arde ca o torță, flăcările sale putând fi văzute de la kilometri distanță. Imensa groapă nu este nici pe departe o creație a naturii, ci un accident al prospecțiunilor miniere sovietice din anii ’50. În 1971, operațiunile de forare au provocat o prăbușire a unei caverne, ducând astfel la crearea unui crater cu diametrul de 60 m și o adâncime de 20 m. Sonda a fost incendiată pentru eliminarea gazelor toxice, dar arde fără întrerupere de-atunci.

holes04

3

Morning Glory Hole, Barajul Monticello (California – SUA)

Aflată în nordul Californiei, Glory Hole este gaura de scurgere a barajului Monticello de pe lacul Berryessa, un deversor circular care „înghite” 1.370 de metri cubi apă pe secundă. Din motive obiective, înotul în vecinatatea ei este nu numai interzis, dar și nerecomandat. Când nivelul lacului Berryessa scade, pe parcursul lunilor secetoase, Glory Hole este folosită de skateboarderi și bicicliști pe post de half pipe.

4

Mina Kennecott Bingham (Utah, SUA)

Cea mai mare excavație făcută de om, este mina de cupru din Salt Lake County, Utah, care are o adâncime de 1.2 km și un diametru de 4 km. Kennecott reprezintă cel de-al doilea producător de cupru ca mărime din Statele Unite, furnizând aprox.15% din necesarul întregii țări.

5
holes05

Mina Kimberley „The Big Hole” (Africa de Sud)

De-a lungul vremii, din mina de la Kimberley, una dintre cele mai bogate mine de diamante din lume, au fost extrase aproximativ trei tone de diamante, echivalentul a 14,5 milioane de carate. Marea Groapă a fost creată în secolul al XIX-lea de către căutătorii de diamante din Africa de Sud, după ce, în 1871, unul dintre angajații fraților De Beers a descoperit primul diamant pe locul actualei mine.

7
holes07

Groapa din Guatemala City

Bizarul crater cu diametrul de 20 m și adâncimea de 30 m, a înghițit mai multe clădiri și o intersecție din zona de nord a orașului Guatemala, este „opera” furtunii tropicale Agatha.

9
holes08

„Zoreaua” – Morning Glory Pool, Yellowstone (Wyoming, Statele Unite)

Acesta este „ochiul” unui izvor termal, una dintre marile atracții ale parcului Yellowstone. A primit numele de „Morning Glory Pool” în 1883, de la nevasta unui administrator al parcului care considera că seamănă izbitor cu floarea denumită zorea. Culorile magnifice ale izvorului termal sunt date de bacteriile care locuiesc aici.

10

sursa

Laminarea părului și curățarea tenului în condiţii de casă!
Articolul anterior
Ce s-a întâmplat cu relaţia noastră?
Articolul următor
Alte articole interesante