Sărbătoarea zâmbetelor la Odessa!

1 aprilie este ziua, în care fiecare trecător îţi zâmbeşte, fără a te cunoaşte. Glumele sunt binevenite, iar dacă îţi  pui o perucă roz pe cap,  nu eşti considerat  neobişnuit sau ciudat.

separator

Pe lângă aceasta, este data când îţi iei geanta, aparatul foto şi pleci la drum. Iar destinaţia cea mai indicată este desigur – Odesa, unde umorul  poate fi sărbătorit cu mult fast.

Am făcut precum mi-am propus –  mi-am luat geanta, zâmbetul, gândurile frumoase şi am plecat la drum împreună cu prietena mea, Daniela. Ne aşteptau 160 km şi două vămi, dar toate acestea nu contau, pentru că ştiam că vom recupera noaptea nedormită. Şi iată-ne în oraşul porturilor, care în câteva ore avea să se transforme în citadela zâmbetelor.

Ora 4 dimineaţa, lumini, aer rece, străzi pavate, case adormite.

Astfel ne-a întâmpinat Odessa. Dar, cum era de aşteptat, moldovenii veniţi în acea zi, au trezit oraşul, plimbându-se în lung şi-n lat pe străzi, admirând frumuseţea nocturnă. Am hotărât să nu pierdem o astfel de ocazie şi am ieşit la plimbare. Prima destinaţie a fost portul, unde corăbiile păreau adevărate jucării. Am întors capul, iar în faţa am văzut vestitele trepte Potemkin. Ca să alungăm somnul, am decis să ne înviorăm, urcând 192 de trepte.

Ora 6 dimineaţa

deja cerea şi un mic dejun, dar din păcate, toate magazinele, restaurantele şi cafenelele erau închise până la ora 9, aşa că am hotărât să dormim un pic, pentru a ne reveni, după un drum lung.

Când ne-am trezit pe la ora 10, era deja forfotă mare în jur, iar frigul de afară ne-a amintit de vestita cafenea ”Kompot”,

care este renumită prin deserturile sale delicioase şi desigur, cel mai gustos compot. Aşa că, am pornit în căutarea localului cu pricina. Odată ajunse la masă, cu deserturile în faţă, nu ne-a rămas, decât să ne delectăm cu bunătăţile din farfurie, dar şi cu priveliştea de după geam.

Prea multă lume, ca să înţelegi ce se întâmplă şi prea puţin timp să reuşeşti să admiri oraşul. Pe străzi te întâlneai cu îngeri, piraţi, clovni, zâne… toate erau pentru a crea o bună dispoziţie.

La ora 12, strada Derebassovskaya era împânzită de poliţişti, care încercau să formeze un coridor, pentru parada ce urma să vină.

Cei care mergeau înaintea paradei, motocicliştii, au dat de ştire că totul începe prin zgomotul puternic al motoarelor. Unul după altul, s-au perindat  diferite personaje, variate culturi, ochi plini de optimism şi bucurie. Cel mai mult m-au impresionat câteva  fete, care loveau tobele, trezindu-te parcă la viaţă. Le-am urmărit fascinată, ascultând bătăile inimii.

Ora 14 ne-a prins plimbându-ne pe străduţele pavate,

pe lângă noi treceau băştinaşii, care ne zâmbeau mulţumiţi şi mândri de oraşul lor. Nu am putut rata trecerea pe podul îndrăgostiţilor, unde lacătele sunt simbolul veşnicei iubiri a celor doi care au fost aici. Multe enigme, mulţi oameni îndrăgostiţi şi mult loc pentru cei care urmează să vină să-şi destăinuie iubirea.

Dacă ai venit în Odesa, nu poţi să nu vezi marea zbuciumată

. Este altfel, diferită marea din luna aprilie faţă de cea din lunile verii.  Dar iată un sfat : zâmbiţi mai des, nu aşteptaţi ziua de 1 aprilie şi călătoriţi cât mai mult, pentru a avea amintiri frumoase, impresii şi trăiri deosebite.

Text: Rada Baltag

Fii originală de Paşte şi decorează-ţi masa într-un mod neobişnuit!
Articolul anterior
Tot ce trebuie să știi despre solar!
Articolul următor
Alte articole interesante