Zâmbiţi, vă rog – „Iumorina 2012”

Ziua de 1 aprilie nu o vei găsi însemnată în calendar cu o culoare aparte, dar toţi zâmbesc, toţi glumesc, toţi fac farse, căci ziua de 1 aprilie –  este ziua umorului. În fiecare an, în mod tradiţional,  oraşul Odesa se organizează carnavalul umorului ”Iumorina”.

separator

 

Oameni de afaceri, profesori, studenţi, elevi şi copii, indiferent cine sunt, toţi ”poartă” indispensabila mască din acea zi: zâmbetul. Anul acesta festivalul umorului va fi dedicat Campionatului European de Fotbal Euro – 2012.


Festivalul umorului ”Iumorina” îşi are debutul în 1972, iar succesul îl însoţeşte până astăzi.

Pentru a te simţi bine şi a avea o dispoziţie formidabilă, în această zi totul în jur devine colorat, iar pe străzile oraşului vei avea ocazia să întâlneşti personajele preferate din poveştile copilăriei tale. Începând cu ora 10 şi până la ora 22, tot oraşul va fi cuprins de feeria zilei de 1 aprilie, iar tu vei avea ocazia să vezi: parada clovnilor şi a actorilor de pantomimă numită ”Komediada”, campionatul bancurilor, festivalul borşului ucrainean; un show spectaculos cu denumirea ”Zooiumorina”, în grădina zoologică a oraşului şi multe alte distracţii şi concursuri ce îţi vor aduce buna dispoziţie.

 

Distanţa de 160 km dintre Chişinău şi Odesa, o poţi parcurge cu maşina personală sau poţi alege autocarul

, pentru că şi agenţiile turistice îţi oferă posibilitatea de a participa la acest carnaval, venind cu oferte tentante şi accesibile.

 

Astfel, preţurile variază între 150 şi 230 lei de persoană.

În această sumă este inclus drumul tur-retur şi un ghid, cazarea nu este prevăzută căci nu vei  dormi noaptea în oraşul umorului. Plecarea este pe 31 martie, ora 22, pentru ca la orele 6 dimineaţa să ajungi la Odesa. De aici îţi organizezi timpul singur, astfel încât să reuşeşti la ora 22, în  ziua de 1 aprilie să fii în autocarul agenţiei şi să te porneşti acasă.

Dar, dacă totuşi mai ai câteva zile libere, ai putea să faci o excursie prin oraşul porturilor. O plimbare cu tramvaiul îţi oferă şansa de a savura frumuseţea acestui oraş.

Îţi poţi delecta ochiul cu arhitectura deosebită şi unică a străzii Derebassovkaya

, care te încântă cu atmosfera de poveste. Şi ca să nu uiţi că mişcarea este viaţă, asaltează scara Potemkin care este cel mai reprezentativ simbol al oraşului, are192 de trepte, pe care le poţi urca şi coborî cât vrei. Şi nu în ultimul rând, poţi merge să vezi marea şi să-ţi planifici reîntoarcerea, deja într-o vară călduroasă.

Text: Rada Baltag

 

„Feeria de primăvară” la Sun City
Articolul anterior
O nouă bijuterie creativă a Getei Burlacu
Articolul următor
Alte articole interesante