Ei duc mai departe tradiția familiilor Sulac, Iliuț, Advahov și Crudu

Nicolae Sulac, Maria Iliuț, Vasile Advahov tatăl – sunt nume cu o tradiție. Era și firesc că ceea ce au moștenit și au valorificat ei, să transmită urmașilor lor. Tot ei au inspirat  multă lume să revină la origini și tradiție.

separator
Prima

Maria Iliuț, cunoscuta interpretă autentică de folclor, și-a văzut visul realizat acum un an, când pe lume a apărut nepoțica ei, Măriuca. ”Îmi doream foarte mult să am o nepoțică care să îmi poarte costumele și căreia să-i las toată lădița mea de tezaur folcloric. Încerc să o învăți de mică să prindă gustul tradițiilor autentice. O port pe la icoane și îi cant, iar ea, chiar dacă încă e mică, deosebește ritmul unui câtec de leagăn sau a unui cântec de joc. Eu știu că ea va duce cu mândrie numele mai departe și va fi un exemplu pentru mulți din generația ei!”

IMG_6560 IMG_6561
IMG_6610

Nicolae Sulac, maestrul care a lăsat lumii o adevărată comoară muzicală, a știut cum să dea mai departe ceea la ce ținea cu sfințenie – dragostea de muzică și neam. Astăzi, intepreta Doina Sulac, nu doar că poartă în suflet cântecul popular, dar are grija ca fiica ei, Nicoleta, să înțeleagă și să iubească la fel de mult ca bunicul său –  folclorul.

doina IMG_6927
IMG_6942

Vasile Advahov nu percepe viitorul copiilor săi departe  de muzică și tradiție.

”Sunt mândru că am doi băieți, cărora le pot transmite ceea ce ne-a învățat tata pe mine și fratele meu Vitalie. Înțeleg că Lucian și Daniel sunt încă mici ca să poată lua o decizie în ce privește muzica, dar mai știu că talentul se moștenește.

Eu exersez zilnic la vioară. Acest instrument deosebit este deșteptătorul celor mici. Și e firesc ca Dănuț, la trei ani ai săi, să încerce să mă copie. Ba mai mult, i-am luat o vioară pe măsura lui, ca să poată exersa împreună cu mine. Chiar dacă va dori în viitor să facă ceva diferit de muzică, deși nu cred, va avea o bază bună pentru a putea transmite copiilor săi dragostea pentru muzica popuară.”

IMG_6763 IMG_6805
IMG_6874

Pe Valeriu Crudu, proprietarul pensiunii  ”Curtea Moșului”, muzica populară și amintirea copilăriei l-au îndemnat să schimbe apartamentul pe o casă din suburbia Chișinăului și să o transforme într-un adevărat lăcaș de reînviere a tradiției de la țară.

IMG_6668 IMG_6642
IMG_6696

”Acum este ceea cu ce trăiesc. Cutreier toată țara în căutarea obiectelor vechi. Vreau ca nepoții și strănepoții mei, care nu au avut bunei la țară și nu au știut ce este un fus sau o laiță sau n-au văzut cum arată ”casa mare”,  să trăiască acele clipe nevinovate și fără de griji pe care le-am  avut eu când eram copil. Uneori îmi vine greu să cred că pot să înțeleagă tot ce încerc să le transmit prin fiecare colțișor, fiecare prosop tradițional sau ulcior de sute de ani.”

Coordonatori proiect: Valentina Țirigan şi Natalia Bodiu
Style: Anna Artiuhova
Make-up, Hair: Polina Niculcea
Foto: Ala Melnic

PrimigiPrimigi

Shopping MallDova etajul 3.
tel: 022 83-69-85
gsm: 068 903344
web: www.primigi.it

Curtea mosuluiCurtea moşului

str. Milescu Spătaru 38, Chişinău, MD.
tel: 0691 61 044

Fotografiile de la nunta lor, au fost vizionate de zeci de mii de oameni!
Articolul anterior
Cum sărbătoresc copiii vedetelor 1 iunie?
Articolul următor
Alte articole interesante