Interviu despre chirurgia de 1 zi cu directorul general Medpark, Olga Șchiopu: “În spate este o industrie întreagă care lucrează pentru ca acest fapt să fie realizat”

Chirurgia de 1 zi este un trend mondial în chirurgie și se practică deja aproape în toate clinicile din Europa și din Occident. Recent, Spitalul Internațional Medpark a lansat chirurgia de o zi și în Republica Moldova. Mai multe despre acest domeniu chirurgical inovativ și avantajele pentru pacient în interviul cu directorul general Medpark, Olga Șchiopu.

separator

DSC_7751 (1)

 • unicamd unica.md Haideți să o luăm de la început, ce înseamnă această chirurgie de o zi, pentru că undeva sună ireal, doar o zi?

 • Olga Șchiopu Chirurgia de o zi este un concept popular la nivel mondial și, ca de fiecare dată când vorbim despre cost-eficiență, a fost lansat în SUA, unde se aplică deja de câteva decenii. Și acum, în varianta clasică, chirurgia ambulatorie înseamnă că pacientul a venit dimineața pentru o intervenție chirurgicală și după-amiază sau seara pleacă acasă. Dar aici nu vorbim doar de intervenții mici, cum suntem noi obișnuiți, așa cum sunt adenoizii sau amigdale. Vorbim de interventii chirurgicale mult mai mari și mult mai complexe. De exemplu, cu ușurință se poate interna și externa într-o zi un pacient care a venit pentru o proteză de genunchi.
 • unicamd unica.md Incredibil! Acum dacă stau să mă gândesc, nu e nevoie să stai mai multe zile în spital ca să fii observat, ca medicii să țină cont de situația fizică sau e un mit?

 • Olga Șchiopu Există un complex de măsuri care stau în spatele acestui concept și aici vreau să pun în evidență cum s-a pregătit Medpark de lansarea chirurgiei de 1 zi. Este vorba de metode speciale de anestezie – aici nu poate fi folosită anestezia generală în forma ei clasică, adică pacientul nu adoarme. Se folosesc multe alte metode alternative, mult mai complicate din punct de vedere tehnic.

  Pacientul este conștient și pe parcursul operației și imediat după. Este vorba de instrumentar special în timpul intervenției chirurgicale, care minimizează inciziile, practic nu există hemoragie. Se folosesc suturi și pansamente speciale care permit externarea imediată a pacientului. Deci, în spate este o industrie întreagă care lucrează ca acest fapt să fie realizat. Pacientul nu știe ce se întâmplă de fapt, el a venit și s-a dus. Adică nu cunoaște tot procesul tehnologic.

 • unicamd unica.md Să înțeleg că ulterior și cicatricele sunt mai mici în comparație cu alte operații?

 • Olga Șchiopu Vindecarea este mult mai rapidă, cicatricele sunt mai mici și mai există și confortul pacientului, care un foarte scurt timp este în afara activităților sale cotidiene și în afara habitatului său obișnuit, adică a domiciliului.
  Și, pe de altă parte, oricât de performantă, modernă, curată și aseptică nu ar fi o instituție medicală, oricum ea rămâne un mediu periculos pentru pacient, în care există riscul de infecție, riscul de iatrogenie și multe altele. Deci, pacientul trebuie să cunoască că, cu cât mai repede se merge acasă, cu atât este mai bine pentru el. În spital nu e de stat.
 • unicamd unica.md De ce vă întreb, pentru că foarte mulți dintre noi consideră că acasă sunt singur, dacă o să am tensiune, dacă o să leșin, dacă o să am un anumit efect după operație și atunci foarte mulți, psihologic, vor să stea în spital sub supravegherea medicului. Să înțeleg că e vorba doar de un mit și e undeva la nivel psihologic? Nu e neapărat să stăm în spital atâtea zile?

 • Olga Șchiopu Noi trebuie să ne pregătim pentru o intervenție chirurgicală foarte conștient, așa cum planificăm o achiziție mare, o construcție. Facem mai multe consultații până la intervenție, cunoaștem în detaliu ce se va întâmpla pe parcurs, cunoaștem toate posibilele abateri de la normalitate, cunoaștem cum să evităm riscurile, cum să ținem sub control situația. Deci, este un proces de școlarizare și de pregătire până la operație. Pacientul trebuie să fie foarte pregătit când merge la intervenția chirurgicală și să fie cooperant. Evident că nu este aplicabil pentru absolut toți pacienții. Avem nevoie de un pacient relativ sănătos din punct de vedere somatic, compliant, conștient și capabil să urmărească toate instrucțiunile. Deci, în fond, pentru cei care sunt în vârsta activă și muncesc mult este o soluție ideală. Pentru că pacientul participă foarte mult participă în acest proces, foarte mult depinde de el.
 • unicamd unica.md Depinde și vârsta pacientului? Este o vârstă pentru intervențiile de 1 zi?

 • Olga Șchiopu Nu este nicio vârstă. Vorbim despre cât de activ este pacientul, cât de mobil, păstrat din punct de vedere somatic și capabil să urmeze instrucțiunile.
 • unicamd unica.md Chirurgia de 1 zi pentru noi chiar este ceva nou, ceva inovativ, ceva ce nu a mai fost și atunci presupun că și cheltuielile sunt altele sau cum stăm la acest capitol?

 • Olga Șchiopu Având în vedere că într-o instituție medicală partea cea mai importantă de costuri o reprezintă salariile personalului medical, atunci când perioada de spitalizare a pacientului se reduce semnificativ, respectiv și numărul de personal implicat în tratamentul acestor pacienți la fel se reduce, se reduce timpul alocat și costurile, cât nu ar fi de paradoxal, scad.

  Asta e noutate bună, să știți. Fiindcă foarte multă lume are frică să încerce ceva nou crezând că va fi ceva foarte scump. Există percepția aceasta undeva și este bine ca lumea să știe că nu este chiar așa.

 • unicamd unica.md Dacă este să vorbim despre acele domenii și acele boli care pot fi operate, am putea să enumerăm câteva?

 • Olga Șchiopu La momentul de față ar fi mai simplu să enumerăm ce nu se încadrează în acest concept din acele 11 specialități chirurgicale pe care noi le avem de mulți ani deja la Medpark, din momentul în care ne-am lansat. Doar chirurgia pe creier deschis, evident că nu este acolo, chirurgia abdominală deschisă nu este, dar în fiecare specialitate se regăsesc majoritatea patologiilor care pot fi operate după acest concept.
  Încă o dată subliniez, există un proces de pregătire până la, există un proces de selecție a pacienților, există o participare activă a pacientului și atunci noi, instituția medicală împreună cu pacientul de cealaltă parte putem reuși să facem lucrurile foarte rapid, comod, eficient și cu stres minim legat de spitalizare.
 • unicamd unica.md Deja aveți pacienți care au fost operați timp de o zi și au plecat acasă? A fost pus în practică acest concept?

 • Olga Șchiopu Din momentul în care ne-am lansat avem durate foarte scurte de spitalizare, dar acum timp de un an întreg am pregătit procesul tehnologic din spate ca să putem veni cu un produs, să spunem așa, industrializat. Deci, în spate lucrează o mașină întreagă care permite ca mulți pacienți în multe specialități să fie trecuți repede prin acest ciclu chirurgical.
 • unicamd unica.md În cazul în care cineva este interesat sau într-adevăr are o problemă medicală și vrea să se trateze, dar nu are mult timp sau poate pleacă în afara țării, căci avem foarte mulți pacienți care vin să se trateze acasă că-i mai scump în străinătate, cum pot apela la dvs? Cum pot obține mai multe informații?

 • Olga Șchiopu Este foarte simplu. Există un număr de telefon care, sper, la momentul de față deja este cunoscut de mulți, 40 00 40 și acolo veți primi răspunsul la întrebări și programările de care aveți nevoie. Mai este și o mică ofertă în spate. Acei pacienți care vor trece prin acest ciclu chirurgical, vor fi recompensați pentru prima consultație.
 • unicamd unica.md Cum ați reușit totuși să implementați în Republica Moldova această inovație medicală, pentru că bănuiesc că nu este foarte simplu?

 • Olga Șchiopu Vă spun prin ce este diferit Medpark față de celelalte instituții medicale. Mai lucrează instituții medicale cu ciclu scurt de spitalizare, dar noi suntem primii care înglobăm toate specialitățile chirurgicale. Deci, industrializăm procesul. Cum am reușit? Prin pregătirea și calificarea specialiștilor în primul rând. Fiindcă, pentru lansarea acestui proiect, echipa anesteziologică evident a trecut prin multiple traininguri, am modificat protocoalele de anestezie, am luat alte preparate medicale cu care să lucrăm, am schimbat materialul de sutură, am aplicat tehnici minimal invazive, am trecut chirurgii prin traininguri și prin specializări în străinătate.
 • unicamd unica.md Chirurgii trebuie să aibă niște aptitudini mai speciale, să știe altceva?

 • Olga Șchiopu Nu este foarte diferit, dar trebuie mai mult să știe să lucreze cu aceste instrumentarii microchirurgicale sau minim invazive și, evident, este necesară o pregătire managerială a șefilor de departament, care trebuie să știe cum să gestioneze corect și rapid acest proces. Evident dacă fiecare își știe bine lucrul și se lucrează în echipă nu poate fi decât bine. Ne vor aprecia pacienții, dar noi credem că ne-am pregătit bine.
 • unicamd unica.md O noutate într-adevăr bună – chirurgia de o zi. Eu vă urez succes și cât mai mulți pacienți fericiți și sănătoși. Vă mulțumim!

Maltezul care a adus schimbările în viața avocatei Inga Mifsud Wismayer

În această ediție ne-am propus să o cunoaștem mai bine pe avocata, care de aproape 4 ani trăiește o căsnicie de poveste cu maltezul Claude. Împreună cu Claude au jucat o nuntă malteză. Acest eveniment până în prezent îi trezește amintiri frumoase. Avocata trăiește pe două țări, dar este determinată să-și croiască un viitor, inclusiv profesional, în Malta.

#usideschise cu Igor Belei: despre caritatea în Moldova, excesul de binefacere în orfelinate, voluntariat

Invitatul acestei ediții #usideschise este unul special, deoarece duce o misiune importanta în spate – este directorul Misiunii Sociale Diaconia, Igor Belei.

În această ediție vă propunem să-l cunoașteti pe cel din spatele a sute de acte de caritate care ajută zeci de oameni să ducă o viață mai bună!

Faptul că nu bei suficientă apă îți poate scurta viața, arată un nou studiu

În noul studiu publicat de Lancet, cercetătorii au dorit să testeze ipoteza conform căreia hidratarea ar putea împiedica și încetini procesul de îmbătrânire. Constatările din The Lancet arată că menținerea hidratării este esențială pentru o îmbătrânire sănătoasă și pentru bunăstarea generală, iar deshidratarea constantă poate scurta viața. Experții recomandă cel puțin șase până la opt căni de apă pe zi.

10 lucruri interesante despre apă

Cercetătorii își dedică eforturile pentru a găsi modalități prin care putem încetini îmbătrânirea și pentru a învăța despre obiceiurile care pot accelera procesul natural de îmbătrânire. De fapt, o nouă cercetare din Lancet, care evaluează modul în care testele de sânge normale sau ridicate de sodiu ca indicator potențial al îmbătrânirii biologice accelerate, al afecțiunilor cronice de sănătate și al morții premature la persoanele de vârstă mijlocie, sugerează că deshidratarea poate contribui, eventual, la a vă încheia viața prea devreme.

Printre afecțiunile cronice comune care au fost asociate istoric cu îmbătrânirea se numără bolile de inimă, diabetul, cancerul, hipertensiunea, osteoporoza, demența și boala Alzheimer. Cu toate acestea, înaintarea în vârstă nu este neapărat singura condiție prealabilă pentru a dezvolta aceste afecțiuni de sănătate, existând și mulți alți factori care pot crește riscul de apariție a acestora. Potrivit CDC, riscul de a dezvolta aceste afecțiuni medicale poate crește pe baza unor factori precum consumul excesiv de alcool, consumul de tutun, lipsa de mișcare fizică și o alimentație deficitară.

Cu toate acestea, o mai bună înțelegere a modului în care obiceiurile noastre și ceea ce consumăm ne afectează sănătatea – chiar și posibilitatea de a ne prelungi sau scurta durata de viață – este un pas important către o îngrijire proactivă care poate duce la o existență sănătoasă, începând cu cele mai recente cercetări care evidențiază importanța hidratării.

Ce dezvăluie studiul despre legătura dintre deshidratare și îmbătrânire

În noul studiu publicat de Lancet, cercetătorii au dorit să testeze ipoteza conform căreia hidratarea ar putea împiedica și încetini procesul de îmbătrânire. Deși această cercetare a fost parțial motivată de studii anterioare efectuate pe rozătoare care au observat legături între restricția de apă și o viață mai scurtă, aceasta a fost realizată cu participanți adulți umani cu vârste cuprinse între 45 și 66 de ani.

Pentru a înțelege mai bine descoperirile cercetătorilor privind legătura dintre hidratare și îmbătrânire, trebuie să analizăm mai întâi metodele lor de măsurare a hidratării unei persoane. Pentru a determina gradul de hidratare a unei persoane a fost folosit un test de sodiu seric, care este o modalitate de a vedea cât de mult sodiu se află în sângele unei persoane. Deoarece sodiul este un electrolit care poate ajuta la echilibrarea fluidelor din organism, acest test este o modalitate obișnuită de a vedea dacă cineva este deshidratat. Potrivit Clinicii Mayo, un nivel normal de sodiu în sângele unei persoane este între 135-145 miliechivalenți (sau milimoli) pe litru.

Interesant este faptul că, deși acesta este cunoscut ca fiind intervalul normal pentru nivelul de sodiu din sânge, studiul a constatat că nivelurile de sodiu de 142 milimoli pe litru sau mai mult au fost asociate cu o creștere de 39% a riscului de boli cronice, iar nivelurile mai mari de 144 milimoli pe litru au fost asociate cu un risc crescut cu 21% de mortalitate prematură. Cercetătorii notează că aceste constatări înseamnă că cei care au niveluri de sodiu seric de 142 mmol/l sau mai mari au șanse mai mari de a muri mai tineri sau de a dezvolta o boală cronică. Cu alte cuvinte, faptul de a fi deshidratat cronic poate scurta în mod absolut durata de viață.

Ce înseamnă acest lucru pentru viața de zi cu zi?

Constatările din The Lancet arată că menținerea hidratării este esențială pentru o îmbătrânire sănătoasă și pentru bunăstarea generală, iar deshidratarea constantă poate scurta viața. Cu excepția cazului în care medicul poate cere să faci un test de sodiu seric, este dificil să ști exact cât de hidratat ești. În plus, nu există reguli sau orientări stricte care să stabilească în mod explicit câtă apă este recomandat să bei în fiecare zi. CDC spune că nu există nici o recomandare pentru cât de multă apă ar trebui să bea cineva, dar toată lumea ar trebui să se aprovizioneze cu lichide prin alimente și băuturi, în timp ce alți experți recomandă să beți cel puțin șase până la opt căni de apă pe zi. Între timp, Academiile Naționale pentru Științe, Inginerie și Medicină spun că 15,5 căni de lichid pe zi pentru bărbați și 11,5 căni pe zi pentru femei.

Cel mai bun mod de a menține o hidratare zilnică optimă este să bei în mod constant multă apă și lichide pe tot parcursul zilei, în special dacă ești activ în mod regulat. Cu toate acestea, dacă ești încă îngrijorat de capacitatea ta de a menține hidratarea pe parcursul zilei și dacă suspectezi că organismul tău funcționează în timp ce este deshidratat mai des decât de obicei, vorbește cu medicul tău despre strategii eficiente pentru a te asigura că rămâi sănătos hidratat pe parcursul zilei.

sursa

Scutece ieftine pe Facebook. Sute de mămici au fost păcălite
Articolul anterior
Fiul președintelui Ion Iliescu, Bujor Sion de 62 ani surprins la brațul soției de 27 ani
Articolul următor