Interviu despre chirurgia de 1 zi cu directorul general Medpark, Olga Șchiopu: “În spate este o industrie întreagă care lucrează pentru ca acest fapt să fie realizat”

Chirurgia de 1 zi este un trend mondial în chirurgie și se practică deja aproape în toate clinicile din Europa și din Occident. Recent, Spitalul Internațional Medpark a lansat chirurgia de o zi și în Republica Moldova. Mai multe despre acest domeniu chirurgical inovativ și avantajele pentru pacient în interviul cu directorul general Medpark, Olga Șchiopu.

separator

DSC_7751 (1)

  • unicamd unica.md Haideți să o luăm de la început, ce înseamnă această chirurgie de o zi, pentru că undeva sună ireal, doar o zi?

  • Olga Șchiopu Chirurgia de o zi este un concept popular la nivel mondial și, ca de fiecare dată când vorbim despre cost-eficiență, a fost lansat în SUA, unde se aplică deja de câteva decenii. Și acum, în varianta clasică, chirurgia ambulatorie înseamnă că pacientul a venit dimineața pentru o intervenție chirurgicală și după-amiază sau seara pleacă acasă. Dar aici nu vorbim doar de intervenții mici, cum suntem noi obișnuiți, așa cum sunt adenoizii sau amigdale. Vorbim de interventii chirurgicale mult mai mari și mult mai complexe. De exemplu, cu ușurință se poate interna și externa într-o zi un pacient care a venit pentru o proteză de genunchi.
  • unicamd unica.md Incredibil! Acum dacă stau să mă gândesc, nu e nevoie să stai mai multe zile în spital ca să fii observat, ca medicii să țină cont de situația fizică sau e un mit?

  • Olga Șchiopu Există un complex de măsuri care stau în spatele acestui concept și aici vreau să pun în evidență cum s-a pregătit Medpark de lansarea chirurgiei de 1 zi. Este vorba de metode speciale de anestezie – aici nu poate fi folosită anestezia generală în forma ei clasică, adică pacientul nu adoarme. Se folosesc multe alte metode alternative, mult mai complicate din punct de vedere tehnic.

    Pacientul este conștient și pe parcursul operației și imediat după. Este vorba de instrumentar special în timpul intervenției chirurgicale, care minimizează inciziile, practic nu există hemoragie. Se folosesc suturi și pansamente speciale care permit externarea imediată a pacientului. Deci, în spate este o industrie întreagă care lucrează ca acest fapt să fie realizat. Pacientul nu știe ce se întâmplă de fapt, el a venit și s-a dus. Adică nu cunoaște tot procesul tehnologic.

  • unicamd unica.md Să înțeleg că ulterior și cicatricele sunt mai mici în comparație cu alte operații?

  • Olga Șchiopu Vindecarea este mult mai rapidă, cicatricele sunt mai mici și mai există și confortul pacientului, care un foarte scurt timp este în afara activităților sale cotidiene și în afara habitatului său obișnuit, adică a domiciliului.
    Și, pe de altă parte, oricât de performantă, modernă, curată și aseptică nu ar fi o instituție medicală, oricum ea rămâne un mediu periculos pentru pacient, în care există riscul de infecție, riscul de iatrogenie și multe altele. Deci, pacientul trebuie să cunoască că, cu cât mai repede se merge acasă, cu atât este mai bine pentru el. În spital nu e de stat.
  • unicamd unica.md De ce vă întreb, pentru că foarte mulți dintre noi consideră că acasă sunt singur, dacă o să am tensiune, dacă o să leșin, dacă o să am un anumit efect după operație și atunci foarte mulți, psihologic, vor să stea în spital sub supravegherea medicului. Să înțeleg că e vorba doar de un mit și e undeva la nivel psihologic? Nu e neapărat să stăm în spital atâtea zile?

  • Olga Șchiopu Noi trebuie să ne pregătim pentru o intervenție chirurgicală foarte conștient, așa cum planificăm o achiziție mare, o construcție. Facem mai multe consultații până la intervenție, cunoaștem în detaliu ce se va întâmpla pe parcurs, cunoaștem toate posibilele abateri de la normalitate, cunoaștem cum să evităm riscurile, cum să ținem sub control situația. Deci, este un proces de școlarizare și de pregătire până la operație. Pacientul trebuie să fie foarte pregătit când merge la intervenția chirurgicală și să fie cooperant. Evident că nu este aplicabil pentru absolut toți pacienții. Avem nevoie de un pacient relativ sănătos din punct de vedere somatic, compliant, conștient și capabil să urmărească toate instrucțiunile. Deci, în fond, pentru cei care sunt în vârsta activă și muncesc mult este o soluție ideală. Pentru că pacientul participă foarte mult participă în acest proces, foarte mult depinde de el.
  • unicamd unica.md Depinde și vârsta pacientului? Este o vârstă pentru intervențiile de 1 zi?

  • Olga Șchiopu Nu este nicio vârstă. Vorbim despre cât de activ este pacientul, cât de mobil, păstrat din punct de vedere somatic și capabil să urmeze instrucțiunile.
  • unicamd unica.md Chirurgia de 1 zi pentru noi chiar este ceva nou, ceva inovativ, ceva ce nu a mai fost și atunci presupun că și cheltuielile sunt altele sau cum stăm la acest capitol?

  • Olga Șchiopu Având în vedere că într-o instituție medicală partea cea mai importantă de costuri o reprezintă salariile personalului medical, atunci când perioada de spitalizare a pacientului se reduce semnificativ, respectiv și numărul de personal implicat în tratamentul acestor pacienți la fel se reduce, se reduce timpul alocat și costurile, cât nu ar fi de paradoxal, scad.

    Asta e noutate bună, să știți. Fiindcă foarte multă lume are frică să încerce ceva nou crezând că va fi ceva foarte scump. Există percepția aceasta undeva și este bine ca lumea să știe că nu este chiar așa.

  • unicamd unica.md Dacă este să vorbim despre acele domenii și acele boli care pot fi operate, am putea să enumerăm câteva?

  • Olga Șchiopu La momentul de față ar fi mai simplu să enumerăm ce nu se încadrează în acest concept din acele 11 specialități chirurgicale pe care noi le avem de mulți ani deja la Medpark, din momentul în care ne-am lansat. Doar chirurgia pe creier deschis, evident că nu este acolo, chirurgia abdominală deschisă nu este, dar în fiecare specialitate se regăsesc majoritatea patologiilor care pot fi operate după acest concept.
    Încă o dată subliniez, există un proces de pregătire până la, există un proces de selecție a pacienților, există o participare activă a pacientului și atunci noi, instituția medicală împreună cu pacientul de cealaltă parte putem reuși să facem lucrurile foarte rapid, comod, eficient și cu stres minim legat de spitalizare.
  • unicamd unica.md Deja aveți pacienți care au fost operați timp de o zi și au plecat acasă? A fost pus în practică acest concept?

  • Olga Șchiopu Din momentul în care ne-am lansat avem durate foarte scurte de spitalizare, dar acum timp de un an întreg am pregătit procesul tehnologic din spate ca să putem veni cu un produs, să spunem așa, industrializat. Deci, în spate lucrează o mașină întreagă care permite ca mulți pacienți în multe specialități să fie trecuți repede prin acest ciclu chirurgical.
  • unicamd unica.md În cazul în care cineva este interesat sau într-adevăr are o problemă medicală și vrea să se trateze, dar nu are mult timp sau poate pleacă în afara țării, căci avem foarte mulți pacienți care vin să se trateze acasă că-i mai scump în străinătate, cum pot apela la dvs? Cum pot obține mai multe informații?

  • Olga Șchiopu Este foarte simplu. Există un număr de telefon care, sper, la momentul de față deja este cunoscut de mulți, 40 00 40 și acolo veți primi răspunsul la întrebări și programările de care aveți nevoie. Mai este și o mică ofertă în spate. Acei pacienți care vor trece prin acest ciclu chirurgical, vor fi recompensați pentru prima consultație.
  • unicamd unica.md Cum ați reușit totuși să implementați în Republica Moldova această inovație medicală, pentru că bănuiesc că nu este foarte simplu?

  • Olga Șchiopu Vă spun prin ce este diferit Medpark față de celelalte instituții medicale. Mai lucrează instituții medicale cu ciclu scurt de spitalizare, dar noi suntem primii care înglobăm toate specialitățile chirurgicale. Deci, industrializăm procesul. Cum am reușit? Prin pregătirea și calificarea specialiștilor în primul rând. Fiindcă, pentru lansarea acestui proiect, echipa anesteziologică evident a trecut prin multiple traininguri, am modificat protocoalele de anestezie, am luat alte preparate medicale cu care să lucrăm, am schimbat materialul de sutură, am aplicat tehnici minimal invazive, am trecut chirurgii prin traininguri și prin specializări în străinătate.
  • unicamd unica.md Chirurgii trebuie să aibă niște aptitudini mai speciale, să știe altceva?

  • Olga Șchiopu Nu este foarte diferit, dar trebuie mai mult să știe să lucreze cu aceste instrumentarii microchirurgicale sau minim invazive și, evident, este necesară o pregătire managerială a șefilor de departament, care trebuie să știe cum să gestioneze corect și rapid acest proces. Evident dacă fiecare își știe bine lucrul și se lucrează în echipă nu poate fi decât bine. Ne vor aprecia pacienții, dar noi credem că ne-am pregătit bine.
  • unicamd unica.md O noutate într-adevăr bună – chirurgia de o zi. Eu vă urez succes și cât mai mulți pacienți fericiți și sănătoși. Vă mulțumim!

#unicLifeHacks: Top 5 tipuri de tricouri pe care trebuie să le ai în garderobă

🤗

Tricoul, un element vestimentar nelipsit, de altfel, din garderoba oricui, însă căruia cu siguranță nu îi oferim suficientă importanță. Tricoul îți poate fi cel mai bun aliat. Sau, din contră, cel mai mare dușman.
O primă greșeală pe care o facem cei mai mulți dintre noi când vine vorba de achiziționarea unui tricou este legată de alegerea dimensiunii corecte. De exemplu, un tricou S de la brandul X îți este numai bun, în timp ce tot S, dar de la alt brand îți este larg. Ca să fii sigur că nu dai greș cu un articol atât de simplu, ne-am gândit să-ți prezintăm câteva sfaturi legate de cum și mai ales ce fel de modele trebuie neapărat să ai în garderobă.


*Partenerul emisiunii –UNIC  – https://www.instagram.com/unic.md/ 
*Prezentator – Luciana Gurduz – https://www.instagram.com/lucianagurduz/

Medic: „Obezitatea nu e doar ce vedem în exterior”. Când corpul acumulează kilograme, inflamația este peste tot

Potrivit medicilor, ,,obezitatea nu este doar ce vedem în exterior”. Atunci când corpul acumulează kilograme peste kilograme, știm că inflamația există peste tot.

În tubul digestiv, vedem colonul atacat din toate direcțiile de această inflamație. Este unul dintre motivele pentru care există cea mai frecventă patologie la acest nivel.

„Nu s-a demonstrat care este exact factorul de risc, obezitatea sau sedentarismul, lipsa activității, sau ambele, nu știm dar sunt legate una de cealaltă”, afirmă Dr. Octavian Popescu, medic specialist chirurgie oncologică, București, conform protv.ro.

,,Obezitatea nu e doar ce vedem în exterior. Când deschidem pacienții obezi, observăm că e foarte multă grăsime și în interior și această grăsime nu e sănătoasă. Intestinul funcționează mai greu cu atâta grăsime.

Un studiu recent din 2023 a arătat că rata de pacienți tineri diagnosticați cu cancer de colon sub vârsta de 50 a crescut cu 20%, și este dublu față de 1995, când s-a făcut ultimul studiu pe această temă”.

Obezitatea este o boală, care se tratează. Prin tratamentul acesteia, scade riscul bolilor legate de obezitate, inclusiv a bolilor colonului.

Protejăm colonul prin educație fizică, mers pe jos zilnic. În interiorul colonului, găsim mușchi netezi. Au o mișcare permanentă. Mișcarea lor e activată de mișcarea întregului corp.

„Mișcarea protejează împotriva cancerului. De ce? Țesuturile sunt bine vascularizate. Circulația fiind bună, aducem oxigen fiecărei celule și nu o ține în condiții de stres, ci în condiții normale. Aceasta e un lucru, care protejează celulele”, afirmă prof. dr. Schmitz Winnenthal, medic chirurgie oncologică.

Tot prevenție activă înseamnă fibrele din alimentație, conținute de vegetale. Constipația, care se prelungește, are nevoie de sfat medical. De asemenea, sângerările trebuie investigate.

Dar, chiar dacă, nu aveți simptome, colonul trebuie investigat de rutină, prin colonoscopie. Aceasta deoarece eventualele tumori nu dor. În timpul colonoscopiei de rutină, care se face cu sedare, se pot elimina polipi. Sunt formațiuni nepericuloase, dar pe care se formează peste 95% din cancerele de colon.

„La colonoscopie se poate identifica acel polip. Se îndepărtează cu totul în țesut sănătos și sub el rămâne o mică rană, care se închide. Se trimite apoi la anatomie patologică și se analizează cu microscopul”, afirmă Dr. Octavian Popescu, medic specialist chiurgie oncologică.

După ce am curățat colonul de toți polipii, eliminăm riscul pe următorii 5 pâna la 10 ani de cancer.

Cancerul de colon incipient se poate opera cu incizii de dimensiuni mici, se reia activitatea în două săptămâni după intervenție. Dacă îl scoatem la stadiu de polip, se pot elimina la colonoscopie, și eliminăm riscul de cancer și scapi și de operație”.

Polipii scoși în timpul colonoscopiei înseamnă prevenție împotriva cancerului de colon. Nu avem program național pentru cancerul de colon, așa că investigația se face de rutină doar la cerere.


Dacă vrei să abordezi și TU un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Onlin de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

De ce scad oamenii în înălțime la bătrânețe. Totul începe de la 40 de ani. Explicația specialiștilor

Multe persoane scad în înălțime pe măsură ce avansează în vârstă. Potrivit specialiștilor, acesta este un lucru normal, care se întâmplă în timpul procesului de îmbătrânire.

Procesul începe de la 40 de an și este unul normal, conform experților. Când devine acest lucru un motiv de îngrijorare?

După 40 de ani, oamenii pierd aproximativ un centimetru în înălțime la fiecare 10 de ani, potrivit Medline Plus. Ritmul accelerează după vârsta de 70 de ani. Odată cu vârsta, oamenii ajung să piardă, în medie, între 1 și 3 centimetri.

Procesul de îmbătrânire presupune schimbări la nivelul oaselor, articulațiilor și mușchilor, supă cum a explicat Dr. Angela Catic, medic geriatru și profesor asociat la Centrul Huffington pentru Îmbătrânire de la Colegiul de Medicină Baylor.

“Discurile dintre vertebrele coloanei vertebrale pierd lichid pe măsură ce îmbătrânești, se deshidratează și, odată cu asta, pierzi puțin din înălțime”, a explicat aceasta pentru Yahoo Life.

În plus, mușchii abdominali au tendința de a slăbi în timp. Din acest motiv, multe persoane au o postură cocoșată și devin mai scunde la bătrânețe.

În cazul femeilor, pierderea osoasă poate fi grăbită de menopauză. Acest lucru se întâmplă “din cauza pierderii efectelor protectoare ale estrogenului asupra oaselor”, potrivit Dr. Arashdeep Litt, medic intern la Spectrum Health.

Ce problemă de sănătate provoacă pierderea în înălțime

O altă problemă care cauzează pierderea în înălțime este osteoporoza. Afecțiunea se dezvoltă în momentul în care densitatea minerală osoasă și masa osoasă scad. Un alt motiv este atunci când structura sau calitatea osului suferă modificări. Rezistența oaselor poate fi, astfel, redusă, iar riscul de fracturi e mai mare.

Din cauza osteoporozei, pot apărea fracturi de compresie a coloanei vertebrale. Acestea sunt, de fapt, mici rupturi la vertebrele coloanei, motiv pentru care “în multe cazuri, oamenii nici nu-și dau seama că se întâmplă acest lucru”.

Dacă o persoană pierde în înălțime 3 sau mai mulți centimetri, medicul va suspecta că aceasta suferă de osteoporoză. Diagnosticul poate fi confirmat printr-un test de densitate osoasă.

Pentru a reduce riscul de pierdere a înălțimii odată cu vârsta, dr. Catic a spus că acest lucru poate fi prevenit prin respectarea unui stil de viață sănătos.

Mai exact, este nevoie de sport regulat pentru a menține oasele cât mai puternice, dar și de o dietă bogată în calciu și vitamina D. Fumatul, consumul excesiv de alcool și de cofeină trebuie evitate, deoarece reprezintă factori de risc pentru dezvoltarea de osteoporoză.

sursa

Scutece ieftine pe Facebook. Sute de mămici au fost păcălite
Articolul anterior
Fiul președintelui Ion Iliescu, Bujor Sion de 62 ani surprins la brațul soției de 27 ani
Articolul următor