Ștefana Cotelnic – cake decoratorul care modelează povești din pasta de zahăr

Este originară din satul Volintiri, raionul Ștefan Vodă și are studii în Economie. De peste doi ani de zile, Ștefana Cotelnic este stabilită cu traiul în SUA, în orășelul turistic Jackson, din statul Wyoming, unde a demonstrat că totul este posibil, idiferent de unde vii și ce studii ai. Acolo, și-a cizelat pasiunea pentru deserturi și zilnic îi bucură pe localnici cu creațiile sale delicioase, dar și foarte frumoase.

separator

Am provocat-o pe Ștefana la un interviu despre trecerea de la formule economice la deserturi decorate și despre curajul de a o porni în alt domeniu.
  • unicamd unica.mdCum ai devenit cake decorator?

  • Ștefana C.Am devenit cake decorator prin intermediul concursului realizat de compania în care activez în prezent.
  • unicamd unica.mdÎn patiseria unde ești angajată relizați delicii pentru orice gust?

  • Ștefana C.Evident, pentru toate gusturile și pentru toate vârstele.
  • unicamd unica.mdCât timp îți ia să decorezi o tortă sau o prăjitură? Și ce fel de ingredienetele folosești pentru aceasta?

  • Ștefana C.Variază, totul depinde cât de dificilă este comanda și care sunt preferințele clientului.
  • unicamd unica.mdCare este cel mai impresionant desert pe care l-ai pregătit?

  • Ștefana C.Am pregatit un desert cu ocazia jubileului unui prieten. A fost o tortă cu 3 nivele decorată cu fructe si flori vii. Asta fiind prima mea experiență de acest gen.
  • unicamd unica.mdCe fel de oameni sunt americanii? Ai reușit să-i cucerești cu deliciile pe care le decorezi atât de frumos?

  • Ștefana C.Americanii, per ansamblu sunt oameni capricioși, dar totuși reușesc să-i cuceresc cu creațiile mele. În ciuda diferențierii culturii, de fiecare dată îi surprind plăcut cu lucrările mele, care se bucură de un succes în rândul consumatorilor din zonă.
  • unicamd unica.mdCe calități trebuie să deții ca să reușești în această meserie?

  • Ștefana C.În opinia mea, calitățile de bază ale unui cake decorator sunt răbdarea și pasiunea, și nu în ultimul rând doza de talent. Dacă aceste calități sunt combinate, atunci succesul este garantat.
  • unicamd unica.mdPregătești deserturi și acasă pentru cei dragi?

  • Ștefana C.Evident că-i bucur pe cei de acasă cu diverse delicii. Doar că, îmi pare rău că nu dispun de timp suficient, ca să îi alint cât de mult îmi doresc eu. Dar când am ocazia, mă dedic și pregătesc cele mai gustose prăjituri.
  • unicamd unica.mdPrivinid în urmă regreți ceva din ceea ce s-a întâmplat în viața ta?

  • Ștefana C.Nu am nici un regret ceea ce privește viața mea.
  • unicamd unica.mdCare este motto-ul, după care te conduci în tot ceea ce faci?

  • Ștefana C.Daca aș avea un motto ar suna în felul urmator: „Nu lupți decât pentru ceea ce-ți place, nu-ți place decât ceea ce știi să apreciezi și pentru ca să apreciezi, trebuie cel puțin să cunoști.”
  • unicamd unica.mdCe planuri de viitor ai?

  • Ștefana C.Afirm cu certitudine că am un vector sigur, combin cu succes realizările pe plan profesional cu cel personal, chiar dacă acestea sunt greu de combinat.

Chișinău, pe lista finaliștilor la titlul de Capitală Europeană a Tineretului 2027

Orașul Chișinău, Republica Moldova, este pe lista finaliștilor la titlul de Capitală Europeană a Tineretului 2027. Chișinăul concurează cu Fuenlabrada și Malaga (Spania), Parma (Italia) și Skopje (Macedonia de Nord), transmite IPN, cu referință la UE Neighebour East.

Juriul este format din mai multe organizații, printre care Comitetul European al Regiunilor, Comitetul Economic și Social European, Parlamentul European (Comisia CULT), Forumul European al Tineretului, Inițiativa pentru o Societate Deschisă pentru Europa, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și Consiliul Consultativ pentru Tineret al Consiliului Europei.

Orașele finaliste urmează să prezinte până pe 11 iunie 2024 o viziune mai detaliată asupra unui program amplu de evenimente și activități culturale, sociale și politice dedicate tineretului pentru întregul an 2027.

Finaliștii vor primi apoi recomandări suplimentare privind cererile lor detaliate din partea juriului independent și a unui grup de lucru specializat. În cele din urmă, aceștia vor depune cererile lor finale și actualizate până la data de 1 octombrie 2024.

Ulterior, orașele finaliste vor avea oportunitatea să convingă juriul de selecție al Capitalei Europene a Tineretului 2027 de ce ar trebui să fie alese, în cadrul reuniunii juriului care va avea loc înainte de ceremonia oficială de decernare a premiului din noiembrie 2024.

IPN notează că Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Tineret implementează un program național „Capitala Tineretului”, care urmează la nivel de țară experiența europeană și presupune selectarea unei localități în cadrul căreia, pe parcursul unui an, sunt concentrate activități și proiecte cu și pentru tineret.

Orice localitate din Republica Moldova (cu excepția mun. Chișinău și localitățile deținătoarele ale titlului ,,Capitala Tineretului” în ultimii 3 ani de la ediția pentru care se aplică) ce se distinge într-un mod pozitiv și prezintă un program ambițios pentru implicarea și dezvoltarea tinerilor, poate deveni Capitala Tineretului, devenind ulterior un model de dezvoltare pentru alte localități din țară.

La prima ediție națională din 2011 capitala tineretului din Moldova a fost în mun. Ungheni, succesul repetându-se în 2023, iar în 2024 capitala tineretului din Moldova este or. Cahul.

În Republica Moldova va fi creat sistemul informațional de constatare medicală a nașterii și decesului

 În Republica Moldova va fi creat sistemul informațional „Constatarea medicală a nașterii și decesului” (SI eCMND). O hotărâre în acest sens, a fost aprobată de Executiv.

Dezvoltarea sistemului informațional va contribui la automatizarea procesului de înregistrare centralizată a constatărilor medicale a nașterilor și deceselor produse în Republica Moldova. 

Astfel, va fi posibilă crearea unei baze de date legate de nașteri și decese care se produc în instituțiile medico-sanitare publice și private, la domiciliu și în alte locuri, precum și generarea datelor statistice în baza informațiilor medicale.

Construcția liniei Electrice Aeriene Bălți-Suceava: Guvernul va contracta un împrumut de 30,8 milioane de euro

Guvernul a aprobat ratificarea Acordului de împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) privind construcția Liniei Electrice Aeriene Bălți-Suceava, realizată în cadrul proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, Faza II”. 

Proiectul investițional va contribui la integrarea rețelei din Republica Moldova în piața Uniunii Europene, prin conexiuni cu rețeaua europeană ENTSO-E. Prin urmare, va crește eficiența sectorului energetic național și vor fi create noi oportunități pentru dezvoltarea altor surse de energie, inclusiv a surselor de energie regenerabilă.

Pe lângă noua linie electrică aeriană dintre Republica Moldova și România, cu tensiunea de 400 kV, care va interconecta municipiile Bălți și Suceava, va fi construită și o stație electrică cu o capacitate de 400 kV.

În acest sens, Acordul cu BERD prevede contractarea unui împrumut în valoare de 30,8 milioane de euro, ceea ce reprezintă 40% din suma totală, necesară pentru realizarea proiectului. 

Alte 30,8 milioane de euro vor oferite de Banca Europeană de Investiții (BEI). De asemenea, proiectul include  un grant în valoare de 15,4 milioane de euro, acordat de UE, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate. Valoarea totală a proiectului este estimată la 77 de milioane de euro.

Britney Spears, sexy în costum de baie alături de feciorii săi!
Articolul anterior
Așa arată un sat din Ucraina, în care nu vei vedea nici o casă cu un singur nivel
Articolul următor