Unica.md https://unica.md/ Prima revistă online dedicată femeilor din Moldova Sat, 18 May 2024 17:13:37 +0000 ro-RO hourly 1 Rusia ocolește embargoul european pe petrol cu ajutorul Turciei, care reexportă ţiţei rus în valoare de miliarde de euro https://unica.md/monden/rusia-ocoleste-embargoul-european-pe-petrol-cu-ajutorul-turciei-care-reexporta-titei-rus-in-valoare-de-miliarde-de-euro/ Sat, 18 May 2024 16:53:23 +0000 https://unica.md/?p=466329 Un studiu realizat de două centre europene de cercetare dezvăluie că Turcia a devenit o ţară cheie pentru reexportarea produselor petroliere ruseşti în valoare de miliarde de euro către Uniunea ...

Post-ul Rusia ocolește embargoul european pe petrol cu ajutorul Turciei, care reexportă ţiţei rus în valoare de miliarde de euro apare prima dată în Unica.md.

]]>
Un studiu realizat de două centre europene de cercetare dezvăluie că Turcia a devenit o ţară cheie pentru reexportarea produselor petroliere ruseşti în valoare de miliarde de euro către Uniunea Europeană (UE), eludând astfel sancţiunile impuse de Bruxelles şi de G7, informează EFE, citată de Agerpres. De la aplicarea sancţiunilor din februarie 2023 până în februarie 2024, UE a importat produse petroliere în valoare de 3,1 miliarde de euro din trei porturi turceşti (Ceyhan, Marmara Ereglisi şi Mersin), potrivit unui studiu al Centrului Finlandez de Cercetare pentru Energie şi Aer Curat (CREA) şi Centrului pentru Studiul Democraţiei (CSD) din Bulgaria.

În această perioadă, 86% din produsele petroliere importate de Turcia au venit din Rusia, potrivit studiului.

Raportul subliniază că, în 2023, Turcia a devenit cel mai mare cumpărător de produse petroliere ruseşti din lume, importând 18% din totalul exporturilor ruseşti.

De la intrarea în vigoare a interdicţiei UE şi G7, din februarie 2023 şi până în februarie 2024, Turcia a importat produse petroliere ruseşti în valoare de 17,6 miliarde de euro, generând 5,4 miliarde de euro în venituri fiscale pentru Kremlin.

UE a importat 5,16 milioane de tone de produse petroliere în valoare de 3,1 miliarde de euro din trei porturi turceşti: Ceyhan, Marmara Ereglisi şi Mersin, dintre care niciunul nu are rafinării, potrivit documentului.

Studiul indică faptul că produsele petroliere ruseşti sunt reexportate din Turcia către UE, profitând de lacunele legale care permit amestecarea ţiţeiului în terminalele de depozitare şi export a acestor produse.

Documentul mai precizează că consumul intern de produse petroliere în Turcia a crescut cu 8% în 2023. Însă importurile maritime de produse petroliere au crescut cu 56%, ceea ce ar sugera că Turcia reexportă aceste mărfuri, dincolo de satisfacerea cererii interne.

Un exemplu notabil din raport este un caz din mai 2023, când terminalul petrolier Toros Ceyhan din portul Ceyhan a primit 26.923 de tone de motorină din portul Novorossiisk din Rusia. Zece zile mai târziu, terminalul a trimis un volum similar de motorină către rafinăria MOH Corinth din Grecia, profitând de o lacună care permite intrarea produselor petroliere ruseşti amestecate.

Cele cinci state membre ale UE cu cele mai mari importuri de petrol din Turcia între februarie 2023 şi februarie 2024 sunt Grecia, Ţările de Jos, Italia, Spania şi România, scrie EFE, citat de Economedia.

Post-ul Rusia ocolește embargoul european pe petrol cu ajutorul Turciei, care reexportă ţiţei rus în valoare de miliarde de euro apare prima dată în Unica.md.

]]>
Rusia afirmă că a capturat un nou sat din regiunea Harkov https://unica.md/monden/rusia-afirma-ca-a-capturat-un-nou-sat-din-regiunea-harkov/ Sat, 18 May 2024 16:51:00 +0000 https://unica.md/?p=466326 Rusia a afirmat sâmbătă că a capturat un sat de lângă oraşul Vovceansk, în regiunea ucraineană Harkov, unde armata rusă a lansat săptămâna trecută o ofensivă. „Unităţile grupului de nord ...

Post-ul Rusia afirmă că a capturat un nou sat din regiunea Harkov apare prima dată în Unica.md.

]]>
Rusia a afirmat sâmbătă că a capturat un sat de lângă oraşul Vovceansk, în regiunea ucraineană Harkov, unde armata rusă a lansat săptămâna trecută o ofensivă.

„Unităţile grupului de nord au eliberat satul Stariţa din regiunea Harkov şi îşi continuă avansarea în profunzimea poziţiile defensive ale inamicului”, a anunţat într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.

Aproape zece mii de persoane au fost constrânse să-şi părăsească locuinţele din regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei, în urma unor atacuri terestre ale forţelor armate ruse.

Moscova a atacat mai multe localităţi, printre care Vovceansk, situat la numai cinci kilometri de frontieră, informează AFP, preluat de Agerpres.

Forţele ruse au ocupat 278 de kilometri pătraţi între 9 şi 15 mai, cele mai mari cuceriri teritoriale ale lor de la sfârşitul lui 2022, potrivit unui calcul al AFP pe baza unor date ale Institute for Study of War (ISW).

Post-ul Rusia afirmă că a capturat un nou sat din regiunea Harkov apare prima dată în Unica.md.

]]>
Moldoveanca Mia Rusu a cucerit jurații de la „Românii au talent” cu interpretarea piesei „Adagio”, a Larei Fabian https://unica.md/monden/moldoveanca-mia-rusu-a-cucerit-juratii-de-la-romanii-au-talent-cu-interpretarea-piesei-adagio-a-larei-fabian/ Sat, 18 May 2024 16:45:09 +0000 https://unica.md/?p=466322 În prima semifinală a sezonului 14 „Românii au talent”, Mia Rusu a primit ropote de aplauze pentru interpretarea uluitoare a piesei „Adagio”. Andra a fost cucerită iremediabil de talentul artistei ...

Post-ul Moldoveanca Mia Rusu a cucerit jurații de la „Românii au talent” cu interpretarea piesei „Adagio”, a Larei Fabian apare prima dată în Unica.md.

]]>
În prima semifinală a sezonului 14 „Românii au talent”, Mia Rusu a primit ropote de aplauze pentru interpretarea uluitoare a piesei „Adagio”. Andra a fost cucerită iremediabil de talentul artistei în devenire, scrie protv.ro.

Andra: „A fost atât de bine. Doamne, ce frumos poți să cânți! Talentul nu te-a dezamăgit. Ești extraordinară!”

Mihai Bobonete: „Ai niște calități ieșite din comun. Cred că vei deveni o mare cântăreață”.

Mia Rusu are 12 ani și este din Chișinău, Moldova. Tânăra a dovedit că este talentată și foarte ambițioasă, pasiunea pentru muzică descoperind-o la vârsta de cinci ani, atunci când a început să cânte melodiile din filmele și desenele animate pe care le urmărea.

​Observând acest talent, mama ei a decis să o înscrie la școala de muzică. De atunci, Mia a continuat să cânte, dezvoltându-și pasiunea pentru muzică.

Părinții ei, tatăl jurnalist și mama contabilă la un salon de frumusețe, au susținut-o în această călătorie. Mia a participat la toate concertele și festivalurile la care a avut ocazia, dorind să-și dezvolte abilitățile și să-și îmbunătățească performanța.

Pasiunile Miei, însă, nu se opresc la muzică. În timpul liber, ea învață să creeze animații pe calculator și studiază programarea, lucrând cu determinare, pentru a înțelege toate aspectele acestui domeniu fascinant. Cu toate acestea, visul ei cel mare este să devină cântăreață de operă.

„Este o fată foarte curajoasă pentru că a ales o melodie atât de grea, cu foarte multe schimbări de tonalitate. Ai atins toate notele! Bravo!”, a spus Andra, în timpul audițiilor.

„Mi se pare că ești genul de copil care zâmbește, dă din cap, acceptă tot ce i se spune, dar de fapt știe exact ce vrea. Cred că ești făcută pentru muzică! Ai în față un drum lung, dar o să reușești să își îndeplinești tot ce ți-ai pus în minte”, a mărturisit Dragoș Bucur, la audiții.

Post-ul Moldoveanca Mia Rusu a cucerit jurații de la „Românii au talent” cu interpretarea piesei „Adagio”, a Larei Fabian apare prima dată în Unica.md.

]]>
Cosmonautul rus, uitat și abandonat în spațiu: Povestea incredibilă a ultimului cetățean al URSS https://unica.md/monden/cosmonautul-rus-uitat-si-abandonat-in-spatiu-povestea-incredibila-a-ultimului-cetatean-al-urss/ Sat, 18 May 2024 16:40:10 +0000 https://unica.md/?p=466319 În anii de tranziție tumultuoasă care au marcat sfârșitul Uniunii Sovietice și începutul unei noi ere pentru Rusia, povestea cosmonautului Sergei Krikalev se distinge ca o mărturie a sacrificiului și ...

Post-ul Cosmonautul rus, uitat și abandonat în spațiu: Povestea incredibilă a ultimului cetățean al URSS apare prima dată în Unica.md.

]]>
În anii de tranziție tumultuoasă care au marcat sfârșitul Uniunii Sovietice și începutul unei noi ere pentru Rusia, povestea cosmonautului Sergei Krikalev se distinge ca o mărturie a sacrificiului și devotamentului uman. În timp ce lumea asista la sfârșitul unei superputeri, Krikalev orbita tăcut, la sute de kilometri deasupra Pământului, pe stația spațială Mir, scrie playtech.ro.

Era anul 1991, iar Uniunea Sovietică era în agonie. Boris Elțîn se afla în fruntea unei mișcări care avea să schimbe cursul istoriei. În timp ce ciocanul și secera erau îndepărtate de pe Kremlin, Krikalev se afla la 350 de kilometri de Rusia, orbitând Pământul cu 7.7 km pe secundă și încercând să înțeleagă ce se întâmpla pe planeta pe care o privea de sus.

Lansare într-o lume în schimbare

Sergei Krikalev a decolat de la cosmodromul Baikonur din Kazahstan pe 18 mai 1991, împreună cu primul cosmonaut britanic, Helen Sharman, și colegul său sovietic, Anatoly Artsebarsky. Lansarea părea să fie o misiune de rutină, dar nimeni nu putea prevedea ce avea să urmeze.

După ce au andocat cu stația Mir, Krikalev și colegii săi s-au pregătit pentru o misiune care ar fi trebuit să dureze doar câteva luni. Dar, pe măsură ce evenimentele de pe Pământ se desfășurau, planurile lor s-au schimbat dramatic. Gorbaciov, liderul Uniunii Sovietice, implementa reforme economice și politice care, în loc să stabilizeze țara, au dus la creșterea nemulțumirilor și, în cele din urmă, la colapsul imperiului sovietic.

Captiv în spațiu

În timp ce tancurile rusesc rămâneau la Moscova și Uniunea Sovietică se dezintegra, Krikalev și Artsebarsky primeau vești tulburătoare: zborurile de schimb programate pentru a-i aduce acasă au fost anulate din cauza tăierilor bugetare. În loc să se întoarcă pe Pământ, ei au fost nevoiți să rămână pe Mir, încercând să mențină stația funcțională în ciuda resurselor limitate și a incertitudinii care plana asupra viitorului lor.

Krikalev avea o fiică de nouă luni acasă și, în conversațiile săptămânale cu soția sa, Elena, înțelegea că lucrurile se înrăutățeau. Inflația galopantă eroda valoarea salariului său de cosmonaut, iar familia sa se lupta să se descurce. Când Krikalev a cerut miere și lămâi pentru a-și ridica moralul, acestea nu au putut fi găsite. În cele din urmă, a primit un borcan de hrean în loc.

Speranța și sacrificiul

Krikalev a continuat să orbiteze Pământul, devenind tot mai conștient de schimbările dramatice de acasă. Lovitura de stat din august 1991 și prăbușirea Uniunii Sovietice au făcut ca situația să fie și mai incertă. El a fost informat că nu există bani pentru a-l aduce înapoi pe Pământ și a fost nevoit să rămână răbdător și dedicat misiunii sale.

În cele din urmă, în martie 1992, a sosit vestea mult așteptată: guvernul german a plătit 24 de milioane de dolari pentru a trimite un cosmonaut pe Mir, iar banii au finanțat zborul de întoarcere al lui Krikalev. Pe 25 martie 1992, după mai mult de 10 luni în spațiu și peste 5.000 de orbite complete, Krikalev a fost adus înapoi pe Pământ.

Un erou necunoscut

Krikalev a stabilit un record pentru cel mai lung timp petrecut continuu în spațiu la acea vreme, dar realizările sale au fost eclipsate de evenimentele istorice de pe Pământ. Orașul său natal, Leningrad, se numea acum Sankt Petersburg, iar comunismul, ideologia care a facilitat cariera și zborurile sale în spațiu, era acum discreditat pe scară largă.

Deși a avut nevoie de săptămâni pentru a se recupera de la efectele zborului spațial, Krikalev nu a renunțat la pasiunea sa. A zburat de patru ori, inclusiv ca membru al primei echipe comune ruso-americane a navetei spațiale și ca rezident pe termen lung al Stației Spațiale Internaționale.

Sergei Krikalev rămâne un simbol al devotamentului și sacrificiului pentru explorarea spațială și un exemplu al ultimei pagini din epopeea sovietică în spațiu. Honorat atât de Uniunea Sovietică, cât și de Rusia, el este un erou necunoscut pentru mulți, dar povestea sa incredibilă merită să fie spusă și apreciată.

Post-ul Cosmonautul rus, uitat și abandonat în spațiu: Povestea incredibilă a ultimului cetățean al URSS apare prima dată în Unica.md.

]]>
Istoria unui tânăr homosexual care își dorește o viață liberă aici, în Moldova https://unica.md/monden/istoria-unui-tanar-homosexual-care-isi-doreste-o-viata-libera-aici-in-moldova/ Sat, 18 May 2024 16:36:53 +0000 https://unica.md/?p=466316 Daniel Cebotari are 27 de ani și traiește în Chișinău. A fost căsătorit, iar după o perioadă foarte scurtă de timp a realizat că nu iubește femeile.„Credeam că m-am îndrăgostit, ...

Post-ul Istoria unui tânăr homosexual care își dorește o viață liberă aici, în Moldova apare prima dată în Unica.md.

]]>
Daniel Cebotari are 27 de ani și traiește în Chișinău. A fost căsătorit, iar după o perioadă foarte scurtă de timp a realizat că nu iubește femeile.„Credeam că m-am îndrăgostit, dar mi-am dat seama că am făcut cea mai mare prostie. Am realizat că nu pot să o iubesc ca pe soția mea, nu aveam acea atracție fizică de a mă apropia de ea. Trei luni după nuntă vorbeam de divorț, pentru că am realizat că eram atras de persoane de același gen ca și mine”, a povestit Daniel în cadrul unui Monolog pe canalul lui Dorin Galben, conform Unimedia.info.

Daniel a crescut singur la părinți, nu are nici frați sau surori, iar de mic copil a fost crescut de bunici, părinții fiind ocupați cu construcția casei. Era unicul nepot și avea tot ce își dorea.

Nu a simțit lipsa părinților, până ce mama sa nu a plecat la Moscova

„Mama a plecat în perioada când eu treceam din clasa a IV în a V, iar în acea perioadă aveam cel mai mult nevoie de ea. În tipul celor 9 ani de studii am fost mereu criticat de modul meu de a vorbi, pentru că eu m-am născut cu o malformație „fără cerul gurii”, iar din cauza asta tot ce mâncat avea reflux de ieșire înapoi.

La 1 an de zile am fost operat la Chișinău, pe atunci tehnologia nu era ca acum, iar după acea operație am fost nevoit să port o proteză pe parcursul unui an de zile.

Am fost cicălit de când am intrat în școală și până m-am văzut ieșind de acolo cu diplomă. Mi-au propus să rămân până în clasa a 12, dar am refuzat din cauza cicălelilor și a faptului că am realizat că mă inhib în mine. Mi-am luat diploma și am plecat la colegiu de agricultură, unde am avut parte de o experiență foarte frumoasă pe parcursul a 4 ani”, spune tânărul.

Din perioada adolescenței iubea mai mult să petreacă timpul cu fetele, nu vedea ce poate învăța de la băieți, nu era genul lui de a se ascunde cu băieții și a fuma sau a bea câte un pahar de vin, atunci și-a dat seama că el gândește altfel decât băieții de seama lui

„Permanent în școală eram agreat de ce stau în grup cu fetele, dar nu cu băieții. Sincer atunci nu am atras atenția că am altă orientare, dar eu mă simțeam mult mai bine cu ele pentru că erau mai mature, iar eu aveam ce învăța de la ele. Eu mă regăseam în acea prietenie, iar toți mă întrebau dacă nu cumva sunt și eu o fetiță ca ele”, a adăugat Daniel.

Fiind numit „gay” de colegii de clasă, a încercat să caute informație despre LGBT și despre ce înseamnă a fi gay, el crezând că aceasta era o boală care necesită tratament.

„Eram lovit cu picioarele în fund, dar eu treceam peste asta foarte repede, cel mai mult îmi era frica ca de aceste cuvinte să nu audă părinții”, a menționat Daniel.

Fiind în anul II sau III de studii a făcut cunoștință cu o fată, iar relația lor a durat foarte puțin, soarta însă i-a reîntâlnit peste 1 an, în timp ce Daniel lucra ca chelner

„Am început a ieși împreună, lucrurile erau destul de serioase, iar eu am crezut că m-am îndrăgostit. Credeam că ea este unica femeie cu care aș dori să-mi petrec tot restul vieții. Așa am decis să o cer de soție.

Am ales inelul, ea a acceptat, iar peste 2 săptămâni am făcut cunoștință cu părinții.

Mama mea s-a împrietenit cu soția mea foarte bine, erau ca 2 prietene, atunci mi-am da seama că am pus piciorul în prag, iar acum urmează nunta.

Cererea a avut loc la sfârșit de septembrie, iar pe 22 noiembrie am jucat nunta, a fost exact așa cum mi-am dorit eu. Eu i-am ales ei rochia, iar ea mie costumul”, a spus Daniel.

Peste puțin timp a realizat că nu se mai înțeleg, iar el nu are mai avea atracția de a se apropia intim de soția sa

„Ea ma sunat, iar eu i-am zis că vreau să bag divorțul. Ne-am văzut față în față, iar ea s-a pus în genunchi și m-a rugat să nu divorțăm.

Mi-a dat o palmă, a aruncat verigheta pe masă și a plecat. Atunci mi-am dat seama că niciodată nu îmi mai doresc să mă căsătoresc.

Iată atunci lumea a început a vorbi despre motivul despărțirii, e gay spunea lumea din sat”, a spus tânărul.

A venit și timpul când tânărul le-a mărturisit părinților că el are atracție față de persoanele de același gen ca și el, iar ei au crezut că e o glumă

„Tata a reacționat negativ, îmi spunea să mă duc la medici, iar eu le-am cerut ca acest subiect să fie închis. Atunci mi-am făcut valiza, aveam în buzunar doar 1500 de lei așa am decis să plec să-mi caut un job. Așa am plecat iar de atunci timp de 6 luni nu am vorbit deloc cu părinții mei”, a spus Daniel.

Cum a trecut de critici, ce crede despre situația dată, dar și cum își traiește viața acum poți asculta în monologul de mai jos:

Post-ul Istoria unui tânăr homosexual care își dorește o viață liberă aici, în Moldova apare prima dată în Unica.md.

]]>
Mai multe instituții medicale din țară vor fi dotate cu aparate performante de anestezie https://unica.md/monden/mai-multe-institutii-medicale-din-tara-vor-fi-dotate-cu-aparate-performante-de-anestezie/ Sat, 18 May 2024 16:17:55 +0000 https://unica.md/?p=466314 Mai multe instituții medicale din țară vor fi dotate cu 20 de aparate performante de anestezie. Evenimentul de transmitere oficială a donației, oferită de Biroul de Țară a OMS în ...

Post-ul Mai multe instituții medicale din țară vor fi dotate cu aparate performante de anestezie apare prima dată în Unica.md.

]]>
Mai multe instituții medicale din țară vor fi dotate cu 20 de aparate performante de anestezie. Evenimentul de transmitere oficială a donației, oferită de Biroul de Țară a OMS în Republica Moldova cu suportul Guvernului Germaniei și Irlandei, a avut loc vineri, 17 mai, la Institutul Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”, una dintre instituțiile beneficiare.

mamaplus

De dispozitive vor beneficia inclusiv Institutul de Medicină Urgentă, Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie, Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi”, Institutul Mamei și Copilului, Spitalul Clinic Bălți, spitalele raionale Cimișlia, Anenii-Noi, Rezina, Ștefan-Vodă, Strășeni, Leova.

„Echipamentele oferite sunt proiectate pentru a oferi o administrare precisă și sigură a anesteziei, adaptându-se nevoilor individuale ale pacientului și asigurând un control riguros al funcțiilor vitale pe durata intervențiilor chirurgicale, precum și gestionarea eficientă a situațiilor de urgență și a pacienților critici, reducând riscurile asociate și îmbunătățind rezultatele tratamentului”, se arată în comunicatul emis de Ministerul Sănătății.

Potrivit Ministerului Sănătății, valoarea totală a aparatelor de anestezie de ultimă generație constituie 484 mii de dolari.

Post-ul Mai multe instituții medicale din țară vor fi dotate cu aparate performante de anestezie apare prima dată în Unica.md.

]]>
Sportivii calificați la Jocurile Olimpice de la Paris, prezenți în parcul Valea Morilor la o zi dedicată sportului https://unica.md/monden/sportivii-calificati-la-jocurile-olimpice-de-la-paris-prezenti-in-parcul-valea-morilor-la-o-zi-dedicata-sportului/ Sat, 18 May 2024 16:09:23 +0000 https://unica.md/?p=466312 Evenimentul „Starturi Olimpice” dedicat zilei sportivului și a mișcării olimpice a avut loc astăzi, 18 mai. Un prilej de promovare a modului sănătos de viață, a alimentației corecte, a mișcării, ...

Post-ul Sportivii calificați la Jocurile Olimpice de la Paris, prezenți în parcul Valea Morilor la o zi dedicată sportului apare prima dată în Unica.md.

]]>
Evenimentul „Starturi Olimpice” dedicat zilei sportivului și a mișcării olimpice a avut loc astăzi, 18 mai. Un prilej de promovare a modului sănătos de viață, a alimentației corecte, a mișcării, dar și a păcii.

Starturi Olimpice la Valea Morilor: Sportivii calificați la JO, prezenți

Foto: Unimedia

În Republica Moldova, ziua sportivului și a mișcării olimpice este celebrată în a treia sâmbătă din mai. Evenimentul are loc în parcul Valea Morilor cu prezența sportivilor moldoveni calificați la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris, transmite unimedia.info.

Starturile Olimpice au fost declarate deschise printr-un dans energic pe scenă. Atmosfera incendiară, spiritul de energie și gălăgia au creat o dispoziție maximală pentru toți cei prezenți la eveniment.

Potrivit Olympic.md, la eveniment sunt prezenți și sportivii calificați la Jocurile Olimpice de la Paris.

Cornel Josan, reprezentantul Comitetului Național Olimpic și Sportiv a menționat că pe lângă cursa de alergare împrejurul iazului, participanții pot juca basketball, volei și multe alte activități sportive.

La eveniment sunt prezente 3 echipe sportive, elevii de la un liceu cu profil sportiv din capitală, ambasadele din Republica Moldova și campionii olimpici cum ar fi: Larisa Popovici, Nicolae Juravschi și mulți alții.

Copii au parte de distracții iar participanții cursei de alergare au primit câte un tricou cadou. Astfel toți cei care au alergat și au ajuns la finish au primit câte un tichet de participare la o tombolă cu premii.

Startul maratonul de alergare a fost dat de către un animator .

Cu aplauze și mândrie au fost întâmpinți sportivii deținători ai statutului de calificați la Jocurile Olimpice, Paris 2024- Dan Olaru, Tarnovschi Serghei, Olărașu Maria, Cociu Daniela, Anastasia Nichita, Irina Rângaci, Mariana Drăguțan, Victor Ciobanu, Valentin Petic, Anna Dulce, Alina Glinka, Zalina Marghieva, Marin Robu.

Ambasadorul Fraței, Graham Paul este prezent la acest eveniment sportiv.

„Bună ziua tuturor, ambasada Franței este bucuroasă să participe la evenimentul de astăzi organizat de Comitetul Național Olimpic și Sportiv”, a menționat Paul Graham.

Post-ul Sportivii calificați la Jocurile Olimpice de la Paris, prezenți în parcul Valea Morilor la o zi dedicată sportului apare prima dată în Unica.md.

]]>
O mamă vrea monument pentru feciorul decedat în războiul de pe Nistru https://unica.md/monden/o-mama-vrea-monument-pentru-feciorul-decedat-in-razboiul-de-pe-nistru/ Sat, 18 May 2024 16:04:25 +0000 https://unica.md/?p=466309 Vrea să îi instaleze monument feciorului decedat în războiul de pe Nistru. Vorbim despre o mamă din Căușeni care ar fi înaintat un demers Consiliul orășenesc Căușeni și cere alocarea ...

Post-ul O mamă vrea monument pentru feciorul decedat în războiul de pe Nistru apare prima dată în Unica.md.

]]>
Vrea să îi instaleze monument feciorului decedat în războiul de pe Nistru. Vorbim despre o mamă din Căușeni care ar fi înaintat un demers Consiliul orășenesc Căușeni și cere alocarea a 23.500 de lei pentru instalarea unui monument la cimitir.

Femeia susține că fiul ei a decedat pe câmpul de luptă, iar statul ar trebui cel puțin să îi instaleze un monument. Femeia a venit în incinta consiliului și a rugat aleșii locali să aloce această sumă, transmite studio-l.online.

După câteva minute de consultații juridice aleșii poporului au decis ca femeia să vină la ședința următoare cu un alt demers pe care să îl supună votului. 

Axenia Ciobanu din Căușeni și-a pierdut fiul în războiul pentru independența și integritatea Republicii Moldova de la 1992.

Post-ul O mamă vrea monument pentru feciorul decedat în războiul de pe Nistru apare prima dată în Unica.md.

]]>
La Delacău, a fost amenajat un parc modern în centrul localității, prin Programul Satul European https://unica.md/monden/la-delacau-a-fost-amenajat-un-parc-modern-in-centrul-localitatii-prin-programul-satul-european/ Sat, 18 May 2024 15:27:28 +0000 https://unica.md/?p=466297 La Delacău, raionul Anenii Noi, un sat cu peste 2000 de locuitori, a fost amenajat un parc modern în centrul localității, prin Programul Satul European. Atât copiii, cât și maturii ...

Post-ul La Delacău, a fost amenajat un parc modern în centrul localității, prin Programul Satul European apare prima dată în Unica.md.

]]>
La Delacău, raionul Anenii Noi, un sat cu peste 2000 de locuitori, a fost amenajat un parc modern în centrul localității, prin Programul Satul European.

Atât copiii, cât și maturii au acces la un teren de joacă, unul de fitness, un havuz și două blocuri sanitare. În parc este și o pistă pentru bicicliști, locuri de parcare, sunt instalate bănci, dar și piloni decorativi, care luminează noaptea în diferite culori.

Post-ul La Delacău, a fost amenajat un parc modern în centrul localității, prin Programul Satul European apare prima dată în Unica.md.

]]>
Arsenie Todiraș a anunțat sexul copilului https://unica.md/monden/arsenie-todiras-a-anuntat-sexul-copilului/ Sat, 18 May 2024 15:17:51 +0000 https://unica.md/?p=466292 Arsenie Todiraș a anunțat că va deveni tătic pentru prima dată. De curând, iubita lui, Agnes Matoko, și viitorul tată au organizat un gender party, în care au anunțat sexul ...

Post-ul Arsenie Todiraș a anunțat sexul copilului apare prima dată în Unica.md.

]]>
Arsenie Todiraș a anunțat că va deveni tătic pentru prima dată.

De curând, iubita lui, Agnes Matoko, și viitorul tată au organizat un gender party, în care au anunțat sexul bebelușului. Cei doi iubiți vor avea un băiețel.

Arsenie și iubita lui s-au îmbrățișat cu tandrețe.

Post-ul Arsenie Todiraș a anunțat sexul copilului apare prima dată în Unica.md.

]]>