Sportivii calificați la Jocurile Olimpice de la Paris, prezenți în parcul Valea Morilor la o zi dedicată sportului

Evenimentul „Starturi Olimpice” dedicat zilei sportivului și a mișcării olimpice a avut loc astăzi, 18 mai. Un prilej de promovare a modului sănătos de viață, a alimentației corecte, a mișcării, dar și a păcii.

Starturi Olimpice la Valea Morilor: Sportivii calificați la JO, prezenți

Foto: Unimedia

În Republica Moldova, ziua sportivului și a mișcării olimpice este celebrată în a treia sâmbătă din mai. Evenimentul are loc în parcul Valea Morilor cu prezența sportivilor moldoveni calificați la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris, transmite unimedia.info.

Starturile Olimpice au fost declarate deschise printr-un dans energic pe scenă. Atmosfera incendiară, spiritul de energie și gălăgia au creat o dispoziție maximală pentru toți cei prezenți la eveniment.

Potrivit Olympic.md, la eveniment sunt prezenți și sportivii calificați la Jocurile Olimpice de la Paris.

Cornel Josan, reprezentantul Comitetului Național Olimpic și Sportiv a menționat că pe lângă cursa de alergare împrejurul iazului, participanții pot juca basketball, volei și multe alte activități sportive.

La eveniment sunt prezente 3 echipe sportive, elevii de la un liceu cu profil sportiv din capitală, ambasadele din Republica Moldova și campionii olimpici cum ar fi: Larisa Popovici, Nicolae Juravschi și mulți alții.

Copii au parte de distracții iar participanții cursei de alergare au primit câte un tricou cadou. Astfel toți cei care au alergat și au ajuns la finish au primit câte un tichet de participare la o tombolă cu premii.

Startul maratonul de alergare a fost dat de către un animator .

Cu aplauze și mândrie au fost întâmpinți sportivii deținători ai statutului de calificați la Jocurile Olimpice, Paris 2024- Dan Olaru, Tarnovschi Serghei, Olărașu Maria, Cociu Daniela, Anastasia Nichita, Irina Rângaci, Mariana Drăguțan, Victor Ciobanu, Valentin Petic, Anna Dulce, Alina Glinka, Zalina Marghieva, Marin Robu.

Ambasadorul Fraței, Graham Paul este prezent la acest eveniment sportiv.

„Bună ziua tuturor, ambasada Franței este bucuroasă să participe la evenimentul de astăzi organizat de Comitetul Național Olimpic și Sportiv”, a menționat Paul Graham.

Ce riscă un tânăr și un bărbat care a propus mită polițiștilor pentru a nu fi documentați după ce au încălcat în trafic

Un caz a avut loc pe bd. Dacia din capitală. Un tânăr de 22 de ani, care conducea o Honda a fost stopat de polițiști pentru depășirea limitei de viteză. De asemenea,  fiind verificat prin sistemului aplicației E-data polițiștii au stabilit că acesta nu deține permis de conducere.

Pentru a nu fi sancționat, acesta a lăsat în interiorul automobilului de serviciu al angajaților mijloace bănești.

Un alt șofer de 39 de ani a propus polițiștilor mită pentru a nu fi documentat că a condus automobilul în stare de ebrietate.  Acesta a fost stopat  în apropierea comunei Băcioi din capitală.

Deși șoferii sunt avertizați despre consecințele coruperii polițiștilor, unii ignoră prevederile legale și continuă în mod abuziv să propună mijloace financiare în scopul ignorării de către oamenii legii a încălcărilor comise.

De la începutul lunii iunie au fost înregistrate 7 cazuri de denunțare a tentativelor de mituire a polițiștilor de patrulare de către șoferi.

În toate cazurile la fața locului inspectorii de patrulare au solicitat grupa operativă pentru fixarea probelor și documentarea cazurilor.

În privința șoferilor au fost inițiate cauze penale pentru corupere activă și riscă pedeapsă cu închisoare de până la 6 ani și amendă de la 100 000 până la 200 000 de lei, pentru persoane fizice.

Inspectoratul General al Poliției reamintește că oferirea mitei unui angajat cu funcție publică  constituie o infracțiune și se documentează penal.

Zelenski se aşteaptă ca refugiaţii ucraineni să se întoarcă acasă după încheierea războiului

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi, la Berlin, că se aşteaptă ca refugiaţii ucraineni să se întoarcă în ţară, dar numai după ce războiul s-a încheiat, relatează dpa, potrivit stiripesurse.ro.

Nu are sens să încerci să-i motivezi pe ucraineni cu sloganuri sau campanii să se întoarcă acum în ţară, a mai spus Zelenski.

Preşedintele ucrainean a făcut aceste declaraţii în cadrul unei conferinţe de presă comune cu cancelarul german Olaf Scholz marţi la Berlin, unde s-a aflat în vizită pentru deschiderea unei conferinţe internaţionale privind reconstrucţia Ucrainei.

“Nu există nicio îndoială că reconstrucţia generală va avea loc abia după război”, a mai spus el.

Liderul ucrainean a afirmat de asemenea că va fi mult entuziasm în rândul ucrainenilor care au fugit în străinătate să se întoarcă şi să reconstruiască ţara în momentul în care va fi pace.

Vor fi multe locuri de muncă odată ce se va întâmpla asta, a mai spus Zelenski, subliniind că există deja o cerere mare în Ucraina de muncitori calificaţi.

A camuflat în laptopul personal două acte românești falsificate

Un conațional a încercat să iasă din țară, tăinuind prezența a două documente românești falsificate. Acesta urma să transmită, dar și să folosească unul dintre documente, în Belgia.

În data de 11 iunie 2024, în Punctul de Trecere a Frontierei Leușeni, pe sensul de ieșire din țară s-a apropiat un microbuz de pe ruta „Moldova-Belgia”. Acționând în baza analizei de risc, unii pasageri și bunurile acestora au fost supuse controlului în linia doua, ceea ce presupune verificări amănunțite.

Ca urmare, în notebook-ul unui pasager, între taste și monitor, au fost depistate două cărți de identitate, care aparent au fost emise de autoritățile din România. Ambele documente prezentau semne evidente de falsificare. Unul dintre acte aparținea persoanei verificate, un cetățean al Republicii Moldova în vârstă de 22 de ani, iar celălalt document era pe numele unei persoane necunoscute.

În cadrul audierilor, tânărul moldovean a declarat că obținerea actelor a fost facilitată de persoana necunoscută menționată în documentul falsificat.

În fapt, documentele românești au fost ridicate, urmând să ajungă în laboratorul criminalistic al IGPF pentru expertiză. Cercetările pe caz continuă.

O mamă vrea monument pentru feciorul decedat în războiul de pe Nistru
Articolul anterior
Mai multe instituții medicale din țară vor fi dotate cu aparate performante de anestezie
Articolul următor