Ficatul este recomandat în alimentaţie încă de la cele mai fragede vârste, la scurtă vreme de la începerea diversifi cărnii la copiii foarte mici. Asta, pentru că este foarte bogat în fier și previne apariţia anemiei. Tipul de fier pe care îl conţine ficatul este foarte repede absorbit de organism. Totuși, nu trebuie să le daţi celor mici decât cantitatea recomandată de medicul pediatru. În plus, nu oricine se poate bucura de savoarea ficatului de pui, iepure, vită, curcan etc.
În 100 g ficat se găsesc între 4 şi 12 mg fier uşor asimilabil. Anemia feriprivă se poate corecta uşor prin modificarea regimului alimentar. Putem scăpa de simp¬to¬mele anemiei – slăbiciune, obo¬seală, ameţeli – dacă includem în dietă ficatul de pasăre sau de vită, alimentul antianemic prin excelenţă. În plan gastronomic, fi¬catul de vită este mai apreciat decât cel de pui. Din punct de vedere nutriţional în¬să, ficatul de vită nu este superior celui de pui. Pentru o mai bună asimilare a fie¬rului, ar fi bine ca atunci când mân¬căm ficăţeii de pui să îi stropim cu puţină zeamă de lămâie. Vitamina C din lămâie stimulează asimilarea fierului din ficat.
Ce conține ficatul
În ficat sunt concentrate vitaminele A, B, C, D. Nutriţioniştii apreciază în special conţinutul de vitamina A (10-45 mg/100 g). Ficatul este una dintre cele mai bune surse de vitamina A, care creşte rezisten¬ţa la infecţii în sezonul rece.
În mod normal, alimentele de origine animală nu con¬ţin vitamina C, ficatul însă este o ex¬cepţie, furnizându-ne 20 mg vitamina C la 100 g. Vitamina D din fica¬tul de pui sau de vită previne apariţia problemelor osoa¬se la copii şi a osteoporozei la adulţi. Ală¬turi de vitamine se găsesc în cantităţi însemnate zincul, cuprul, seleniul, elemente cu rol important în stimularea imunităţii.
Spre deosebire de carnea de vită şi de porc, bogate în grăsimi, ficatul este o carne slabă, conţine mai puţin de 4 g grăsimi la 100 g. Datorită conţinutului sărac în ţesut conjunctiv şi grăsimi, fica¬tul este foarte uşor de digerat, de aceea poate fi introdus şi în regimul alimentar al copiilor mici.
Ficatul este o sursă bună de proteine: 19-21 g/100 g. Dacă este consumant în exces, este posibil ca ficatul să provoace crize de gută din cauza conţinutului ridicat în proteine.
Contraindicaţii
Ficatul – de vită, porc, miel, iepure sau pui – este foarte bogat în colesterol, nefiind indicat celor cu valori deja crescute ale colesterolului, dar nici persoanele sănătoase nu trebuie să-l consume prea des. Astfel, 100 g de ficat de viţel conţin în jur de 400 mg de colesterol, depășind cu 33% doza zilnică permisă pentru a nu avea probleme de sănătate.
Cum alegi ficatul?
Ficatul proaspăt are termen de valabilitate doar 48 de ore, iar cel congelat are termen de păstrare până la 3 luni. Doar că în timpul congelării se distruge o parte din complexul de vitamine B, iar ficatul se oxidează oferind un gust amărui. Apreciază culoarea și mirosul produsului. Culoarea deschisă și mirosul înțepător înseamnă un produs alterat.
Ficatul de găină poate conține substanțe precum, tetraceclina și levomecitina. La oameni aceste antibiotice provoacă alergie sub formă de erupții cutanate. Cu regret, prezența antibioticelor poate fi verificată doar în condiții de laborator.