Este modalitate de afla care este cea mai fertilă perioadă a ta, astfel încât şansele de a rămâne însărcinată să fie maxime. Înainte de utilizarea calculatorului ovulaţiei, trebuie să ştii cu exactitate atât data de început a ultimei tale menstruaţii, cât şi durata ciclului tău menstrual.
Estimează numărul de kilograme în care trebuie să te încadrezi la o anumită lună de sarcină. Creşterea în greutate pe perioada de sarcină diferă de la o persoană la alta şi numărul de kilograme estimate trebuie luat ca un punct de referinţă.
Calculează-ți necesarul zilnic de calorii cu ajutorul sistemului BMR (rata metabolismului bazal). Metabolismul bazal este factorul principal pentru a determina numărul de calorii necesare pentru a te menţine la o anumită greutate sau pentru a slăbi un anumit număr de kilograme.
Pentru a organiza corect regimul alimentar este important să cunoști compoziţia şi conţinutul caloric al alimentelor consumate. În plus, atunci când dorești să slăbești sau să-ți menții greutatea corporală, trebuie să fii atentă la numărul de calorii consumate.
Ajută la stabilirea grupei de greutate în care se încadrează o persoană – gradul de obezitate. De asemenea, indicele de masă corporală poate fi folosit pentru calcularea numărului de kilograme pe care o persoană trebuie să le piardă sau să le adauge, pentru a ajunge la greutatea ideală.
”Tot ceea ce descoperim în toate campaniile noastre, cutreierând satele, este o realitate care uneori ne lasă fără cuvinte. Este o altă lume… o lume în care unii copilași tremură de frig, o lume fără bucurie, în care sărbătorile sunt trăite altfel… fără speranțe, fără zâmbete și fără măcar un gram de bucate pe masă.
Dragii noştri, vă invităm să împărțim bucuria Crăciunului cu cei nevoiași. Împreună cu ei, vom simți mai multă împlinire în ajunul Crăciunului, pentru că darurile noastre vor aduce un zâmbet pe fața unui copil la masa de sărbătoare.
Din suflet, vă invităm să fiți alături de noi și să simțim împreună ce înseamnă să dăruim celor mai necăjiți.”, se arată în comunicatul celor de la Caritate.md.
De la inimile celor mari, pentru inimile celor mici VǍ RUGǍM SǍ FIȚI ALǍTURI CU CÂT VǍ LASǍ INIMA, din orice țarǎ sau colț al lumii:
Calitatea aerului din Chișinău, monitorizată cu laboratorul mobil donat de România
Primul laborator mobil pentru monitorizarea calității aerului, donat de România Agenției de Mediu, a ajuns la Chișinău. Astăzi, ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, împreună cu colegii de la Agenția de Mediu, au făcut teste de calitate a aerului chiar în centrul capitalei. Datele au fost transmise direct către Laboratorul de Referință de Mediu, iar rezultatele analizelor au arătat că niciun parametru nu a depășit limitele admisibile. Cu noul echipament, rezultatele sunt disponibile în doar o oră, comparativ cu cele 24 de ore necesare anterior, ceea ce permite o monitorizare mai rapidă și intervenții prompte în cazul depistării unor valori critice, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
Datorită mobilității sale, laboratorul poate fi deplasat rapid în diverse locații, inclusiv în zone urbane, rurale și industriale, asigurând monitorizarea direct în teren. Este echipat cu o sursă alternativă de energie, care îi permite să funcționeze fără întreruperi chiar și în cazul unei pene de curent.
În plus, laboratorul este dotat cu aspiratoare speciale pentru prelevarea aerului, care permit măsurarea concentrațiilor de compuși organici volatili precum benzen, toluen și etilbenzen. Până acum, acești parametri nu puteau fi analizați în stațiile automate existente, din lipsa unor echipamente similare. Această dotare aduce un progres semnificativ în monitorizarea calității aerului și protecția mediului.
Donația stației mobile subliniază colaborarea strânsă și angajamentul ambelor națiuni pentru un mediu mai curat și o viață mai sănătoasă. Este un simbol al eforturilor comune pentru un viitor mai verde. România și Republica Moldova își consolidează astfel parteneriatul și reafirmă angajamentul față de protecția mediului și bunăstarea publică.
Atenție la pește și la produsele din pește! ANSA vine cu recomandări
Indiferent de perioada anului, peștele se află în topul alimentelor preferate de către consumatori. În meniul de sărbători se va regăsi neapărat o rețetă din pește sau din derivatele acestuia. În context, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), vine, și în acest an, cu recomandările de rigoare pentru a reaminti consumatorilor despre faptul că, peștele și produsele din pește sunt alimente perisabile care, nefiind depozitate în condiții riguroase, se pot altera ușor și prezintă pericol pentru sănătate, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
Astfel, specialiștii ANSA îndeamnă consumatorii să se informeze corect și să aleagă, în cunoștință de cauză, peștele și produsele din pește, reieșind din următoarele recomandări:
Dacă alegeți peștele viu, atenție la:
– semnele de vitalitate;
– tegument: să fie de culoare vie, cu pigment lucios;
– ochii: să fie puțin ieșiți la suprafață, cu pupila neagră, strălucitoare, iar corneea perfect transparentă;
– branhiile: să fie de culoare roșie-deschisă, cu lamele strălucitoare, bine diferențiate, fără miros și mucozități;
– solzii: să fie lucioși, cu o cantitate redusă de mucus;
– musculatura: să fie elastică, cu o suprafață netedă, fixată bine pe oase.
Atenție la unitățile de comercializare a peștelui viu!Peștele viu trebuie să fie expus spre vânzare din bazine/containere cu apă limpede și curată, dotate cu dispozitive speciale pentru asigurarea oxigenului necesar!
Dacă alegeți pește refrigerat eviscerat, observați:
peritoneu: să fie de culoare deschisă, neted, greu de desprins de pe carne.
!!! Evitați peștele cu pigment mat, ochi adânciți în centru, branhii acoperite cu lichid lipicios verziu și cu miros de putrefacție pronunțat. Evitați produsele cu solzii fără luciu, care se desprind ușor de piele, cu musculatura separată de oase, de culoare cenușie murdară!
Peștele congelat (întreg/eviscerat/decapitat):
– temperatura de păstrare nu mai mică de minus -18 °C;
– aspectul exterior întreg, fără deteriorări, dens, cu suprafața curată, uniformă, cu menținerea calității gustative și a valorii nutritive a peștelui viu;
– după decongelare, consistența peștelui trebuie să fie compactă sau moale, carnea bine atașată de oase, fără prezența mirosului sau corpurilor străine.
– înainte de consum, peștele necesită în mod obligatoriu să fie eviscerat și prelucrat termic,
– nu este permisă expunerea spre comercializare a produselor de pește congelate cu acumulări de gheaţă în exces sau cu glazura de gheaţă discontinuă, netransparentă şi cu aspect murdar!
Peștele prelucrat (produse sărate, produse afumate, pește uscat/pește zvântat, pește marinat, semiconserve din pește, conserve din pește) are aceleași condiții de păstrare, depozitarea însă, se face în încăperi uscate și ventilate.
Peștele afumat la rece :temperatura de păstrare de la -5°C până la 0°C, uscat și uscat-afumat : temperatura de păstrare de la -8°C până la 0°C, iar termenul de valabilitate fiind de până la două luni.
Peștele afumat la cald: temperatura de păstrare este de la minus -2°C până la plus 2°C, iar perioada de până la 72 ore.
Cutiile de conserve sau semiconservele de pește trebuie să fie ambalate în cutii metalice, din sticlă sau polimerice, ermetic închise, nebombate, nedeformate, fără semne de rugină și urme de sulfură de fier.
Cele mai răspândite neconformități pot fi: coroziunea cutiilor, deformarea cutiilor, bombajul şi lipsa ambalajului ermetic.
La comercializarea caviarului se va lua în considerație:
– aspectul exterior curat, fără țesuturi conjunctive sau coaguli de sânge, fără boabe crăpate;
– consistența elastică, fără gust și miros străin sau modificat (gust amar, metalic, de săpun).
DE REȚINUT! Operatorii din domeniul alimentar, care manipulează peștele și produsele pescărești, vor asigura, obligatoriu, produsele cu certificate care confirmă calitatea lor, țara de origine a materiei prime și termenul de valabilitate. Fiecare consumator este în drept să solicite actele menționate de la operatorii sau vânzătorii din unitățile comerciale.
Stimați consumatori! Procurați produsele alimentare doar din locuri autorizate, care asigură condițiile igienice/sanitare specifice și sunt supuse controlului sanitar – veterinar de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.