Obține șansa de a participa în cel mai tare proiect de slăbit, Slăbește Sănătos, acum GRATUIT. Înscrierile vor dura până pe data de 26 aprilie.
Vei beneficia de:
1. Meniu alimentar personalizat
2. Antrenament în format video disponibil 24 ore
3. Ghidarea și ajutorul ambasadorului în
4. procesul de remodelare corporală
5. Acces la seminare săptămânale online cu Galina Tomaș- Doctor în științe medicale
6. Acces în comunitatea ,,Galina Tomaș îți cumpără kilogramele’’
Condițiile concursului:
Se pot înscrie femeile care au o masă corporală între 75 și 100 kilograme;
Vârsta acceptată: 20 – 50 de ani;
Completează formularul de înscriere și atașează o poză, respectând condițiile impuse;
Vei fi filmată pe toată durata proiectului;
Înscrierile în concurs dura până pe data de 26 aprilie.
Mult succes!
Partenerii proiectului ”Slăbește Sănătos Online cu Galina Tomaș”
Veste bună pentru șoferi! Șoseaua Hîncești, care conectează Capitala cu sudul țării, va fi reabilitată
Una dintre cele mai importante artere rutiere, cu o lungime de 3,4 km și 8 benzi de circulație, care conectează Capitala cu sudul țării, va fi reabilitată. Este vorba despre soșeaua Hîncești, pe tronsonul cuprins între strada Sihastrului și intrarea în orașul Ialoveni. Miercuri, 20 noiembrie curent, a fost dat oficial startul lucrărilor, scrie realitatea.md.
Primarul Capitalei, Ion Ceban, a declarat că „acest proiect marchează o premieră pentru municipiul Chișinău, dar și la nivel național, utilizând tehnologii avansate de reparație a drumurilor din beton, cu scopul de a asigura durabilitatea și confortul pentru toți utilizatorii”.
„În anul 2023 și 2024, am efectuat expertiza internațională pentru a vedea cum putem interveni. Acest drum nu a fost reabilitat capital niciodată, iar suprafața carosabilului este degradată, afectând confortul de deplasare și depășind nivelul de zgomot admisibil. Experții au concluzionat că drumul poate fi reabilitat eficient, iar durata sa de viață poate fi extinsă în mediu cu 15 ani, dacă se aplică tehnici moderne adecvate”, a menționat Primarul General al Capitalei, Ion Ceban.
Potrivit reprezentanților municipalităților, printre lucrările de reabilitare planificate se numără:
reprofilarea suprafeței de rulare și remedierea degradărilor până la o adâncime medie de 2,5 cm;
înlocuirea integrală a dalelor de beton degradate;
reabilitarea rugozității prin metoda Grinding (pentru prima dată utilizată în Republica Moldova);
restabilirea și etanșarea rosturilor de dilatație termică cu materiale polisulfidice.
Edilul a declarat că pentru a reduce disconfortul participanților la trafic, lucrările vor fi organizate etapizat, pe segmente și benzi, astfel încât să fie afectată cât mai puțin circulația rutieră.
Conform contractului de execuție, lucrările urmează a fi realizate în termen de până la un an, iar valoarea proiectului este de 81,2 milioane de lei.
Aprobat: Fără telefoane mobile în timpul orelor! Autoritățile introduc și un profil general de studii în liceele cu o singură clasă
Guvernul a aprobat o serie de modificări la Codul Educației: Fără telefoane mobile în timpul orelor și introducerea unui profil general de studii în liceele cu o singură clasă, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
20 noiembrie 2024, Chișinău – Reglementarea utilizării telefoanelor mobile în timpul orelor, dar și introducerea unui nou profil de studiu pentru clasele liceale sunt câteva dintre modificările care urmează a fi făcute la Codul Educației. Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, un proiect de lege în acest sens.
Potrivit proiectului, elevii nu vor putea utiliza echipamente electronice de comunicație în timpul orelor, cu excepția folosirii acestora în scop educațional, în situații de urgență, cum ar fi starea de sănătate precară, dar și în cazul necesității monitorizării sănătății elevilor cu dizabilități.
Prin această măsură, Ministerul Educației și Cercetării își propune să crească gradul de siguranță în mediul școlar, în contextul în care utilizarea excesivă a telefoanelor mobile poate provoca distragerea atenției elevilor. De asemenea, va fi redus fenomenul de hărțuire cibernetică.
Condițiile și modul de utilizare a telefoanelor mobile, dar și a altor echipamente electronice vor fi prevăzute într-un Regulament aprobat de către Ministerul Educației și Cercetării.
Totodată, se propune introducerea unui profil general de studiu, pe lângă cel real și umanist, pentru școlile cu o singură clasă liceală. Măsura este necesară pentru a avea o distribuție mai echilibrată a orelor între obiectele de profil, în așa fel încât, la absolvire, elevii să poată merge la facultăți cu diferite specialități.
„Acesta este un exemplu foarte bun prin care noi ne ajustam politicile la solicitările pe care le identificăm atunci când mergem să discutăm cu oamenii în teritoriu”, a subliniat premierul Dorin Recean.
Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, noile măsuri au fost propuse în urma consultărilor publice.
Compensații pentru transport sau închirierea spațiului locativ, acordate procurorilor și judecătorilor
Procurorii și judecătorii din R. Moldova vor beneficia de compensarea cheltuielilor de transport tur-retur sau pentru închirierea spațiului locativ, în cazul în care activează în alte localități decât cele în care își au domiciliul, scrie ziarulnational.md.
Decizia de a extinde garanțiile sociale oferite pentru circa 190 de judecători și procurori, care activează în alte localități decât cele în care locuiesc, a fost aprobată astăzi de Guvern.
Potrivit documentului, compensația va fi acordată în cazul în care distanța dintre localitatea unde persoana își desfășoară activitatea și localitatea în care își are domiciliul este mai mare de 20 de kilometri.
Totodată, în cazul închirierii spațiului locativ, va fi compensată suma indicată în contractul de locațiune, iar mărimea lunară a compensației nu va depăși 4 500 de lei.
Potrivit ministrei Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, în cazul în care persoana este eligibilă pentru ambele tipuri de compensație, aceasta va putea beneficia doar de una dintre ele. Formula de calcul va fi stabilită printr-o hotărâre de Guvern, care este în proces de elaborare.
„Avem judecători și procurori onești și îi îndemnăm să fie curajoși, ca să putem face ordine și să asigurăm respectarea legii. În același timp, cei care încalcă legea trebuie să fie pedepsiți corespunzător și cât mai rapid”, a spus premierul Dorin Recean.
Autoritățile susțin că aceste garanții vor stimula candidații la funcțiile de procurori și judecători să accepte numirea în funcție în afara Chișinăului, sporind, astfel, capacitățile instituționale ale instanțelor judecătorești și ale procuraturilor și îmbunătățirea calității actului de justiție.