Somonul de crescătorie şi somonul sălbatic, cel care creşte în condiţii naturale, au tipuri de alimentaţie complet diferite. În timp ce somonul sălbatic se alimentează din plin cu alge şi plancton marin, creşterea somonului la ferme este influenţată de activitatea omului. Bineînţeles că acest fapt se răsfrânge inclusiv asupra calităţii muşchiului de somon din comerţ. Câteva detalii însă te pot ajuta să diferenţiezi fileul de somon artificial de cel crescut natural.
Culoarea fileului
Somonul crescut în condiţii naturale are carnea de un roşu închis, o nuanţă mai intensă. Pe de altă parte, fileul de peşte ce provine din piscinele artificiale va fi întotdeauna de culoare roşie-deschis sau roz pal.
În cazul în care peştele a fost congelat şi decongelat de mai multe ori înainte de a fi scos în vânzare, muşchiul său va avea de asemenea o culoare ştearsă, pală. Trebuie ştiut că culoarea fileului de pește se datorează unui compus numit astaxantina, un carotenoid conținut în alge marine şi plancton. Somonul crescut în condiţii naturale dobândeşte acest pigment în cantități suficiente din hrana sa.
Adevărul despre conservele de ton
Somonul de crescătorie însă este adesea alimentat cu astaxantina chimică sintetică, care, din punct de vedere chimic, nu este identică celei naturale. Prin urmare, peştele crescut în condiţii artificiale nu va fi niciodată de aceeşi culoare, ca a peştelui sîlbatic. Culoarea cărnii peştelui se datorează în întregime tipului său de hrană.
Examinează fileul la secţiune
Fileul de somon crescut natural are la secţiune o nuanţă roşie intensă, uniformă. Dacă ai putut să distingi la secţionarea fileului nişte striaţii albe, bine definite la secţiune, este probabil ca acel pește să fi fost crescut la fermă.
Sezonul de pescuire a peştelui
Pescuirea din ape a somonului sălbatic nu este permisă pe parcursul întregului an. Astfel acesta este disponibil în vânzare doar din luna februarie până în luna august. Fermele piscicole însă livrează pe piaţă somon pe tot parcursul anului.
Cel mai sănătos pește. Previne atacul de cord mai eficient decât medicamentele
Preţul produsului
Somonul sălbatic are întotdeauna un preţ mai mare faţă de somonul crescut în condiţii artificiale, la o fermă.
Specii de somon în vânzare
În comerţ de obicei găseşti trei tipuri de specii de somon. Somonul roşu, bogat în antioxidanţi, vitamina D şi alte elemente nutritive, întrucât se hrănește doar cu plancton. Preferințele alimentare ale acestei specii de pește face dificilă creştrea sa în condiţii de fermă. De asemenea, această specie de somon are carnea foarte aromată.
Chinook este o specie de somon care conține de 2 ori mai mulți acizi grași Omega-3 decât oricare alte specii de somon. Se reproduce mai uşor. De aceea, mare atenţie atunci când cumpăraţi!
Somonul coho de Pacific este o altă opțiune foarte bună în alimentaţie. Este cunoscut şi sub denumirea de somon argintiu. Este un peşte de calitate înaltă, ce are carnea de un roşu-portocaliu. Somonul coho este foarte sensibil la intervenţia activității omului şi la presiunea externă a habitatului, motiv pentru care se cultivă dificil. Sezonul său de pescuire este din iulie până în octombrie. Carnea peştelui este mai mult de o nuanţă portocalie decât roşie şi puţin mai fermă.