Pepenii sunt adoraţi de mulţi în lunile fierbinţi de vară. Însă, a ieşit la iveală faptul că aceştia ar putea conţine substanţe chimice, injectate, pentru a le spori coacerea şi a obţine astfel profituri mai mari de către producători.
Una dintre substanțele folosite de-a lungul ultimilor ani, pentru a crește și a coace miezul pepenilor este Forchlorfenuron, o substanţă utilizată pe larg în SUA, şi pentru struguri sau kiwi, dar care este interzisă în Europa, anunţă gândul.info.
Forchlorfenuronul a fost testat pe şoareci în SUA şi s-a observat că la doza maximă administrată, 400 de grame pe kilogram de masă corporală, apare alopecia. De asemenea, şoarecii au scăzut în greutate pe parcursul testelor. Totuşi, subtanţa a primit aviz pozitiv de folosire în SUA, deoarece nu ar avea efecte cancerigene ori acţiune negativă asupra creierului.
Chiar dacă pepenele a fost cules mai devreme, acest produs chimic cu care este injectat, facilitează coacerea artificială şi păstrarea în „stare bună” a produsului pentru un timp îndelungat.
Cum identifici pepenii injectaţi? Aceştia au sâmburii albi. Din păcate acest lucru îl poţi vedea doar atunci când tai pepenele. În plus, pepenii, ale căror coacere este grăbită, sunt adesea lipsiţi de aroma lor naturală ori por avea gustul schimbat.
Este bine să achiziţionezi pepeni din surse sigure, cu miezul roşu şi sâmburii duri, negri. Evită pe cât de mult să consumi pepeni înafara peroadei lor de sezon.
Beneficiile uleiului de măsline: De ce este recomandat în dietă
Uleiul de măsline extravirgin conține peste 20 de tipuri de polifenoli, compuși chimici de origine vegetală care protejează inima și reduc inflamațiile din corp. Polifenolii sunt un tip de antioxidanți. Uleiul de măsline extravirgin este încărcat cu antioxidanți iar de aici provin majoritatea beneficiilor. Antioxidanții luptă împotriva moleculelor instabile din corp numite radicali liberi, care, dacă nu sunt controlați, cauzează stres oxidativ, ducând la semne crescute de îmbătrânire și la apariția bolilor cronice.
Uleiul de măsline este un element central al așa-numitei dietei mediteranene considerată deosebit de benefică pentru sănătatea cardiovasculară. Este bogat în antioxidanți, inclusiv polifenoli, și în acizi grași mononesaturați sănătoși. Studiile au arătat că consumul de ulei de măsline, în special sub formă de ulei extravirgin, este asociat cu un risc mai scăzut de boli cardiovasculare și diabet zaharat de tip 2, precum și cu reducerea inflamațiilor cerebrale și a formării plăcilor de beta-amiloid, caracteristice bolii Alzheimer. Cercetările efectuate pe animale sugerează că o dietă bogată în ulei de măsline poate proteja împotriva pierderilor de memorie și a problemelor de învățare asociate cu demența.
Uleiul de măsline extravirgin conține mai multe grăsimi sănătoase (nesaturate) decât nesănătoase (saturate) și are un conținut mai ridicat de antioxidanți comparativ cu alte tipuri de ulei de măsline.
Remediile naturiste au fost, sunt și vor fi în continuare preferatele femeilor, pentru eficacitatea testată, chiar în detrimentrul produselor cosmetice. Trebuie să știi că uleiul de măsline poate face minuni pentru corpul tău, vezi ce beneficii miraculoase are acesta.
Păr moale şi strălucitor. Uleiul de măsline bogat în acizi graşi poate penetra cuticulele firelor de păr, înmuindu-le pe cele uscate. Stiliştii şi cosmeticienele celebrităţilor recomandă să pui câteva picături de ulei de măsline în palmă şi să freci pielea până când începe să strălucească. Apoi masează-ţi părul cu ulei începând de la vârfuri.
Hidratant pentru ten. Aplică în fiecare seară uleiul pe faţă, în jurul ochilor şi pe ridurile de expresie. Vei observa cum dimineaţa pielea ta va fi mai moale şi mai catifelată.
Demachiant. Dacă te fardezi cu creion dermatograf, rimel şi fard, aşa cum fac femeile pentru a-şi pune ochii în evidenţă, cu siguranţă ştii cât de greu este să te demachiezi. Un demachiant uşor de folosit se găseşte în dulapul din bucătărie! Aplică o cantitate mică de ulei de măsline pe o dischetă demachiantă, iar înlăturarea machiajului din jurul ochilor va fi floare la ureche!
Înmoaie coatele. E un lucru obişnuit primăvara şi vara să observi că ai coatele aspre. Dar de ce să nu ai grijă tot anul de aceastp „piele de aligator”? Astfel, fie că e timpul pentru plajă sau doar pentru o cină în oraş, vei avea o grijă în minus în ceea ce priveşte aspectul tău fizic! Înmoaie-ţi coatele într-un bol cu ulei de măsline cald (îl poţi încălzi la cuptorul cu microunde). Repetă procedeul de câte ori este necesar, iar coatele tale vor fi mai catifelate ca oricând!
Vergeturi. Atât femeile cât şi bărbaţii se pot confrunta cu aceste mici şi deprimante urme pe piele, care apar pe abdomen, fese, coapse, şolduri sau sâni. Deşi ele apar cel mai des pe abdomen, în ultimele luni de sarcină, ele pot fi întâlnite şi la persoanele care slăbesc sau pierd rapid masă musculară. Pentru a elimina aceste urme de pe corp, masează zona cu ulei de măsline cel puţin de două ori pe zi şi vei vedea că rezultatele nu vor întârzia să apară!
Picioare sexy. Pentru ca picioarele tale să devină moi şi catifelate, înmoaie-le mai întâi în puţin oţet, apoi masează-le ferm cu ulei de măsline. Pentru un efect mai rapid, poţi lăsa uleiul să acţioneze peste noapte!
Cea mai toxică legumă! Medicii ne avertizează să nu o mai consumăm
Despre fructe și legume se spune că sunt extrem de sănătoase și perfecte pentru orice dietă. Se pare, însă, că lucrurile nu stau deloc așa cum credem, pentru că specialiștii au descoperit o legumă extrem de periculoasă pentru sănătate. Este plină de substanțe toxice și ar fi mai bine să o evităm, scrie redactia.ro.
Cea mai periculoasă legumă
În ultima vreme, alimentația sănătoasă a devenit o provocare pentru mulți dintre noi, pe care prea puțini reușesc să o respecte. Chiar dacă specialiștii în nutriție ne recomandă să mâncăm mai multe fructe și legume, studiile recente arată că acestea ne pot face mai mult rău decât bine.
Conform specialiștilor, cea mai mare problemă a acestora este excesul de pesticide folosite de producători. Aceștia vor mai mult profit, fără să se gândească la sănătatea noastră. Autoritatea Națională Sanitar Veterinară (ANSVSA) a efectuat mai multe teste pentru a verifica gradul de toxicitate al legumelor și fructelor de pe piața locală.
Astfel, testele au arătat că cele mai periculoase legume sunt cartofii, fiind extrem de bogati în chimicale. Chiar dacă sunt o legumă foarte consumată, se pare că este cu adevărat toxică pentru organism. Conform analizelor realizate de specialiști, 98% dintre produsele testate conțineau cel puțin un pesticid.
Cel mai folosit pesticid la cartofi
Cel mai folosit pesticid dintre toate este și unul dintre cele mai periculoase: imazalilul. În urma analizelor s-a ajuns la concluzia că toți cartofii ar conține această substanță care, printre altele, dă rezistență mai mare acestor alimente. Imazalil (E233) este o substanță cancerigenă, cu care mulți comercianți acoperă coaja citricelor.
ANSVSA a concluzionat că cele mai nesigure fructe și legume pentru consum sunt: cartofi, căpșunele, merele, nectarinele, piersicile, țelina, strugurii, cireșele, spanacul, ardeiul gras, roșiile și castraveții. Pe de altă parte, alimentele cel mai puțin bogate în pesticide sunt: avocado, porumbul, ananasul, varza, mazărea, ceapa, sparanghelul, mango, papaya, kiwi, vinetele și pepenele. Astfel, pe acestea ar trebui să le consumăm mai mult.
Inspectorii ANSVSA recomandă tuturor românilor să spele foarte bine fructele și legumele și chiar să le curețe de coajă acolo unde este necesar, pentru a reduce cantitatea de pesticide ingerată.
Leguma care previne acumularea grăsimilor la ficat
Eliberarea ficatului de grăsimile în exces este o măsură importantă de protejare a acestuia contra altor multor boli, potrivit oamenilor de ştiinţă de la Universitatea din Illinois. Savanţii au ajuns la concluzia că substanţa activă anticancer sulforafan, găsită în broccoli, ar putea fi responsabilă de curăţarea ficatului de grăsime.
Cercetătorii au arătat că un consum săptămânal de broccoli poate combate acumularea de grăsimi la nivelul ficatului.
În acest fel, persoanele care obişnuiau să consumă broccoli de 3-5 ori pe săptămână prezentau un risc scăzut de a dezvolta steatoză hepatică (boala în care ficatul este invadat de grăsime) şi cancer hepatic. Studiile efectuate până acum au determinat că broccoli oferă, de asemenea, protecţie împotriva cancerului de sân, de prostată şi de colon.
Sulforafanul, substanţa activă anticancer din broccoli, este prezentă în cantitate mare în leguma tocată şi fiartă puţin la aburi. Studiile au mai arătat că broccoli, împreună cu conopida şi varza de Bruxelles, are capacitatea de a opri acumularea grăsimilor în ficat.
Şi varza albă sau cea roşie este bogată în sulforafan, izotiocianat şi indol-3-carbinol (I3C). Aceşti compuşi anticancer au proprietăţi antioxidante şi de detoxifiere. În cadrul unei cercetări, consmul de varză a fost asociat cu o incidenţă mai mică a cancerului de plămâni, de colon, de sân şi de col uterin.
Studiile arată că, cu cât este mai mare aportul de legume din familia cruciferelor, adică a verzei, în meniul unei popor, cu atât mai mici sunt ratele de cancer, în special de ficat, prostată, colon, sân şi cancer pulmonar.
Bolile ficatului şi obezitatea pot fi prevenite printr-un consum regulat de varză în stare crudă sau uşor înăbuşită la aburi, sub formă de salată de trei-cinci ori pe săptămână, cu adaos de puţin ulei de floarea soarelui sau de măsline.