Medic fitoterapeut: „Mâncaţi asta cât mai des, deoarece previne infarctul, protejează rinichii şi ficatul şi calmează sistemul nervos”

Leguma are efecte benefice asupra sistemului cardiovascular, fluidizand sângele, pentru a împiedică formarea cheagurilor de sânge, depunerea de plăci aterosclerotice și apariția infarctului miocardic. Potrivit studiilor, ceapa conține un compus numit alil propil disulfid, care, la fel că insulină, ajută la reglarea nivelurilor zahărului din sânge. Renumitul medic fititerapeut Dr. Ovidiu Bojor va împlini anul acesta 94 de ani și afirmă despre ceapă că are proprietăţi terapeutice excelente.

separator

Este de ajutor celor care au glicemia mare sau diabet, datorită efectelor hipoglicemiante. De asemenea, ceapă are efecte stimulente dar și calmante asupra sistemului nervos, astfel stimulând ficatul și rinichii, având o acțiune diuretică care ajută la eliminarea ureei și a clorurilor. Ceapă este benefică în caz de răgușeală, tușe, edeme, ascită, ciroză, pleurezie, pericardita, prostatita, adenom de prostată.

Datorită proprietăților antiseptice poate fi folosită și extern în caz de stomatite, afte bucale, înțepături de insecte. Aplicați local cepe coapte sau sub formă de suc de 3-4 ori pe zi.

Mod de aministrare: Ovidiul Bojor recomandă consumul a 1-2 cepe pe zi. Sau puteți lua tinctura de ceapă, preparată în casă: tăiați 2 cepe mici felii și puneți la macerat în 100 ml de alcool de 70 de grade. Lăsați 10 zile, apoi strecurați și luați câte 2 lingurițe pe zi, cu putință apă, înainte de masă de prânz și de cină. În caz de prostatite și diabet de tip 2 faceți cure de 10 zile, timp de 6 luni.

În caz de tușe, laringita, bronșite, beți decoct din 4-6 cepe fierte într-un litru de apă, îndulcit cu miere, câte 1-2 căni pe zi. În caz de afecțiuni biliare puneți 1-2 cepe la macerat în 100 ml de ulei de măsline și luați 2-3 lingurițe pe zi.

Tensiune arterială – indiferent dacă este consumată crudă sau fiartă, ceapă ajută la scăderea tensiunii arteriale în mod natural. Ajută la subțierea sângelui, dizolvă cheagurile de sânge și curată sângele de grăsimi nesănătoase.

Colesterol – mâncând o jumătate de ceapă crudă în fiecare zi, valorile colesterolului rău se vor diminua, se vor estompa manifestările trombozei și vor fi prevenite accidentele cardiovasculare

Prevenirea cancerului de colon – fructo-oligozaharidele din ceapă stimulează înmulțirea bacteriilor bune din colon și ajută la reducerea riscului creșterii tumorilor care s-ar putea dezvoltă la nivelul colonului.

Constipație și flatulență – pentru ameliorarea constipației cronice și flatulentei se va consumă ceapă din belșug.

Diabet – cromul din compozită cepei menține sănătatea celulelor persoanelor care suferă de diabet, contribuie la scăderea nivelului de insulină și crește toleranță la glucoză.

Proprietăți diuretice și de curățare a sângelui – ceapa împiedică retenția de apă, ajută la eliminarea nisipului din urină, ameliorează guță și artrită

Căderea părului– cercetările au demonstrat că sucul de ceapă aplicat pe scalp de două ori pe săptămâna timp de două luni duce la regenerearea părului.

Remediu imunitar – ceapă intensifica circulația sanguină și stimulează transpirația. Este utilă pe vreme rece pentru îndepărtarea infecțiilor, reduce febra și transpirația manifestate în răceală și gripă.

Osteoporoză– s-a descoperit recent că un din component regăsit în ceapă previne fragilizarea oaselor.

Probleme respiratorii – se mixează cantități egale de suc de ceapă și miere și se iau câte 3-4 lingurițe din acest amestec zi de zi pentru fluidizarea mucusului și prevenirea formării acestuia.

sursa

Ce să mănânci dimineaţa ca să slăbești pe parcursul zilei

Dacă îți dorești să slăbești trebuie să ai mai grijă ce mănânci dimineața. Un mic dejun sănătos te poate ajuta să scapi de burtă, oferindu-ți o stare de bine. Astfel, dacă vrei să fii în formă dimineaţa trebuie să mănânci grăsimi sănătoase, proteine şi foarte puţini carbohidraţi, scrie unica.ro.

1. Nucile, alunele de pădure, migdalele sau caju sunt alegerea perfectă pentru un mic dejun ideal, mai ales dacă nu ai timp să îți gătești ceva, fiind pe fugă. Acesta conţin grăsimi sănătoase, care sunt foarte importante atunci când vrei să slăbeşti.

2. Și avocado este perfect pentru un mic dejun sănătos. Acesta este bogat în grăsimi sănătoase mononesaturate.

3. Ouăle conțin grăsimi bune, vitamine. şi proteine. În plus, se gătesc foarte repede. Poți adăuga câteva legume crude şi ai obţinut micul dejun ideal. Atenție însă, evită ouăle prăjite dimineața deoarece uleiul îngrașă. 

4. Lactatele sunt potrivite la micul dejun. Iaurtul, brânza sau o combinaţie de brânză şi smântână, îţi poate asigurai necesarul de calciu şi proteine pentru întreaga zi.

6. Seminţele sunt sățioase și sănătoase. Poţi să alegi seminţe de chia, de cânepă, de in sau de susan. Toate sunt bogate în grăsimi sănătoase, necesare pentru cei care vor să scape de burtă.

7. Și peștele face parte din categoria grăsimilor sănătoase. Alege un peşte gras, de exemplu macrou sau somon. Sunt bune şi conservele dacă le alegi pe cele în suc propriu sau în ulei de măsline.

8. Legumele te vor ajuta să te saturi cu puține calorii. Dimineața poți mânca roşii, castraveţi, ardei gras, dovlecei sau morcovi.

Alimentul adorat de majoritatea tinerilor, dar care distruge silueta. Conține o groază de calorii

Nutriționista Mihaela Bilic a declarat că culciurile și sucurile „zero zahăr” sunt foarte periculoase pentru sănătate și că au multe calorii. Deserturile de tipul „zero zahăr” au început să câștige tot mai mult teren și în România, dar medicul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția că acestea, de fapt, sunt periculoase pentru siluetă, potrivit Gândul.ro.

Mihaela Bilic atrage atenția că aceste produse nu ajută la slăbit, având exact același număr de calorii ca variantele cu zahăr.

„Chiar dacă scrie «zero» zahăr, conțin multe calorii! Foarte mulți consumatori mănâncă relaxați dulciuri pe care scrie ZERO zahăr cu credința că au zero calorii. Fals, greșit, e o mare păcăleală!

Cine are răbdare și ochi buni ca să citească eticheta? Dacă am face asta, am observa cu stupoare că numărul de calorii este identic cu al produselor cu zahăr clasic! Eu nu m-am lăsat și iată ce am aflat: biscuiții au 430 cal/100g, ciocolata 480 cal, iar napolitanele 460, adică 100 cal/bucată …ceea ce este enorm pentru un produs care se vrea fără zahăr. Despre ingrediente nu mai vorbim, între 30 și 40% maltitol, ulei de palmier din plin și un gust dubios. Nu e de mirare că oamenii evită produsele cu îndulcitori!”, spune nutriționista.

Ce beneficii are ciocolata neagră, spre deosebire de cea cu lapte

Vești bune pentru iubitorii de ciocolată neagră. Acest desert, consumat în cantități mici, poate fi benefic pentru scăderea tensiunii arteriale și pentru diminuarea riscului apariției unei boli care afectează tot mai multe persoane, scrie digi-world.tv.

Ciocolata neagră ar putea avea beneficii în prevenirea dezvoltării diabetului de tip 2, arată un nou studiu publicat în Jurnalul britanic de medicină, citat de People. S-a constatat că participanții care au mâncat cinci sau mai multe porții de ciocolată neagră pe săptămână au avut un risc semnificativ mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2, cu 21% mai mic decât cei care consumau aceeași cantitate de ciocolată cu lapte. Mai mult, consumul de ciocolată cu lapte, dar nu şi de ciocolată neagră, a fost asociat cu creşterea excesivă în greutate pe termen lung: un factor care poate contribui la dezvoltarea bolii cronice.

„Am fost surprinşi de împărţirea clară între impactul ciocolatei negre şi al celei cu lapte asupra riscului de diabet şi asupra gestionării greutăţii pe termen lung”, a precizat lectorul univ. dr. Qi Sun, profesor în cadrul departamentelor de nutriţie şi epidemiologie de la Harvard.

Chiar dacă ciocolata neagră şi cea cu lapte au un nivel similar de calorii şi grăsimi saturate, se pare că polifenolii din ciocolata neagră ar putea compensa efectele grăsimilor saturate şi ale zahărului asupra creşterii în greutate şi a diabetului, spun cercetătorii.

„Pentru oricine iubeşte ciocolata, constatările sunt o reamintire a faptului că a face alegeri mici, cum ar fi alegerea ciocolatei negre în locul ciocolatei cu lapte, poate face o diferenţă pozitivă pentru sănătate”, a precizat cercetătorul Binkai Liu, care este autorul principal al studiului publicat în The BMJ.

Studiul a inclus date pe o perioadă mai lungă de 30 de ani, de la 192.000 de participanţi care nu aveau diabet când au început să-şi raporteze obiceiurile alimentare.

Nu este primul studiu în care ciocolata neagră este considerată de specialiști sănătoasă și benefică. Compușii din cacao sunt legați de o bună sănătatea a inimii, conform unei cercetări din 2015. Un studiu anterior, din 2005, a spus că acest tip de desert este o alegere excelentă pentru îmbunătățirea sensibilității la insulină și scăderea tensiunii arteriale la persoanele sănătoase.

Aceste beneficii pentru sănătate se datorează în mare parte flavonoidelor, compușii bioactivi găsiți în plante, care declanșează producția de oxid nitric, ce dilată vasele de sânge și astfel scade tensiunea arterială. 

În ciuda dovezilor tot mai numeroase privind beneficiile ciocolatei negre pentru sănătate, oamenii de știință care au realizat studiul recomandă interpretarea rezultatelor cu precauție. De asemenea, este important de reținut că doza e foarte importantă. Participanții la studiu au consumat până în 30 de grame de ciocolată neagră pe zi.

Cristina Croitoru a fost nașă de cununie. Foto!
Articolul anterior
Află rețeta celor mai delicioase torttilas și hamburgeri de casă de la trupa “Lume”
Articolul următor