Să deslușim împreună diferența dintre Organic, Eco, Bio și Natural

Pentru majoritatea dintre noi calificativele „Eco”, „Organic”, „Bio” dă un plus de valoare produsului pe a cărui etichetă se găsesc. Și, în cele mai multe cazuri, așa-zisa „evaluare” dă rezultate bune. Însă de fapt, toţi aceşti termeni definesc acelaşi lucru, produse ecologice, realizate conform legii, fără utilizarea substanţelor chimice, fără intervenţii genetice şi în armonie cu natura şi mediul inconjurător, dar şi certificate autorizate.

separator

De exemplu, în America și Canada, se folosește cel mai adesea termenul „Organic”, în timp ce în Germania se folosește „Eco” sau „Ecologic”, iar în Italia se folosește „Bio”. Și în Moldova, poți întâlni oricare dintre acești termeni, în funcție de zona de proveniență a produsului. Organic – se utilizează pentru produse agroalimentare în spaţiul anglo-saxon. Alimentele etichetate „Organic” conțin în proporție de minim 95% ingrediente cultivate fără fertilizatori, pesticide, erbicide sau alte substanțe chimice, pe sol netratat cu substanțe sau îngrășământ chimic de cel puțin 3 ani. Agricultura organică respinge folosirea hormonilor de creștere, a ingineriei genetice sau a iradierii în vederea conservării alimentelor. Iar pentru că un produs să fie catalogat drept „100% organic”, acesta trebuie să conțină exclusiv ingrediente cultivate organic.

 

 

 

Eco și Bio – înseamnă acelaşi lucru, fiind folosite în special în spaţiul franco-german.

Să vedem care este diferenţa și între „Organic”-„Bio”, pe de-o parte şi „Natural” pe de altă parte?

Astfel, din punct de vedere legal, „Natural” nu înseamnă nimic, este doar o denumire de marketing. Pentru că orice poate fi natural, fără constrângeri legale. Iar din punct de vedere al certificărilor private, „Natural” se foloseşte pentru unele cosmetice, care nu îndeplinesc toate condiţiile pentru a fi organice, este ceva de mijloc, între cosmetice obişnuite şi cosmetice organice. Totodată calificativul „Natural” sau „100% Natural” aplicat pe eticheta unor produse nu este decît o strategie de marketing și nu oferă neapărat garanţia unui produs de calitate. Și asta, deoarece un produs marcat „Natural” poate să conţină aditivi alimentari și coloranţi.

Ce produse agricole și ce tipuri de mâncare pot fi certificate organic?
Pot fi certificate „Bio” următoarele produse: legumele, fructele, carnea, lactatele, mâncarea pentru bebeluși, vinurile, berea, iaurturile, prajiturile, produsele de patiserie, cerealele, pâinea, biscuiții, mezelurile, sucurile, fructele conservate, ceaiul și chiar cafeaua. În producerea acestor produse este interzisă utilizarea substanțelor chimice artificiale, a fertilizanților, pesticidelor, a aditivilor alimentari, a organismelor modificate genetic și a radiațiilor cu raze X. Iar pentru a fi comercializate ca produse ecologice, acestea trebuie certificate de organizațiile internaționale din domeniu.

Cine poate produce mâncare ecologică?
Oricine vrea acest lucru, dar cu condiția de a obține certificarea, inclusiv micii fermieri sau agricultorii care își vând produsele în magazine și pieți. Concluzia este, ca fiecare dintre noi înainte de a cumpăra un produs, să citească atent eticheta, ca nu cumva pe lângă calificativele „Bio” sau „Eco” să fie folosiți o mulțime de aditivi sau E-uri care dăunează sănătății.

Ai grijă de sănătatea ta și a familiei tale!!!

Salamul și cognacul – cele mai calorice alimente, pe masa de Revelion!

Aşteptăm cu nerăbdare petrecerea de Revelion. Dar ce mâncăm ca să nu punctăm în kilograme? Vei rămâne surprinsă să afli care dintre  bucatele de pe masa de sărbători îngrașă cel mai mult.

separator

Christmas Turkey Dinner
Cel mai caloric şi nociv produs de pe masa de sărbători este salamul,  care are peste 400 kcal/100gr. Mai simplu spus, ai mâncat 100 gr. de salam, trebuie să faci o oră de sport ca să arzi aceste calorii.

mezeluri-1

Aperitivul din carne cu cele mai puţine calorii este șnițelul din piept de pui– 164 kcal/100gr.

Din categoria brânzeturi, cel mai caloric este caşcavalul – 283 kcal/100 gr., iar brânza sărată de vaci are 201 kcal/100 gr.

branzeturi

Nelipsită de pe masa de sărbători este şi scrumbia afumată, care ne oferă 211 kcal/100 gr.
47986880 - smoked kipper with tomato and parsley on a wooden board
Dacă te gândeşti să înlocuieşti pâinea albă cu pâinea neagră în speranța că e mai puțin calorică, atunci află că ai de câștigat doar 30 de kcalorii.

Paine albă are  274 kcal/100 gr.

Paine neagră are 242/100 gr.

paine

Şi cum o masă festivă fără salate nu există, iată câte kcal au salatele tradiţionale:
salate
Olivie – 150 kcal/100 gr.

Şuba  – 209 kcal /100 gr.

Salata de crabi cu cartofi – 262 kcal/100 gr.

Mese festive fără carne, la moldoveni nu există. De aceea, în loc de carne de porc (316 kcal/100gr.) consumă carne de găină (175 kcal/100 gr.) sau carne de vită (104 kcal/100 gr.)

Şi dacă e chef, atunci să fie chef! Cea mai calorică băutură este cognacul care are kcal 239/100 gr. urmat de votkă  (231 kcal/100 gr.).
78-silvestr-silvester-saint-sylvestre-silvester-szilveszter-2013-san-silvestro-oudejaarsavond-revelion-1053-1086-1074-1099-1081-1075-1086-1076-silvester

Deci o sută de grame de cognac este mai caloric decât o sută de grame de carne de pui!

Poţi bea vin roşu sec (75 kcal/100 gr.) sau vin spumant demisec (72 kcal/100 gr.)

Specialiştii în nutriţie ne recomandă să renunţăm la dulciuri,  dacă bem alcool. Pentru că ne vom îmbăta mult mai repede, deoarece zahărul transportă mai rapid alcoolul în sânge.

Ce desert alegem?

Desigur fructele, în special, ananasul care ajută la digestie.

100 de grame de:

Prune cu frişcă are 281 kcal

Tortul ”Cuşma lui Guguţă”  – 325 kcal

Ciocolata cu lapte – 395 kcal
fructe
În schimb mandarinele, portocalele, clementinele au  aproximativ 40 kcal/100 gr.

Nu consuma la masa de sărbători  banane, conţin 89 kca/100gr. şi se digeră mult mai greu în comparaţie cu alte fructe.

Îţi urăm poftă bună la mâncarea sănătoasă și puțin calorică!

Ce să mănânci dimineaţa ca să slăbești pe parcursul zilei

Dacă îți dorești să slăbești trebuie să ai mai grijă ce mănânci dimineața. Un mic dejun sănătos te poate ajuta să scapi de burtă, oferindu-ți o stare de bine. Astfel, dacă vrei să fii în formă dimineaţa trebuie să mănânci grăsimi sănătoase, proteine şi foarte puţini carbohidraţi, scrie unica.ro.

1. Nucile, alunele de pădure, migdalele sau caju sunt alegerea perfectă pentru un mic dejun ideal, mai ales dacă nu ai timp să îți gătești ceva, fiind pe fugă. Acesta conţin grăsimi sănătoase, care sunt foarte importante atunci când vrei să slăbeşti.

2. Și avocado este perfect pentru un mic dejun sănătos. Acesta este bogat în grăsimi sănătoase mononesaturate.

3. Ouăle conțin grăsimi bune, vitamine. şi proteine. În plus, se gătesc foarte repede. Poți adăuga câteva legume crude şi ai obţinut micul dejun ideal. Atenție însă, evită ouăle prăjite dimineața deoarece uleiul îngrașă. 

4. Lactatele sunt potrivite la micul dejun. Iaurtul, brânza sau o combinaţie de brânză şi smântână, îţi poate asigurai necesarul de calciu şi proteine pentru întreaga zi.

6. Seminţele sunt sățioase și sănătoase. Poţi să alegi seminţe de chia, de cânepă, de in sau de susan. Toate sunt bogate în grăsimi sănătoase, necesare pentru cei care vor să scape de burtă.

7. Și peștele face parte din categoria grăsimilor sănătoase. Alege un peşte gras, de exemplu macrou sau somon. Sunt bune şi conservele dacă le alegi pe cele în suc propriu sau în ulei de măsline.

8. Legumele te vor ajuta să te saturi cu puține calorii. Dimineața poți mânca roşii, castraveţi, ardei gras, dovlecei sau morcovi.

Alimentul adorat de majoritatea tinerilor, dar care distruge silueta. Conține o groază de calorii

Nutriționista Mihaela Bilic a declarat că culciurile și sucurile „zero zahăr” sunt foarte periculoase pentru sănătate și că au multe calorii. Deserturile de tipul „zero zahăr” au început să câștige tot mai mult teren și în România, dar medicul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția că acestea, de fapt, sunt periculoase pentru siluetă, potrivit Gândul.ro.

Mihaela Bilic atrage atenția că aceste produse nu ajută la slăbit, având exact același număr de calorii ca variantele cu zahăr.

„Chiar dacă scrie «zero» zahăr, conțin multe calorii! Foarte mulți consumatori mănâncă relaxați dulciuri pe care scrie ZERO zahăr cu credința că au zero calorii. Fals, greșit, e o mare păcăleală!

Cine are răbdare și ochi buni ca să citească eticheta? Dacă am face asta, am observa cu stupoare că numărul de calorii este identic cu al produselor cu zahăr clasic! Eu nu m-am lăsat și iată ce am aflat: biscuiții au 430 cal/100g, ciocolata 480 cal, iar napolitanele 460, adică 100 cal/bucată …ceea ce este enorm pentru un produs care se vrea fără zahăr. Despre ingrediente nu mai vorbim, între 30 și 40% maltitol, ulei de palmier din plin și un gust dubios. Nu e de mirare că oamenii evită produsele cu îndulcitori!”, spune nutriționista.

Emoționant! Un bărbat a așteptat 40 de ani pentru a cere în căsătorie femeia iubită
Articolul anterior
Resturile de săpun rămase în hoteluri sunt reciclate în produse noi de igienă personală
Articolul următor