Pe întâi octombrie mii de oamenii au donat sânge și au alergat la ”Maratonul Internațional Chișinău”

Pe întâi octombrie, în Piața Marii Adunări Naționale din centrul Capitalei a avut loc cea de-a treia ediție a Maratonului Internațional Chișinău. Mii de susținători care sunt adepții unui stil de viață activ, au reușit să alerge pe străzile Chișinăului pe una dintre distanțele propuse. Alături de organizatorii maratonului au participat și reprezentanții companii LG Electronics care au organizat un eveniment caritabil cu denumirea „Fă un pas de bunătate cu LG”, în cadrul căruia toți participanții au putut dona sânge.

separator

Acțiunea s-a desfășurat în țara noastră pentru prima dată, iar directorul relații publice al companiei LG Electronics în Rusia și CSI, Tatiana Shakhnes a spus că startul campaniei a fost dat în anul 2009, în colaborare cu Ministerul Sănătății și Agenția Federală Medico-biologică din Rusia. 

”Proiectul nostru s-a desfășurat în peste de 30 de orașe din Rusia. În 2017, ne-am extins activitatea în Belarus, iar acum am marele noroc să mă aflu în Moldova. Pe lângă campaniile individuale pentru donatori, am organizat proiecte, cum ar fi „Trenul faptelor bune“, „Corabia faptelor bune“, „Avionul faptelor bune.“ În plus, am organizat un maraton consacrat aniversării celor 70 de ani de la Victorie, precum și un alt maraton dedicat împlinirii a 55 de ani de la primul zbor spațial cu echipaj uman.“ – a mai notat Tatiana Shakhnes
Potrivit ei, donarea de sânge este extrem de importantă, iar deficitul de sânge sau lipsa acestuia este o problemă serioasă mai ales în cazuri de urgență sau de accidente, care se pot întâmpla oricui.

 

Denumirea campaniei vine din lumea sportului, deoarece cauza a fost susținută de fotbaliști, printre care Denis Glushakov, Artem Rebrov, Anton Shunin.

“Sunt niște oameni, care se implică în lucruri frumoase și caritabile, în afara succeselor obținute în sport. Iar pe lângă fotbaliști, la campanie mai contribuie gimnastul Alexei Nemov, patinatoarea Tatiana Navca, și alți sportivi (bobsleiști și biatloniști) renumiți. În principiu, suntem de părere că orice companie, care activează pe piața internațională, fie în Moldova sau Rusia, trebuie să contribuie într-un fel la bunăstarea societății, iar donarea de sânge este un mijloc minunat de a realiza legătura cu societatea.”– a comentat Shakhnes
Dumneaei mai consideră că, maratoanele de acest gen reprezintă o alternativă transparentă la fonduri, iar în timpul apropiat urmează să zboare la Ulan-Ude, Rusia. 
”Maratonul donatorilor este o cauză măreață și nobilă, pe care o vom continua mulți ani. Nu este vorba de fonduri sau bani, noi contribuim printr-o faptă bună, de care suntem cu adevărat responsabili.” 

 

Cei care au donat sânge sunt extrem de mândri și spun că asemenea campanii sunt binevenite într-o lume atât de dură.

”– E corect să donezi sânge. De sânge e nevoie la naștere – sunt mamă a trei copii și am avut nevoie de sânge de fiecare dată, când am adus pe lume un copil. Am mai donat sânge pentru tatăl soțului meu. Iar acum, aflându-mă pe piață, întâmplător am aflat că pot dona.” a spus Tatiana, 38 de ani
”– Azi am venit să alerg cursa Fun Run de 1,5 km. Plimbându-mă aici în piață, am văzut întâmplător cortul de transfuzie. Imediat am hotărât să donez sânge. Am intrat înăuntru, tocmai amenajau totul. Donez pentru prima oară. Am o atitudine pozitivă față de donare. Înțeleg că pot dona sânge și pot ajuta pe cineva, în caz de nenorocire.” ne-a relatat Alexandr de 19 ani
 
”– Am mai donat sânge. Este foarte important să duci un mod de viață sănătos, să faci sport. Și desigur, este important să-i învățăm pe copiii noștri să facă sport. Și este necesar să donăm sânge pentru cei care au nevoie.” a spus campionul mondial la sambo, Serghei Oșlobanu

Potrivit organizatorilor, acțiunea a avut un impact major, iar oamenii cu adevărat au înțeles cât este de important să ne susținem reciproc mai ales în situații de necesitate. Mai mult, reprezentanții LG Moldova spun că au înregistrat un număr chiar mult mai mare decât s-au așteptat.

”Centrul Național de Transfuzie a Sîngelui ne-a informat și ne-a îndrumat în ceea ce ține de donările de sânge. Suntem abia la început de drum, dar intenționăm să promovăm și în continuare acest maraton al bunelor fapte.” a menționat Elena Chim, reprezentant LG Moldova

”Centrul Naţional de Transfuzie a Sîngelui este mereu deschis spre evenimentele de acest gen, indiferent de organizația care îl promovează – fie ea publică, privată sau non-guvernamentală. ”- Doina Bănari, vice-director al Centrului Naţional de Transfuzie a Sîngelui

Drept exemple de astfel de inițiative pot servi campaniile desfășurate anual, în octombrie și noiembrie, împreună cu instituțiile de învățământ superior din țară – de ziua studentului, în colaborare cu Uniunea Națională a Studenților și Tineretului din Moldova – la 1 martie, împreună cu Centrul Republican de Voluntariat “KEDEM” – cu ocazia zilei faptelor bune, împreună cu Centrul Comercial Atrium – de Ziua Inimii, donări voluntare de sânge – în colaborare cu Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Interne și departamentele Inspectoratului General de Poliție, Inspectoratului Național de Patrulare, Inspectoratului General de Frontieră, iar astăzi – cu compania LG Electronics. Toate aceste campanii sunt niște exemple reușite de binefacere socială, care au un aport direct la salvarea vieților omenești.

Rudele Anei-Maria rup tăcerea: au aflat despre dispariție de la colega din cămin. Suspiciuni asupra iubitului

Rudele Anei-Maria, tânăra de 19 ani din Orhei, dispărută și ucisă cu bestialitate, telefonul fetei nu a fost găsit până acum. Totodată, potrivit ei, nici iubitul tinerii nu prea vrea să discute cu familia ei și nu îi permitea să interacționeze cu apropiații. 

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Femeile nu tac” cu Adrian Prodan, transmite realitatea.md.

Femeia a început să își sune fiica, dar telefonul ei era deconectat, iar ea nu înțelege nu a aflat de la iubitul tinerei despre faptul că Ana-Maria e de negăsit. Totodată, aceștia bănuiesc că șoferul era pregătit pentru crimă.

„Eu cred că el (n. red.: iubitul tinerei) se cunoaște cu acest bărbat de la penitenciarul în care au lucrat împreună. Ion lucra într-o parte și șoferul în altă parte. Cred că de acolo și se cunosc. Nu știu dacă Ana-Maria îl cunoștea pe șofer”, a povestit mama fetei.

Poliția deocamdată nu a relatat prea multe detalii rudelor, iar mama Anei-Maria susține că bărbatul nu i-ar fi permis fiicei sale să interacționeze cu familia, declarând că apropiații săi consumă alcool, iar acum și el ar refuza să discute cu aceștia.

Mătușile Anei-Maria, însă, susțin că iubitul ei ar fi avut datorii, iar fata ar fi fost urmărită.

Totodată, mama tinerii afirmă că se teme de o eventuală vizită a fratelui principalului suspect.

Ana-Maria, o tânără gravidă din Orhei, de doar 19 ani, a dispărut pe 12 aprilie. S-a stabilit că tânăra urcase într-o mașină de ocazie, iar șoferul a fost reținut și refuza să colaboreze cu ancheta.

În cadrul perchezițiilor în casa individului au fost găsite mai multe lucruri care aparțineau unor femei necunoscute. Poliția a rugat femeile care l-au cunoscut vreodată în circumstanțe dubioase, să anunțe oamenii legii.

Ana-Maria a fost găsită fără suflare pe 20 aprilie, într-o fâșie forestieră, la aproximativ 21 de kilometri de localitatea unde avea casă bărbatul.

Pe o porțiune a bulevardului Decebal va fi suspendat traficul rutier, timp de mai mult de o lună

Începând cu marți, 14 mai, traficul rutier va fi suspendat pe o porțiune de drum de pe bulevardul Decebal din capitală. Este vorba despre tronsonul cuprins între bd Dacia și str Nicolae Titulescu (partea impară).

Suspendarea traficului va fi aplicată în perioada 14 mai – 30 iunie. Potrivit autorităților locale, acțiunea are loc în legătură cu efectuarea lucrărilor de reparație a trotuarelor de pe bd Decebal. Lucrările sunt effectuate de către compania SRL „VICOLIV-GRUP”.

În acest sens, autoritățile îndeamnă cetățenii să evite zona și să opteze pentru circulația pe alte străzi.  

Astăzi este sărbătorită Ziua Internațională a Asistenților Medicali

Astăzi, 12 mai, este sărbătorită Ziua Internațională a Asistenților Medicali.

Cu acest prilej, Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a transmis un mesaj de felicitare pentru asistenții medicali din țara noastră:

,,Asistenți medicali, moașe, felceri, specialiști în diagnostic de laborator, tehnicieni radiologi, tehnicieni dentari, igieniști-epidemiologi, etc. Ei sunt în număr de aproape 30 mii, în toate instituțiile medicale – de la medicina primară la săli de operație, de la ambulanță la servicii de sănătate publică, de la primiri urgente la cabinete stomatologice.

Fără ei sistemul de sănătate ar fi ca fără de oxigen, cea mai mare parte a muncii revinindu-le dumnealor. Tot ei sunt mult mai aproape de pacienți în comunicare, îngrijindu-i, ascultându-i, explicând. Să nu uitam că marea majoritate ai acestei armate sunt femei – domnișoare, doamne, care duc pe umerii lor o povară grea, cu ture de noapte, cu responsabilități multe și ardere profesională.

Vă felicităm dragele (și dragii) noastre/noștri!

Să ne fiți sănătoși, să aveți multe succese profesionale și recunoștință pe măsură. Noi, Ministerul Sănătății, vom continua să investim în modernizarea sistemului pentru că să dispuneți de cele mai bine conditii de muncă și echipamente performante, dar și în salarii. Dvs, stimați pacienți, vă rog să le dăruiți un zâmbet recunoscător pentru munca dumnealor.

Toate florile Duminicii de astăzi, dar și respectul nostru, sunt pentru dumneavoastră“, este mesajul Ministrului Sănătății, publicat pe o rețea de socializare.

La spitalul ,,Gheorghe Paladi” din municipiul Chișinău a fost organizată o festivitate în cinstea zilei profesionale a asistenților medicali. Mereu alături de pacienți, asistenții medicali din cadrul instituției au lăsat pentru câteva ore halatele albe pentru a primi în dar flori, momente frumoase și gânduri alese. Cei peste 200 de asistenți medicali care activează în cadrul secției au simțit susținerea și respectul din partea colegilor lor la sărbătoarea care le-a fost dedicată.

La mulți ani, de Ziua Internațională a Asistenților medicali!

Andrew Rayel este din nou în TOP-ul celor 100 cei mai buni DJ din lume
Articolul anterior
Svetlana Cveatcovscaia slăbește cu exerciții fizice alături de instructorul Unica Sport. Vezi ce i-a recomandat Galina Tomaș!
Articolul următor