Cinci școli și grădinițe din țară vor beneficia de un grant japonez în valoare de 400 de mii de dolari

Cinci instituții de învățământ din Moldova vor beneficia de granturi din partea Guvernului Japoniei, prin intermediul Programului pentru Securitatea Umană „Kusanone”.

separator
Aceste instituții sunt:

1. Liceul Teoretic „Ion Creangă” din satul Hârbovăț, raionul Anenii Noi
2. Grădinița nr. 14 din orașul Cahul
3. Grădinița din satul Tuzara, raionul Călărași
4. Grădinița nr. 5 din orașul Comrat
5. Școala Profesională din orașul Orhei

 

Liceul Teoretic „Ion Creangă” din s. Hârbovăț, r-nul Anenii Noi va beneficia de un grant în valoare de 89,492 USD pentru instalarea sistemului de tratare a apelor și repararea blocurilor sanitare.

Cel de-al doilea grant, în sumă de 86,965 USD, va merge către Grădinița nr. 14 din or. Cahul și va contribui la izolarea termică a pereților exteriori, repararea sistemului de ventilare și achiziționarea echipamentului pentru bucătărie.

Grădinița din s. Tuzara, raionul Călărași a obținut un grant în valoare de 67,437 USD. Proiectul prevede repararea acoperișului, izolarea termică a pereților exteriori și schimbarea ferestrelor instituției.

Al patrulea proiect este destinat Grădiniței nr. 5 din or. Comrat. Valoarea investițiilor pentru izolarea termică a pereților exteriori și repararea zonei orb va fi de 89,926 USD.

Școala Profesională din Orhei, cu grantul în valoare de 90.909 USD, va reuși izolarea termică a pereților exteriori, schimbarea ușilor și ferestrelor.

Programul „Kusanone” este un program de finanţare a proiectelor de grant-uri mici în valoare de circa 50 000 – 100 000 USD, fiecare – asistenţă nerambursabilă oferită de către Guvernul Japoniei.

Programul „Kusanone” a fost lansat în țara noastră în anul 2008. Pe parcursul a 11 ani de colaborare, sistemul educațional din Republica Moldova a beneficiat de 21 proiecte de acest gen în valoare de cca 1. 626.647 USD. Sectorul Sănătăţii beneficiază și el de asistenţă în cadrul Programului „Kusanone”, până la moment fiind implementate proiecte ce depășesc suma totală de 2,6 milioane USD, acestea contribuind la fortificarea capacităţilor instituţiilor în cauză, prin achiziţionarea echipamentului medical necesar.

Beneficiari ai proiectelor ,Kusanone” au fost și instituțiile de cultură. Astfel, prin intermediul acestui program, în anul 2013, Biblioteca Naţională pentru Copii ,,Ion Creangă” a lansat Bibliobusul pentru Copii – prima bibliotecă mobilă din Republica Moldova, iar în 2016 Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice a obținut un grant pentru dotarea cu echipamente multimedia, anunță Ministerul Educației.

alte Articole interesante