8 motive pentru care să apreciezi sistemul de învățământ japonez

Japonezii sunt renumiți nu doar pentru longevitate, politețe și inteligență. Japonia este vestită și pentru sistemul de învățământ bine organizat. În 2014, această țară s-a clasat pe locul 2 în Topul mondial pe educație. Ce îi face pe japonezi atât de remarcați în acest domeniu?

separator

Manierele înaintea științei

În școlile din Japonia nu se dă niciun examen până în clasa a IV-a (10 ani), doar teste mici. În primii trei ani de învățământ nu se pune accentul pe cunoștințe, ci pe maniere și dezvoltarea caracterului. Copiii sunt învățați ce este respectul, blândețea, generozitatea, compasiunea, empatia, dreptatea, autocontrolul, curajul.

Anul academic începe la 1 aprilie

În timp ce majoritatea școlilor și universităților încep anul academic în septembrie sau octombrie, în Japonia, luna aprilie marchează debutul anului școlar. Începutul școlii este legat de un fenomen al naturii extraordinar, înflorirea cireșilor. Anul academic este împărțit în trei trimestre: 1 aprilie – 20 iulie, 1 septembrie – 26 decembrie și 7 ianuarie – 24 martie.

Elevii japonezi fac curat în școală

În școlile japoneze elevii fac curat în sălile de clasă, în sala de mese și chiar la toaletă. Conform culturii japoneze, oamenii trebuie să strângă după ei în urma unei activități. Elevii se împart în grupe de serviciu care se vor roti pe parcursul unui an. După ce vor vedea cât de greu este să faci ordine, elevii vor prețui munca lor, dar si a celorlalți.

În școlile japoneze, prânzul este standard și se mănâncă în clasă

Japonezii acordă o atentie sporită sănătății, de aceea mesele copiilor sunt echilibrate. Meniul copiilor este standardizat și elaborat de chefi și specialiști în domeniul alimentar. Clasele mănâncă împreună cu profesorul lor pentru a dezvolta relația dintre elevi, dar și dintre elevi și profesorii lor.

După școală, workshop-urile sunt foarte populare, în Japonia

Pentru a intra la un liceu bun, elevii japonezi intră într-o școală pregătitoare sau participă la workshop-uri ale școlilor private. După cele 8 ore de școală, elevii japonezi participă la alte activități extracuriculare, inclusiv în timpul vacanțelor sau în weekend.

Aproape toți elevii poartă uniformă

În majoritatea liceelor din Japonia se poartă uniforma. Uniforma tradițională japoneză imită uniforma militară, la băieți, și uniforma marinărească, la fete.

Prezența la ore este 99,99%

Elevii japonezi nu chiulesc, nu întârzie și nu își ignoră profesorul care ține lecția.

Un singur test decide viitorul elevilor

La sfârșitul liceului, elevii japonezi dau un examen care le decide viitorul. Elevul alege facultatea la care vrea să mearga și, în functie de baremul cerut de facultatea respectivă, intră sau nu. Competiția este acerbă și doar 76% dintre japonezi își continuă educația la facultate.

sursa

Cristina Scarlevschi: Banii adunați pentru înmormântarea lui Alex vor fi donați Institutului Mamei și Copilului

Cristina Scarlevschi și soțul ei au făcut un anunț emoționant, deși sunt frânți de durere după pierderea fiului. Soții au venit cu un mesaj de mulțumire pentru cei care au donat bani pentru înmormântarea lui Alex și au spus că banii vor fi donați unui spital.

„Vrem din partea noastră să mulțumim tuturor celor care s-au implicat, care au contribuit cu un ajutor moral, fizic și financiar. O să vi se întoarcă totul înzecit pentru că mi-am dat seama că oameni buni sunt foarte mulți, oameni luminoși cu dragoste în suflet… Chiar ne-ați ajutat foarte mult”, a spus Scarlevschi.

„Mai sunt bănișori și noi cu Vlad am decis să donăm acești bani la Centrul Mamei și a Copilului, în secția Neurologie, unde am stat cu Alex. Nu sunt tare bune condițiile și vrem să facem acea cameră frumoasă și dacă cineva, să nu dea Domnul să ajungă acolo, să fie într-o ambianță plăcută. În continuare noi vom dona multe lucru de-ale lui Alex și în general, vrem să facem cât mai mult bine din dragostea noastră”, a spus dansatoarea.

„Vă mulțumim încă o dată pentru tot suportul care ni l-ați oferit”, a mai menționat soțul Cristinei Scarlevschi.

Fiul Cristinei Scarlevschi s-a stins din viață, la doar 1 anișor și patru luni, după lupta cu un diagnostic crunt, microcefalia. Tinerii părinți au luptat cu toată ființa lor, căutând inclusiv soluții de vindecare peste hotare, însă nu au reușit să își salveze copilașul.

Patru bebeluși s-au născut la o maternitate din Chișinău, în Noaptea de Înviere

La spitalul ,,Gheorghe Paladi” din Chișinău, în Noaptea Învierii, s-au născut patru bebeluși. Părinții au fost binecuvântați cu cel mai așteptat și prețios cadou chiar în zi de Paște.

,,Primul născut în Noaptea Învierii este un băiețel care a venit pe lume la ora 00:20, acesta având greutatea la naștere de 4050 g. Toate nașterile au avut loc pe cale naturală și au decurs fără complicații. Bebelușii sunt perfect sănătoși, iar starea de sănătate a mamelor este stabilă”, se arată în comunicatul instituției medicale.

Și medicii s-au aflat la datorie în această noapte deosebită pentru creștini. Au muncit cu dăruire și în zi de sărbătoare, pentru ca mamele să își vadă visul împlinit.

sursa foto: Facebook

Fiul Cristinei Scarlevschi a fost condus pe ultimul drum. Tânăra mamă a publicat câteva imagini de la funeralii

Dansatoarea Cristina Scarlevschi și soțul ei și-au condus astăzi fiul pe ultimul drum. Micuțul Alex, în vârstă de un an și 4 luni, a pierdut lupta cu o boală gravă și rară.

Cristina a publicat câteva imagini de la înmormântare pe pagina sa de Instagram. Răpuși de durere, cei doi părinți au vegheat lângă sicriul bebelușului.

Cristina Scarlevschi a luptat pentru viața fiului ei, dar, din păcate, micuțul s-a stins în urmă cu trei zile. Tinerii părinți au rugat pe toți cei care vor fi alături de Alex să evite hainele negre și florile din plastic.

Povestea femeii care a slăbit 55 de kilograme! Cum a ajuns la așa rezultat și care sunt palnurile ei
Articolul anterior
Cum să alegi cadoul de Crăciun pentru micuțul tău în funcție de vârstă. Află sfaturile psihologului
Articolul următor