Ajută la dotarea atelierului copiilor cu autism!

Chiar dacă are manifestări foarte severe de la vârste fragede, iar cauzele îi sunt incerte și posibilitățile de tratament limitate, diagnosticul de autism la copii nu este o sentință, această afecțiune serioasă nici măcar nu ar trebui să însemne acea sarcină foarte grea pentru un părinte profund devastat, al cărui copil este diagnosticat cu o asemenea boală cruntă. Și asta pentru că, descoperit în primii ani de viață, un copil cu autism are șanse mai mari de recuperare, iar oamenii de știință, în pofida tuturor greutăților, sunt mereu în căutarea metodelor noi de tratament ale bolii.

separator

Autismul este o afecțiune severă. Ce este autismul? Copilul cu autism nu întoarce capul atunci când aude vocea mamei, nu poate stabili contact vizual cu persoana care îi vorbește, nu arată cu degetul, nu zâmbeşte, mulți dintre copii nu au abilități de vorbire, iar dacă o fac atunci foarte defectuos, are activități repetitive (deschide și închide repetat ușa, se învârte în jurul său, flutură mâinile etc.), evită atingerile şi contactul vizual cu cei din jur.

Pentru că numărul copiilor afectați de autism este în creștere, iar părinții se confruntă cu probleme dificile atunci când ajung să lupte cu această boală și au nevoie de sfaturi și susținere, în anul 2008 a fost creată Asociația Obștească ,,SOS Autism”, o organizație nonguvernamentală, înființată de către un grup de părinți ai căror copii suferă de autism.

Misiunea Asociației ,,SOS Autism” este de a susține abilitarea copiilor cu autism, sporirea incluziunii sociale a copiilor, practicarea de seminare, întruniri, conferințe și lectii în vederea ameliorării problemei, reprezentarea și apărarea drepturilor persoanelor cu tulburări din spectrul autist, acordarea sprijinului familiilor acestora, crearea unui mediu tolerant și disponibil pentru acceptarea și ajutarea persoanelor cu tulburări din spectrul autist.

AO ,,SOS Autism,, oferă servicii de terapie pentru copiii cu autism. În prezent, copiii beneficiază de terapie ABA la sediul asociației.

Reprezentanții AO ,,SOS Autism,, sunt mereu în căutarea unor modalități menite să îmbunătățească calitatea tratamentului.

În acest fel, inițiatorii au descoperit pasiunea copiilor cu autism pentru lut. De mai bine de jumătate de an, în atelier se practică terapia prin argilă, cu atât mai mult cu cât activități din acestea sunt extrem de binevenite și acționează favorabil asupra dezvoltării copiilor cu autism, iar lucrările realizate de micuți au devenit foarte populare la târgurile de caritate.

capturav

Obiectele sunt vândute, iar oamenii cu suflet mare contribuie astfel la recuperarea copiilor cu autism.

capturann

Din păcate, această activitate care aduce multă satisfacție copiilor, este îngrădită din cauza figurinelor de lut ce au o durată de viață scurtă (acestea sunt doar uscate, nu și arse într-un cuptor special).

Părinții își doresc foarte mult să îmbunătățească abilitățile practice ale copiilor, cu atât mai mult cu cât activitatea poate deveni pentru aceștia o sursă de existență când vor crește mari, dar și o modalitate de a socializa. Iată de ce ei speră să poată aduna mijloacele financiare necesare procurării echipamentului tehnic.

În scopul de a dota atelierul de ceramică, este nevoie de a cumpăra un cuptor și o roată a olarului.

Costul total al instrumentelor este de 5.200 dolari (inclusiv costuri de transport și vamale, deoarece echipamentele nu pot fi achiziționate din Moldova).

O organizație de caritate va dona 3.000 dolari, dar mai sunt necesari încă 2.200 dolari.

Dacă îți dorești să ajuți copiii cu autism, pentru a le oferi o viață mai bună și condiții demne de existență, donează pe generosity.com  (tot aici este prezentată și varianta în limba engleză a misiunii, ceea ce nu ar constitui un impediment pentru vorbitorii de limbă engleză să se poată familiariza cu acest caz și dona pentru copii).

Orice contribuție înseamnă un pas mare pentru micuții afectați de autism!

Părinții Asociației SOS Autism mulțumesc tuturor celor care binevoiesc și contribuie la colectarea sumei, fiind profund recunoscători pentru donațiile generoase și ajutorul oferit copilașilor!

Patru bebeluși s-au născut la o maternitate din Chișinău, în Noaptea de Înviere

La spitalul ,,Gheorghe Paladi” din Chișinău, în Noaptea Învierii, s-au născut patru bebeluși. Părinții au fost binecuvântați cu cel mai așteptat și prețios cadou chiar în zi de Paște.

,,Primul născut în Noaptea Învierii este un băiețel care a venit pe lume la ora 00:20, acesta având greutatea la naștere de 4050 g. Toate nașterile au avut loc pe cale naturală și au decurs fără complicații. Bebelușii sunt perfect sănătoși, iar starea de sănătate a mamelor este stabilă”, se arată în comunicatul instituției medicale.

Și medicii s-au aflat la datorie în această noapte deosebită pentru creștini. Au muncit cu dăruire și în zi de sărbătoare, pentru ca mamele să își vadă visul împlinit.

sursa foto: Facebook

Fiul Cristinei Scarlevschi a fost condus pe ultimul drum. Tânăra mamă a publicat câteva imagini de la funeralii

Dansatoarea Cristina Scarlevschi și soțul ei și-au condus astăzi fiul pe ultimul drum. Micuțul Alex, în vârstă de un an și 4 luni, a pierdut lupta cu o boală gravă și rară.

Cristina a publicat câteva imagini de la înmormântare pe pagina sa de Instagram. Răpuși de durere, cei doi părinți au vegheat lângă sicriul bebelușului.

Cristina Scarlevschi a luptat pentru viața fiului ei, dar, din păcate, micuțul s-a stins în urmă cu trei zile. Tinerii părinți au rugat pe toți cei care vor fi alături de Alex să evite hainele negre și florile din plastic.

Trei noi creșe, inaugurate în Republica Moldova cu sprijinul Suediei

Trei grupe de creșă pentru copiii cu vârste între 1 și 3 ani au fost inaugurate în această lună în Sângerei, Râșcani și Glodeni cu sprijinul autorităților naționale și locale, Street Child și cu sprijinul financiar al Suediei, notează IPN.

Grupa creșă din cadrul grădiniței „Foișor”, orașul Râșcani, deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 1-2 ani, a fost renovată și echipată în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei. Grupa creșă „Steluța” din orașul Glodeni a fost deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani. Aceasta a fost echipată de către UN Women în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei.

„Este o bucurie să observ că în Republica Moldova se deschid și se renovează în ultima perioadă tot mai multe creșe. Acesta este rezultatul eforturilor Guvernului Republicii Moldova  și al partenerilor de dezvoltare. Mulțumim UN Women și Suediei pentru crearea unor condiții mai bune pentru copiii noștri și pentru oferirea unor posibilități mai mari părinților și mamelor de a se reintegra rapid în câmpul muncii”, a declarat deputata Marina Morozova, la inaugurarea grupei creșă din orașul Glodeni.

Grupa creșă din orașul Sângerei, destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani, a fost renovată și dotată cu sprijinul financiar al Suediei. Ambasadoarea Suediei la Chișinău, Katarina Fried, a menționat că prin investițiile în serviciile de îngrijire timpurie a copiilor, Suedia își propune să construiască un viitor mai prosper și o piață economică mai puternică în Republica Moldova.

Renovarea și echiparea creșelor din nordul R.. Moldova a implicat o investiție totală de 60 de mii de dolari din partea UN Women, acest lucru fiind posibil datorită sprijinului financiar al Suediei, care susține inițiativele de abilitare a femeilor și promovarea egalității de gen.

Exercițiul care îți va tonifia brațele și îți va întări abdomenul și spatele
Articolul anterior
Tragedie la o fabrică din Orhei. O femeie a fost strivită de un val metalic
Articolul următor