Cum se manifestă dermatita atopică la copii

Dermatita sau eczema atopică este una dintre cele mai frecvente afecțiuni inflamatorii ale pielii copiilor, în care este afectată funcția de barieră protectoare a pielii. Manifestările pot să continue sau să apară direct și în viața adultului. Astfel, totuși care este vârsta la care sunt cei mai expuși cei mici la dermatita atopică? Poate debuta încă din primele luni de viață (de obicei după vârsta de 3 luni), prin apariția unor zone de piele uscată, roșie și cu mâncărimi. Bebelușul are o stare de disconfort și agitatie, care trebuie să îngrijoreze părinții și să îi îndrume la medic. Cu cât e mai mică vârsta la care apar primele semne și cu cât e mai severă afectarea pielii, crește riscul ca, în timp, copilul să dezvolte rinita alergică sau astm, complex numit atopie.

separator

Cum se manifestă și cum sunt afectați cei mici?
Datorită unor defecte ale funcției de barieră a epidermului, pielea pierde foarte ușor apa, se usucă, apar mâncărimi, copilul se scarpină pe zona afectată și apar fisuri în piele. Procesul inflamator care se declanșează apoi este exagerat în dermatită atopică, pielea se înroșește foarte tare și se poate suprainfecta. Cele mai afectate zone la copilul mic (până într-un an) sunt fața, gâtul, trunchiul și picioarele, fiind ocolită zona scutecului. La copiii mai mari de 1 an, adolescenți și adulți, zonele afectate se restrâng pe brațe, picioare, în special în plicile cotului și genunchiului, palme și tălpi. Manifestările sunt intermitente (2-3 episoade pe lună), repetitive, cu agravare iarna, după spălări excesive ale pielii copilului, la contactul cu substanțe iritante (detergenți, praf de casă, acarieni, polenuri, infecții cu Stafilococ, herpes virus), alimente cu potențial alergenic (citrice, alimente procesate, coloranți și aditivi alimentari), transpirație excesivă, stres emoțional.Ce ar trebui să facă părinții pentru a ține departe această afecțiune?
Potrivit medicului – dermatolog din România, Oana Spânu, copiii cu dermatită atopică au nevoie de o îngrijire aparte:
· spălarea pielii cu loțiuni emoliente/ uleiuri și apă călduță
· evitarea săpunurilor și a detergenților
· aplicarea de 2 ori pe zi pe tot corpul a unguentelor/ cremelor bogate în lipide și ceramide
· tăierea unghiilor foarte scurte pentru a nu zgâria pielea
· utilizarea hainelor și a lenjeriei de pat din bumbac
· evitarea pernelor cu pene.

Se vor evita:
· îmbrăcămintea de lână și sintetică,
· hainele cu blană iarna,
· băile îndelungi cu apă fierbinte (copilul mai mare de 1 an se va spăla la 2-4 zile),
· polenurile și praful de casă, aerul uscat din încăperi (se pot instala umidificatoare de aer unde doarme copilul),
· alimentele cu potențial alergenic (citrice, roșii, ou, capșuni, fructe de pădure, coloranți și aditivi alimentari). Prezența copiilor lângă animalele de casă, într-un mediu cu praf, în parcuri primăvară și toamnă poate agrava leziunile de pe piele și înrautăți starea de sănătate.Ce presupune tratamentul și cât durează perioada de vindecare?
Pe lângă folosirea zilnică a cremelor emoliente, în episoadele de inflamație se pot recomanda pe termen scurt creme antiinflamatoare, iar în formele mai severe, sunt necesare medicația antialergică sistemică, tratamentul complicațiilor și urmărirea atentă de către medic. Dermatita atopică are o evoluție ondulatorie, majoritatea copiilor cu o formă ușoară nu mai au manifestări după vârsta de 5 ani, iar după 10 ani, aproximativ 60 la sută dintre copiii afectați se vindecă. În cazurile moderate și severe există riscul de a dezvolta atopie (astm, rinită) și de a persista afectarea pielii în viața adultă.

Cum este afectată calitatea vieții?
Atât copilul, cât și adultul cu dermatită atopică, vor trebui să se ferească de factorii potențiali declanșatori sau agravanți și să fie consecvenți cu privire la tratament. Aceste aspecte pot fi stresante pentru pacientul cu dermatită atopică. Un impact negativ îl poate avea prezența petelor roșii pe față și mâini, uscăciunea pielii, pruritul, care pot determina de la interacțiunea redusă a individului cu cei din jur, neatenția provocată de lipsa de somn la copilul mic, până la absența de la școală sau serviciu datorită spitalizărilor repetate în episoadele severe.Pot apărea complicații, este o boală gravă? Poate avea urmări mai târziu?
Pot să apară complicații de tip:
· fisuri dureroase cu sângerari,
· suprainfecție bacteriană, virală, fungică a leziunilor de pe piele,
· afectarea psihoemoțională a copilului,
· insomnia,
· pete maronii în zonele unde se vindecă pielea,
· erupție generalizată care poate acoperi până la 90% din suprafața corporală și necesită spitalizare imediată.

Medicul Oana Spânu susține că dermatita atopică, nu este o boală gravă, dar poate fi durabilă și necesită îngrijire specială și evitarea factorilor declanșatori, uneori chiar toată viață. Important este ca orice manifestare de acest tip, apărută la copil sau adult, să fie abordată cu atenție și să fie îngrijită corespunzător pentru a evita apariția complicațiilor.

alte Articole interesante