Educaţia în Japonia! Copiii de 4 ani circulă singuri cu metroul, cei de 3 ani merg neînsoţiţi la grădiniţă

Mamele japoneze sunt recunoscute pentru blândeţea şi armonia cu care îşi cresc copiii, dar şi pentru faptul că încearcă să îi responsabilizeze pe copii de la cele mai mici vârste, pentru a-i educa să devină ulterior cetăţeni model.

separator

phpThumb_generated_thumbnailjpegCopiii din Japonia merg neînsoţiţi la grădiniţă de la 3 ani, de la 4 ani aceştia circulă singuri cu metroul. De mici sunt educaţi să fie modeşti, politicoşi, să-şi respecte semenii şi sa nu îi deranjeze niciodată pe cei din jur. În şcoli şi licee, copiii sunt cei care se ocupă exclusiv de curăţenie, personal angajat care să se ocupe de curăţenie există doar în aeroporturi şi mari corporaţii. În rest, în toate instituţiile publice, de curăţenie se ocupă funcţionarii.

,,Noi facem curăţenie la şcoală. După prânz, cu cârpa, ştergem tot de pe podea şi facem curăţenie şi la toaletă, spune o profesoară de limba japoneză aflata în România.
,,În şcolile japoneze nu există femeie de serviciu. Este un element care mă surprinde, în condiţiile în care la noi elevul nici măcar tabla nu o şterge’’, spune Alexandra Jidiuc, expert în cultura niponă.
,,Mamele japoneze îi ajută pe copii, dar mai mult îi incurajează: Hai! Tu poţi să faci singur! Dar părinţii români ajută copilul imediat, îl şi îmbracă’’, spune Chinatsu Kawamoto, profesoara de limba japoneză.

Chiar dacă pentru europeni poate părea exagerat, mamele îşi lasă copiii să meargă singuri la grădiniţă, încă de la vârsta de 3 ani. În prima zi îi conduc să le arate drumul, în a doua zi doar îi urmăresc şi din a treia cei mici sunt pe cont propriu. Rolul mamei este acela de a învăţa copilul să se descurce singur şi de a forma un viitor adult responsabil. De aceea, nu va fi o surpriză pentru nimeni să vadă un copil de 4-5 ani care merge singur cu metroul.

Mai mult, în Japonia, nici un părinte nu îşi duce copilul la şcoală cu maşina

Nu sună nimeni la Protecţia copilului şi surpriza este că aceşti copiii nu au nici telefoane mobile la ei. Folosesc telefoanele publice şi este considerat un proces de responsabilizare a copilului de mic, pentru că mama japoneză spune că ,, daca eu nu îmi învăţ copilul ca la 6 ani să meargă cu metroul, când va învăţa acest lucru?’’. Deşi elevii au un program de şcoală normal, după orele de curs fiecare elev participă la cluburi și merge la bibiotecă.

„Studiază foarte mult în afara casei, pentru că sunt spaţii special dedicate studiului. O să îi vedeţi că sunt mereu cu cartea după ei, toţi copiii japonezi au o carte mai ales în metrou şi permanent citesc”, povestește Alexandra Jidiuc, specialistă în cultura japoneză.

În Japonia nu veţi vedea niciodată copii înfofoliţi

La 10 grade puştii poartă tricouri cu mânecă scurtă, de asemenea nu există teama de curent de aer.

„Copiii japonezi, chiar dacă afară e frig, se îmbracă în tricou cu mânecă scurtă şi pantaloni scurţi şi se joacă afară, de aceea sunt foarte rezistenţi”, spune Chinatshu Kawatomo.
„În metroul japonez există aer condiţionat, era extrem de rece după părerea mea, iar eu şi soţul meu eram destul de infofoliţi şi am văzut un copil care avea maxim o lună, era nou-născut şi era fără ciorapi în picioare, într-un body şi atât. Nu era învelit cu păturica şi nu părea să fie nesănătos”, povesteşte Alexandra Jidiuc.
„Când eram copil, în şcoala generală, ne obligau să alergăm cu picioarele goale afară. Şi alergam, profesorii puneau muzică Vouă românilor nu vă place curentul, dar pentru mine nu e nimic”, spune profesoara de limba japoneză Chinatshu Kawatomo.

Mamele japoneze ţin foarte mult ca cei mici să aibă o alimentaţie sănătoasă

Pe lângă orez şi peşte, din alimentaţia copilului nu lipsesc fructele şi legumele. În Japonia nu veţi întâlni nicodată un copil care să facă o criză de isterie în magazin, pentru că nu i se cumpară jucării. Nu veţi întâlni tineri care să fie zgomotoşi pe stradă, să ţipe sau să jignească pe cineva.

sursa

Anastasia Fotachi și Gabriel Stati au arătat în premieră chipul fiul lor, Alistar

Astăzi, fiul Anastasiei Fotachi și al lui Gabriel Stati a împlinit un anișor. Cu această ocazie, părinții au decis să arate în premieră chipul băiețelului.

“La un an de la venirea ta în viața noastră, vrem să-ți transmitem cele mai calde urări de La Mulți Ani, micuțule! În acest an, ai adus atât de multă fericire și lumină în jurul nostru, încât nu putem decât să fim recunoscători pentru binecuvântarea de a te avea alături de noi.

Fiecare zâmbet și fiecare pas mic pe care îl faci ne umple inima de bucurie și mândrie. Sperăm ca fiecare zi din viața ta să fie la fel de minunată și plină de aventuri ca această primă aniversare! La mulți ani, băiețelul nostru drag și iubit! Să crești mare și să fii mereu înconjurat de iubire și fericire!”, a scris bloggerița în dreptul pozelor cu Alistar.

sursa foto: Facebook/Anastasia Fotachi

Cristina Scarlevschi: Banii adunați pentru înmormântarea lui Alex vor fi donați Institutului Mamei și Copilului

Cristina Scarlevschi și soțul ei au făcut un anunț emoționant, deși sunt frânți de durere după pierderea fiului. Soții au venit cu un mesaj de mulțumire pentru cei care au donat bani pentru înmormântarea lui Alex și au spus că banii vor fi donați unui spital.

„Vrem din partea noastră să mulțumim tuturor celor care s-au implicat, care au contribuit cu un ajutor moral, fizic și financiar. O să vi se întoarcă totul înzecit pentru că mi-am dat seama că oameni buni sunt foarte mulți, oameni luminoși cu dragoste în suflet… Chiar ne-ați ajutat foarte mult”, a spus Scarlevschi.

„Mai sunt bănișori și noi cu Vlad am decis să donăm acești bani la Centrul Mamei și a Copilului, în secția Neurologie, unde am stat cu Alex. Nu sunt tare bune condițiile și vrem să facem acea cameră frumoasă și dacă cineva, să nu dea Domnul să ajungă acolo, să fie într-o ambianță plăcută. În continuare noi vom dona multe lucru de-ale lui Alex și în general, vrem să facem cât mai mult bine din dragostea noastră”, a spus dansatoarea.

„Vă mulțumim încă o dată pentru tot suportul care ni l-ați oferit”, a mai menționat soțul Cristinei Scarlevschi.

Fiul Cristinei Scarlevschi s-a stins din viață, la doar 1 anișor și patru luni, după lupta cu un diagnostic crunt, microcefalia. Tinerii părinți au luptat cu toată ființa lor, căutând inclusiv soluții de vindecare peste hotare, însă nu au reușit să își salveze copilașul.

Patru bebeluși s-au născut la o maternitate din Chișinău, în Noaptea de Înviere

La spitalul ,,Gheorghe Paladi” din Chișinău, în Noaptea Învierii, s-au născut patru bebeluși. Părinții au fost binecuvântați cu cel mai așteptat și prețios cadou chiar în zi de Paște.

,,Primul născut în Noaptea Învierii este un băiețel care a venit pe lume la ora 00:20, acesta având greutatea la naștere de 4050 g. Toate nașterile au avut loc pe cale naturală și au decurs fără complicații. Bebelușii sunt perfect sănătoși, iar starea de sănătate a mamelor este stabilă”, se arată în comunicatul instituției medicale.

Și medicii s-au aflat la datorie în această noapte deosebită pentru creștini. Au muncit cu dăruire și în zi de sărbătoare, pentru ca mamele să își vadă visul împlinit.

sursa foto: Facebook

S-a născut cea mai grea fetiţă din lume, a avut la naştere 6,8 kg!
Articolul anterior
Cât costă machiajul zilnic de pe fața lui Carla’s Dreams! Tu nu ți-ai permite acest lux
Articolul următor