Surprinzător de multe femei acceptă mitul că o gravidă trebuie să-şi satisfacă toate poftele alimentare.
Pe parcursul sarcinii, o femeie câştigă în greutate, în medie, 10-15 kg. La naştere, ea va pierde circa 4-5 kg (reprezentând greutatea nou-născutului, a placentei şi lichidului amniotic). Restul de 6-9 kg (reprezentând apa acumulată în diferite regiuni ale corpului şi creşterea în dimensiuni a uterului) urmează să îl piardă pe parcursul următoarelor două-trei luni.
În cazul unora dintre femei, câştigul în greutate e mult mai mare, putând ajunge şi la 30 kg sau chiar mai mult; acesta este cauzat de particularităţi metabolice individuale, dar în mod cert şi de un aport alimentar crescut nejustificat.
Mănânca ponderat când eşti gravidă
Din punct de vedere caloric, femeia gravidă are nevoie de un supliment zilnic de 300 de calorii, cantitate suficientă pentru a asigura o dezvoltare normală a fătului. Bineînţeles, îi mai trebuie şi un supliment adecvat de vitamine şi minerale, însă acestea reprezintă o cantitate neglijabilă.