Înconjurate de zeci de mămici care și-au lăsat copii și soţii acasă preț de câteva ore, Maria Marian, prezentatoare TV; Galina Tomaș, medic și specialist în nutriție; și Tamara Țurcanu, medic pediatru au venit, astăzi, pregătite să le ofere femeilor cele mai bune sfaturi legate de alimentația sănătoasă a copilului, în cadrul seminarului „Rolul mamei în alimentația familiei moderne”.
Prezentatoarea TV, Maria Marian, a recunoscut că a început să fie atentă la tot ce consumă abia când a rămas însărcinată: „După ce am rămas însărcinată am început să mănânc mult mai sănătos. Iar copilului meu acum îi place să consume broccoli şi morcovi. Dulciuri nu-i ofer. Nu îmi doresc să descopere gustul lor şi să devină dependent de ele.”
Galina Tomaș, directorul general Unica Sport a venit cu unele idei despre cum trebuie să te alimentezi în timpul sarcinii: ”O alimentație corectă contribuie la sănătatea ta și furnizează elementele nutritive necesare copilului, pentru o bună creștere și dezvoltare intrauterină. Nu este bine dacă alimentația în timpul sarcinii este insuficientă, dar și mai rău este dacă a fost în surplus.
Dragi femei, nu încercați să slăbiți în timpul sarcinii. Un adaos în greutate, pe parcursul a 9 luni de sarcină, este bine să fie între 8 şi 12 kg.”
Dacă ne referim la regulile alimentare pe care e bine să le respectăm în familie, atunci reține:
- ”Combină corect alimentele și străduite să mănâci la o masă în jur de 250 de grame.
- Respectă orele mesei. Și oricât de ocupată ai fi, încearcă să mănânci de cel puțin 3 ori pe zi .
- Aruncă bomboanele în favoarea fructelor..”
Un rol decisiv îl are și modul în care pregătești mâncarea. Pentru că o dietă sănătoasă, înseamnă să prepari termic cât mai puţin alimentele, optează pentru bucatele fierte la abur sau preparate la cuptor. Astfel, adaosul de substanțe nocive pentru organism, este minim și alimentele nu sunt nici foarte concentrate caloric.”