Astăzi, poetul Grigore Vieru ar fi împlinit 83 de ani!

Poetul românilor de pretutindeni care a elogiat dragostea, mama, iubirea s-a născut pe data de 14 februarie 1935, în satul Pererîta, raionul Briceni, pe atunci județul Hotin, Regatul României. Marele poet Grigore Vieru ar fi împlinit astăzi 83 de ani.

separator

Cu ocazia aniversării, familia, prietenii, dar și admiratorii creației poetului vor depune astăzi flori la bustul lui Grigore Vieru de pe Aleea Clasicilor.

Grigore Vieru a absolvit Institutul Pedagogic „Ion Creangă” din Chișinău, în anul 1958, facultatea Filologie și Istorie. La sfârșitul anilor ’80, Grigore Vieru a militat activ la Mișcărea de Eliberare Națională din Basarabia, creația poetului, textele, cântecele pe versurile sale având un mare rol în deșteptarea conștiinței naționale a românilor din Basarabia.

Poetul s-a stins din viaţă pe 18 ianuarie 2009, în urma unui stop cardiac, survenit după un tragic accident rutier, care a avut loc în noaptea de 15 spre 16 ianuarie, ora 01:30 pe traseul R-3 Chișinău–Hîncești–Cimișlia–Basarabeasca.

Grigore Vieru a fost înmormântat pe 20 ianuarie 2009 la Chișinău, în cimitirul central din strada Armeană. La înmormântare au asistat câteva zeci de mii de oameni. Chișinăul nu mai cunoscuse funeralii de asemenea proporții de la înmormântarea soților Doina și Ion Aldea Teodorovici.

alte Articole interesante