Câte biserici din Moldova sunt dotate cu sisteme anti-incendiu?

Tragedia din Kemerovo, în care se vehiculează că au murit în jur de 400 de persoane, dintre care 70% copii, i-a alarmat pe moldoveni. Mulți cetățeni se întreabă dacă instituțiile și localurile publice din țară sunt dotate corespunzător cu sisteme anti-incendiu.

separator

Vloggerul ortodox Ion Andronache a scris o postare pe pagina sa de facebook în care face referire la cele peste 1500 de biserici din Moldova, în care nu se știe dacă există sisteme de stingere.

“În noaptea Învierii (de Paști) bisericile din toată țara sunt arhipline și sute de oameni stau cu lumânările aprinse în mâini.

Majoritatea bisericilor din țară au o singură intrare și ieșire pentru toată lumea. Mai există și o ușă de intrare pentru slujitori din partea altarului, de care practic oamenii din biserică nu se pot folosi sau nici nu cunosc de existența ei.

Incendiile în această noapte sunt destul de probabile. Au fost câteva cazuri în ultimii ani chiar în Moldova. Dacă într-o biserică stau îmbulziți peste 200-300 de oameni și se pornește un incendiu, va lua până la 5 minute până vor ieși toți afară, înghesuindu-se disperați la ieșirea îngustă, în care timp flăcările se pot extinde peste toată biserica.

Sunt biserici în Chișinău care au ieșiri laterale, însă ele sunt foarte puține și deobicei ieșirile sunt încuiate.

Câte biserici din cele peste 1500 din Moldova sunt dotate cu sisteme de stingere a incendiilor? Foarte puține, poate chiar niciuna.”, scrie vloggerul.

Mare grijă! Respectați regulile de securitate în lăcașele de cult!

În acest context amintim că, în data de 18 aprilie 1930, bisericuţa din lemn din Costeşti, judeţul Argeş, România, a ars din temelii în timpul slujbei de Denie.

116 copii și-au pierdut viața în flăcări. În Vinerea Mare de dinainte de Paşte, o scânteie a aprins iadul în Costeşti. Aproape toţi copiii satului au ars de vii, înghesuiţi fără scăpare în biserica de doar 24 de metri pătraţi.

alte Articole interesante