Câte biserici din Moldova sunt dotate cu sisteme anti-incendiu?

Tragedia din Kemerovo, în care se vehiculează că au murit în jur de 400 de persoane, dintre care 70% copii, i-a alarmat pe moldoveni. Mulți cetățeni se întreabă dacă instituțiile și localurile publice din țară sunt dotate corespunzător cu sisteme anti-incendiu.

separator

Vloggerul ortodox Ion Andronache a scris o postare pe pagina sa de facebook în care face referire la cele peste 1500 de biserici din Moldova, în care nu se știe dacă există sisteme de stingere.

“În noaptea Învierii (de Paști) bisericile din toată țara sunt arhipline și sute de oameni stau cu lumânările aprinse în mâini.

Majoritatea bisericilor din țară au o singură intrare și ieșire pentru toată lumea. Mai există și o ușă de intrare pentru slujitori din partea altarului, de care practic oamenii din biserică nu se pot folosi sau nici nu cunosc de existența ei.

Incendiile în această noapte sunt destul de probabile. Au fost câteva cazuri în ultimii ani chiar în Moldova. Dacă într-o biserică stau îmbulziți peste 200-300 de oameni și se pornește un incendiu, va lua până la 5 minute până vor ieși toți afară, înghesuindu-se disperați la ieșirea îngustă, în care timp flăcările se pot extinde peste toată biserica.

Sunt biserici în Chișinău care au ieșiri laterale, însă ele sunt foarte puține și deobicei ieșirile sunt încuiate.

Câte biserici din cele peste 1500 din Moldova sunt dotate cu sisteme de stingere a incendiilor? Foarte puține, poate chiar niciuna.”, scrie vloggerul.

Mare grijă! Respectați regulile de securitate în lăcașele de cult!

În acest context amintim că, în data de 18 aprilie 1930, bisericuţa din lemn din Costeşti, judeţul Argeş, România, a ars din temelii în timpul slujbei de Denie.

116 copii și-au pierdut viața în flăcări. În Vinerea Mare de dinainte de Paşte, o scânteie a aprins iadul în Costeşti. Aproape toţi copiii satului au ars de vii, înghesuiţi fără scăpare în biserica de doar 24 de metri pătraţi.

”Ne înghite pământul!” Încă un oraș, de această dată din România, în alertă din cauza unei străzi care s-a surpat. Craterul s-ar fi extins peste noapte

Situație critică la Slănic Prahova, acolo unde o stradă s-a surpat și a apărut un crater adânc de doi metri. Zeci de localnici au fost evacuați, iar clădirile din împrejurimi sunt în pericol. Specialiștii geologi sunt în zonă și fac permanent măsurători. Până se va veni cu o concluzie, perimetrul de siguranță a fost extins, iar traficul rutier și pietonal este interzis, scrie digi24.ro.

ACTUALIZARE 14:15 La o zi după craterul format în oraș, localnicii au sesizat probleme și la grădinița Nr.1 din Slănic. Părinții au avertizat autoritățile că pereții unității crapă de pe o zi pe alta. Prefectul județului Prahova a trimis un control la grădiniță pentru a vedea dacă situația are legătură cu craterul din oraș. ISU a venit cu un răspuns în legătură cu această situație. „Urmare a sesizărilor primite, o echipă operativă a ISU Prahova s-a deplasat la imobilul cu destinația grădiniță, care se află la o distanță de aproximativ 400 m fața de locația unde s-a produs tasarea terenului, pentru a verifica informațiile conform cărora situația de urgență produsă în data de 25.04.2024 a afectat și unitatea de învățământ. La locul solicitării, pompierii au constatat existența unor crăpături la pereții imobilului, însă, conform reprezentanțiilor grădiniței, acestea existau și s-au accentuat”, a transmis ISU. Potrivit autorităților, în unitatea de învățământ nu se desfășoară activități. „Până la o expertiză de specialitate, nu putem confirma sau infirma că evenimentul produs reprezintă cauza accentuării crăpăturilor deja existente la unitatea de învățământ preșcolar. Totodată, în cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență din data de 25.04.2025, a fost adusă în discuție și locația grădiniței, experții cooptați neputând să formuleze o recomandare în lipsa unor expertize de specialitate. De asemenea, dorim să informăm că măsurile adoptate au fost luate gradual și au caracter preventiv, iar acestea au ca scop protejarea vieții cetățenilor și nu acela de a crea un disconfort. Dorim să mulțumim locuitorilor imobilelor din zona afectată pentru că au dat curs recomandărilor noastre și să-i asigurăm că toate instituțiile implicate în gestionarea acestui eveniment depun toate eforturile pentru ca disconfortul creat să aibă un impact cât mai mic”, se mai arată în comunicatul ISU.

Localnicii spun că trăiesc un coșmar și că se simt permanent în pericol.

O echipă de experți tehnici este prezentă la fața locului și face verificări pentru a stabili cauza producerii surpării și ce riscuri sunt în zonă. Se iau în calcul mai multe variante, inclusiv un lac subteran care să fi dus la această surpare. De asemenea, zona este exploatată de sute de ani și există și varianta ca sub loc să fie o galerie subterană.

O stradă aglomerată din Buriticupu, un oraș din nord-estul Braziliei, a ajuns acum o prăpastie largă cu o adâncime de 80 de metri – o clădire de 20 de etaje ar încăpea în ea. Canioanele formate în urma eroziunii solului avansează cu o viteză îngrijorătoare și distrug mii de case din America Latină și Africa și amenință terenurile agricole fertile din unele părți din China, SUA și Europa, potrivit BBC.

Aeroportul Internațional Galați-Brăila, așteptat și de moldovenii din sudul Republicii Moldova

Europarlamentarul galatean Dan Nica a anuntat deblocarea proiectului aeroportului din zona Galati-Braila, obiectiv pentru care ROMATSA si-a dat avizul de amplasare, anunță presa română.  

Presedintele Consiliului Judetean Galati, Costel Fotea, a declarant ca avizul ROMATSA a fost obtinut extrem de greu, din cauza proximitatii judetului Galati de granita cu Ucraina, existand necesitatea asigurarii unui spatiu mare de zbor, pentru orice tip de situatie.

Potrivit autoritatilor, pana la finalul acestui an urmeaza sa fie gata studiile tehnice legate de constructia aeroportului, urmand ca anul viitor sa fie scos la licitatie Studiul de Fezabilitate al aeroportului si ulterior se va identifica sursa de finantare (parteneriat public/privat, fonduri europene sau fonduri guvernamentale) necesara constructiei obiectivului.

Conform estimarilor, constructia unui aeroport la Galati s-ar ridica la circa 500 de milioane de euro.

Potrivit studiilor de specialitate efectuate pana in prezent, aeroportul de pasageri dar si de marfuri de la Galati este gandit sa se amenajeze pe o suprafata de 250 de ha (cu posibilitate de extindere cu inca 115 ha) pe raza localitatilor galatene Tudor Vladimirescu, Slobozia Conachi si Branistea. Terminalul de pasageri va include o constructie cu parter si etaj, avand in total 7 porti de intrare Schengen si 3 porti non-Schengen, o parcare auto, zona terminalului cargo, turnul de control si alte constructii necesare.

Estimarile facute arata ca dupa 15 ani de functionare, aeroportul va avea un trafic de un milion de pasageri pe an, fiind vorba despre locuitorii din Galati, Braila, Vrancea, Buzau, dar si Republica Moldova sau Ucraina.

Mandat de arestare pe numele legendarului campion rus Garry Kasparov. Ce acuzații i se aduc

Tribunalul Sîktîvkar l-a arestat în absență pe fostul campion mondial de șah și cofondator al Forumului Rusia Liberă (FRF), Garry Kasparov, împreună cu alți activiști, scrie stirileprotv.ro.  

Ei sunt aczuați de crearea unei „comunități teroriste”, de finanțare a „activităților teroriste” și de incitare publică la terorism.

Au fost arestați, de asemenea, activista Evghenia Kirikovo, fostul director executiv al mișcării de solidaritate rusești Ivana Tiutrina și fostul deputat al Dumei de Stat a Rusiei, Ghenadi Gudkov.

Un dosar penal a fost deschis în Republica Komi, potrivit unor surse din cadrul Serviciului Federal de Securitate rus.

Kasparov a fugit din Rusia în 2013 și locuiește în prezent la New York. El a cofondat FRF împreună cu activistul Ivana Tiutrin în 2016.

Forumul se propune ca o alternativă intelectuală la actualul regim politic din Rusia. La începutul acestui an, Kasparov a fost adăugat de Moscova pe o listă de „teroriști și extremiști”.

O femeie a născut pe stradă, ajutată de polițiști
Articolul anterior
Daniela Burlac și-a scos „nașa” din anonimat!
Articolul următor