În ce sectoare ale Capitalei vor fi instalați cei doi arbori solari fotovoltaici?

Chişinăuienii au ales locațiile unde vor fi instalaţi cei doi arbori solari fotovoltaici: pe strada Pietonală Eugen Doga şi pe bulevardul Mircea cel Bătrân din capitală.

separator

Locațiile au fost propuse și validate de chişinăuieni, fiind ulterior aprobate de Primăria municipiului Chişinău. Locațiile propuse de cetățeni trebuiau să întrunească următoarele criterii minime:

– Spațiul deschis cu o suprafață de cel puțin 200 metri pătrați. Instalația solară trebuie să fie amplasată pe o suprafață solidă și necesită un perimetru de instalare de cel puțin 4 metri pătrați.

– Loc public accesibil și aflat în apropiere de un flux mare de oameni care să beneficieze de oportunitățile oferite de instalația solară.

– Zonă însorită cu acces la lumina solară pe parcursul întregii zile. Se recomandă ca locul propus să fie îndepărtat de clădiri înalte care pot restricționa accesul la lumină.

– Locațiile propuse au fost ulterior evaluate de locuitorii capitalei și prin prisma altor cerințe, precum: accesibilitatea, securitatea, utilitatea publică ș.a.

Arborii solari care generează energie electrică fotovoltaică vor fi instalați în 2019 în Chișinău.

Chișinăuienii își vor putea încărca gratis telefoanele mobile, vor avea acces la internet și se vor recrea la tulpina acestor copaci. Serile, copacii vor ilumina împrejurimile datorită energiei acumulate ziua de la soare. Arborii solari pot genera zilnic 800 kWh energie electrică din surse regenerabile.

Tehnologia va asigura o reducere anuală de peste 700 kg de CO2. Inițiativa aparține Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și este realizată în parteneriat cu Primăria mun. Chișinău.

Instalarea arborilor solari este un proiect regional al PNUD, de care beneficiază capitalele Serbiei, Tadjikistan, Georgiei și Republicii Moldova. Primii arbori solari vor fi instalați în Chișinău cu sprijinul financiar al PNUD.

alte Articole interesante