Celebrități de renume internațional care s-au născut la Chișinău

Ar putea părea surprinzător, dar mai multe personalități remarcante de renume internațional, din domeniul artelor, cinematografiei, televiziunii, au văzut lumina zilei la Chișinău.

separator
Portalul Orasulmeu.md a realizat o listă a celebrităților internaționale născute la Chișinău.

Regizorul american Lewis Milestone s-a născut la Chișinău în 1895. Familia lui emigrează în 1912 în SUA. În 1919 Melistone obține cetățenia Statelor Unite ale Americii. După o perioadă de peregrinări ajunge să lucreze la Hollywood. De menţionat este că faimosul regizor a vizitat de mai multe ori Chişinăul.

Interpreta franceză Sarah Gorby este originară din Chişinău. Artista s-a născut în 1900, în capitala Basarabiei. La 17 ani a plecat la Iaşi, pentru a studia muzica. Apoi, s-a mutat la Roma, iar mai apoi la Paris. În anii ’30 ai secolului trecut era foarte populară în America Latină şi SUA datorită cântecelor evreieşti, ruseşti, țigăneşti şi româneşti pe care le interpreta.

Soprana Maria Cebotari este originară din Chişinău. Artista s-a născut în 1910 într-o familie modestă de basarabeni. După finalizarea studiilor la conservatorul din orașul natal, este angajată la Teatrul de Artă din Moscova. Maria Cebotari este considerată una dintre cele mai mari soprane din lume.

Mai puţin cunoscută în Republica Moldova, ilustratoarea şi pictoriţa Elisabeth Ivanovsky este o personalitate remarcabilă în lumea artei franceze. Elisabeth Ivanovsky s-a născut la Chişinău în 1910. Este cunoscută în Franţa şi Belgia pentru ilustraţiile de pe copertele cărţilor pentru copii.

Radu Poclitaru, fondatorul teatrului „Kiev Modern Balet”, este născut la Chişinău în 1972. De la vârsta de 4 ani artistul a practicat dansurile, iar mai târziu studiat la instituţii de profil din Chişinău, Moscova, Kiev, Minsk şi Odesa. Radu Poclitaru a fost dansator la Teatrul Mare de Operă şi Balet din Belorusia, a dansat la Teatrul Bolişoi din Moscova şi a fost coreograf la ceremonia de inaugurare a Jocurilor Olimpice de Iarnă din Sochi.

Svetlana Toma, născută la Chişinău în 1947, este o actriță din Republica Moldova stabilită în Federaţia Rusă. Artista este cunoscută pentru interpretarea rolului Radei din filmul Șatra (1975).

Actriţa, dansatoarea şi cîntăreaţa franceză Nita Raya este născută la Chişinău în 1915. În 1926 familia actriţei s-a mutat la Paris. În Franţa actriţa este cunoscută pentru filmele Ignance (1937), Le Rois du Sport (1937) şi Le roi des gangsters.

Iurie Nicolaev – prezentator sovietic și rus la radio și televiziune, actor. Artist al Poporului din Federația Rusă. Iurie Nicolaev s-a născut pe 16 decembrie 1948 în RSS Moldovenească, orașul Chișinău.

Avigdor Lieberman – politician israelian, ministru de Externe în trei guverne israeliene, deputat al Knessetului, lider al partidului politic „Casa noastră – Israel”. S-a născut pe 5 iulie de 1958 la Chișinău.

Svetlana Criucicova – actriță sovietică și rusă de teatru și film. Artistă a Poporului din RSFSR (1991), laureată a două premii „Nika”. Este născută la 22 iunie 1950 la Chișinău, Republica Sovietică Socialistă Moldova.

Elmira Scripcenco – campion European (2001), campioană multiplă a Moldovei și Franței la șah, maestră internațională. Este născută la Chișinău, pe 17 februarie 1976.

Harry (Gregori Simon) Koșnițki – Maestru International ICCF (Federației Internaționale la Șah prin Corespondență, 1972). S-a născut pe 6 octombrie 1907, la Chișinău.

Grigori Mișonznik – pictor, născut în anul 1902 la Chișinău.

Liubovi Gruzinova– compozitor, poet. S-a născut și a crescut la Chișinău.

Adrian Mustea – prima violă în orchestra Operei de Stat din Bavaria. Muzicianul s-a născut la Chișinău, în 1988.

Ilia Oleinikov – actor sovietic și rus de estradă, comic, prezentator TV, laureat al premiului „Taffy” (1996), Artist al Poporului din Rusia. Este născut la 10 iulie 1947, la Chișinău.

Banii colectați de la părinți pentru fondul clasei: Regulament nou

Banii colectați de la părinți pentru fondul clasei ar putea fi legalizați. Un Regulament în acest sens a fost propus spre consultări publice de Ministerul Educației și Cercetării. Părinții susțin inițiativa și spun că oricum fac anumite donații pentru instituțiile de învățământ, iar acum acestea vor fi legale și benevole, scrie radiomoldova.md.

Potrivit documentului pregătit de Ministerul Educației și Cercetării părinții vor putea dona bani unei școli sau grădinițe prin transfer bancar, care va fi anonim. Pentru aceasta, instituția va deschide un cont trezorerial, datele căruia vor fi plasate pe pagina web, iar resursele nu vor putea fi utilizate pentru a plăti salarii sau servicii. De asemenea entitățile vor fi obligate să prezinte rapoarte despre utilizarea acestor bani. Inițiativa va asigura o transparență a donațiilor, totuși este neclar ce se va întâmpla mai departe cu Asociațiile de Părinți care, cu siguranță, vor conțină să colecteze bani, susține Directoarea Executivă a Asociației Părinți Solidari, Ala Revenco.

Colectările de bani prin intermediul Asociațiilor de Părinți în apropierea sărbătorilor sau pentru reparații ale instituțiilor, este motivul disputelor dintre părinți. Aceștia s-au plâns de nenumărate ori de discriminare a copiilor, după ce au refuzat să participe la strângere de fonduri. Unii din ei afirmă că ar putea să-și schimbe opinia, dacă această inițiativă are un caracter benevol și anonim, fără a fixată o sumă exactă.

Conform unui studiu realizat în anul 2020, de Institutul de Politici Publice o familie achită anual 5600 de lei plăți informale. Doar 38% dintre respondenți afirmau că sumele pentru plățile informale sunt accesibile pentru ei, în timp ce 26% au zis că e nevoie de eforturi suplimentare pentru a le achita.

Potrivit datelor Ministerului Educației și Cercetării, anul trecut pentru participarea la colectări ilegale de bani în școli au fost aplicate 19 amenzi.

Festivalul Tradițiilor Românești la Chișinău! Evenimentul va dura trei zile, în Grădina Botanică

Ediția a II-a a Festivalului Tradițiilor Românești aduce anul acesta, în capitala Republicii Moldova, un program bogat, cu muzică și meșteșuguri din toate comunitățile istorice ale României. Organizat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, din cadrul Guvernului României, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, E.S. Klaus Werner Iohannis, Festivalul Tradițiilor Românești va avea loc în perioada 17 – 19 mai 2024, în Grădina Botanică din Chișinău.

Publicul va avea acces gratuit la evenimentele cuprinse în program: expoziții de obiecte tradiționale, ateliere de meșteșug, dansuri populare, muzică tradițională și concerte ale unor trupe consacrate, dar și din noul val al muzicii românești. 

Astfel, patrimoniu din regiuni precum Moldova, Transilvania, Dobrogea, Maramureș, Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Bucovina va fi prezentat și explicat publicului din Republica Moldova într-un cadru de voie bună și prietenie. În cele trei seri de Festival, pe scenă vor urca Ovidiu Lipan Țăndărică, împreună de Fanfara Zece Prăjini, Stelu Enache și Diana Bucșa, Robin and The Backstabbers, cu Domino în deschidere, și Direcția 5. 

Alături de cei peste 30 de artizani din România, la Grădina Botanică din Chișinău vor fi prezenți și artiști populari din Republica Moldova. 

Tehnica meșteșugurilor, obiceiurile populare, caracteristicile zonelor istorice românești și alte detalii despre programul Festivalului pot fi găsite pe site-ul evenimentului, www.festivalultraditiilorromanesti.md, și pe paginile dedicate acestuia pe rețelele de socializare. 

Proiectul inițiat și finanțat de DRRM are drept scop promovarea valorilor românești în Republica Moldova și consolidarea dialogului cultural la nivelul celor două țări.

Celine Dion surprinde cu o apariție fenomenală pe coperta Vogue. Artista a făcut dezvăluiri despre starea ei de sănătate

Celine Dion arată fenomenal, la 55 de ani, pe coperta revistei Vogue. Apariția vine la câteva luni după ce sora ei a spus că starea de sănătate a artistei este gravă.  Legendara cântăreață a vorbit într-un interviu despre sindromul persoanei rigide, boala autoimună rară si incurabilă care i-a pus stop carierei, scrie digi24.ro

Totuși, artista este optimistă și speră că va găsi un tratament miracol cu ajutorul cercetărilor științifice. „Nu am învins boala, este încă în mine și va fi mereu. Sper că vom găsi un miracol, o modalitate de a o vindeca prin cercetare științifică, dar deocamdată trebuie să învăț să trăiesc cu ea. Deci asta sunt eu acum, cu sindromul persoanei rigide. Cinci zile pe săptămână fac terapie atletică, fizică și vocală. Lucrez degetele de la picioare, genunchii, gambele, degetele de la mâini, cânt, lucrez vocea… Trebuie să învăț să trăiesc cu asta acum și să nu mă mai întreb de ce. La început mă întrebam: de ce eu? Cum s-a întâmplat asta? Ce am făcut? Asta e din vina mea? Viața nu îți dă niciun răspuns. Trebuie doar să o trăiești!”, a spus ea într-un interviu pentru Vogue.

Carla’s Dreams revine cu o piesă nouă
Articolul anterior
Inaugurarea sărbătorii Hramul orașului Chișinău. Video!
Articolul următor