Echipa și voluntarii „Hai, Moldova!” au evacuat 100 de saci de gunoi și o remorcă cu piese uzate de la marginea Parcului „Muzeul Satului”

Echipa și voluntarii „Hai, Moldova!” au colectat, în acest weekend, deșeurile de la marginea Parcului
„Muzeul Satului” și din zona rezidențială din apropiere, în cadrul mișcării globale #trashtag challenge.

separator
În doar două ore, un grup de 50 de cetățeni responsabili au evacuat 100 de saci de gunoi și o remorcă cu piese de mașini. Totodată, voluntarii au descoperit deșeuri chimice cu potențial toxic aruncate lângă zona rezidențială. Acestea au fost documentate de către reprezentanții „Hai Moldova!” care bănuiesc de ilegalitate un agent economic din apropiere. În prezent, organele responsabile sunt anunțate cu privire la fapta ilegală.
După colectarea gunoaielor, voluntarii și prietenii „Hai Moldova!” au discutat despre managementul deșeurilor în municipiul Chișinău și au aflat că toate deșeurile colectate din capitală (inclusiv cele din tomberoanele mixte de culoare gri) sunt supuse procesului de sortare manuală și tehnologică pe 12
tipuri de deșeuri reciclabile.

„Regia Autosalubritate adună zilnic din mun. Chișinău 400-500 tone de gunoi care este transportat către compania ABS Recycling unde are loc sortarea tehnologică și manuală a deșeurilor pe 12 tipuri de deșeuri reciclabile. După sortare, deșeurile ce pot fi supuse reciclării sunt comprimate și furnizate operatorilor atât din R. Moldova, cât și din străinătate care le reciclează și le oferă o viață nouă. Iar deșeurile biodegradabile, cele nereciclabile, precum și cele contaminate și nu mai pot fi reciclate sunt transportate la platforma de colectare a deșeurilor din Țînțăreni”, a explicat Vlada Balica, managerul companiei ABS Recycling.

Ea a menționat că pentru un bun management al deșeurilor e nevoie de o legislație și infrastructură bună, dar și educație civică cu privire la separarea deșeurilor uscate de cele menajere, astfel încât primele să poată fi reciclate. Ea a îndemnat cetățenii să colecteze separat gunoaiele menajere și cele reciclabile precum hârtia, sticla, plasticul și metalul și pe cele din urmă să le depoziteze în ghenele de colectare specializată sau în containerele de plasă galbenă. „Hai Moldova!” continuă acțiunile de colectare a gunoaielor din zonele publice în cadrul Marii Curățenii de Primăvară care va dura până la sărbătorile de Paște.

alte Articole interesante