Fii Moş Crăciun pentru cei mai nevoiaşi ca tine. A început campania de caritate „Surpriza din cutie”

Fundația de binefacere Caritas Moldova a lansat campania de caritate „Surpriza din Cutie” care se va desfășura în perioada 1 – 20 decembrie, când poți face fapte bune pentru un copil nevoiaș!

separator

Dacă eşti părinte, te invităm să te alături în Campania „Surpriza din cutie”, implicând piciul tău în crearea unui cadou de Crăciun pentru un copil nevoiaș. Aşadar, ai nevoie de o cutie goală, pe care o poţi decora frumos, în care să aranjezi cu grijă cadourile oferite unui copil (la alegere, fata sau băiat de vârsta cuprinsă între 2 – 13 ani). Poţi dărui jucării, hăinuțe, rechizite școlare, dulciuri neperisabile – potrivite vârstei și sexului copilului ales.Poţi aduce „Surpriza din Cutie” la unul din punctele de colectare, la Centrul Social Caritas Moldova sau la oricare filială „Sebo.md” din Chişinău, oraşul Bălți, Ceadîr-Lunga sau oraşul Edineț. Scopul Campaniei este colectarea cadourilor și distribuirea lor către 100 de copii social vulnerabili din Chișinău.Iată adresele unde poţi aduce cadourile:

CENTRUL SOCIAL CARITAS MOLDOVA: Chișinău, str. Gh. Asachi 30/1, MD – 2028.
FILIALELE SEBO.MD: Chișinău – str. Alba Iulia 184/2, MD-2071
Chișinău – str. Ceucari Nr. 2, MD-2004
Chișinău – bd. Dacia 21/6, MD-2043
Chișinău – str. Hâncești 53, MD-2028
Chișinău – str. Ion Creangă 78, MD-2051
Chișinău – str. Ion Dumeniuc 12, MD-2075
Chișinău – str. Kiev 11, MD-2068
Chișinău – str. Mitropolit Varlaam 63/23, MD-2001
Chișinău – str. Tighina 55, MD-2001
Chișinău – str. Calea Ieșilor 3/2, MD-2004
Edineț – str. Independenţei 67/2, MD-4601
Bălți – str. Feroviarelor 18, MD-3128,
Ceadîr Lunga – str. Lenin, 79, MD-6101Ai nevoie de: o cutie; hârtie de împachetat cadouri; foarfecă/cutter;  timp și/sau bani pentru a cumpăra lucrurile pe care vrei să le dăruiești unui copil de vârsta și genul ales de tine.
Ce să pui în cutie? Mai jos, îţi oferi câteva sugestii:
1. dulciuri (ex. ciocolată, biscuiți, napolitane), dar NU ceva perisabil (ex. banane, portocale, iaurt)
2. articole școlare: caiete de scris, creioane colorate, un ghiozdan, un penar sau orice altceva
3. jucării potrivite pentru vârsta si sexul copilului
4.  produse de igienă personală: perie și pastă de dinți, săpun, șampon, gel de duș
5.  felicitare de Crăciun pe care să scrii câteva rânduri pentru copilul care va primi cutia de la tine (ești liber sa pui datele tale de contact și să păstrați legătura în continuare)
6.  articole de îmbrăcăminte: un fular, căciulă, ciorapi groși, mânuși sau orice altceva de acest fel
7. orice alt cadou de care știți ca s-ar bucura copiii voștri sau de care v-ați fi bucurat voi daca erați in locul lor
Termen limită și grija la conținut
– Poţi pune în cutie tot ce intră, ce vrei și ce crezi că îi trebuie unui copil de vârsta și sexul pentru care ai pe inimă să cumperi ceva. Dacă ai aleas o grupă de vârstă și genul copilului pentru care te gândeşti să faci cutia, încearcă să sortezi produsele, ca să poate fi folosite când sunt primite (mărimi corespunzătoare la hăinuțe etc).
– Nu pune în cutii lucruri pe care nu ţi-ar plăcea nici ţie să le primeşti. Toate lucrurile trebuie să fie noi. Lucrurile care nu mai pot fi folosite au un loc pe care îl cunoaștem cu toții: se aruncă la gunoi. Fă un cadou așa cum ți-ar place să-l primești și tu, nu fă curățenie în casă pentru ca mai apoi să dai ce e “de aruncat”.
– Te rugăm să nu pui alimente perisabile (ex. portocale, iaurt) sau care s-ar putea deteriora/desface în timpul manipulării (ex. compot de casă în borcan de sticlă).
Nu lipii capacele pe cutii, le vom lipi la momentul în care vii cu ele, când vom lipi și etichetele speciale cu vârsta și sexul copilului pentru care ai pregătit cutia/cutiile.

Un bărbat din Ștefan Vodă și-a bătut soția pentru că nu i-a plăcut ceapa cumpărată de ea

Un individ și-a agresat fizic soția, pentru că nu i-a plăcut ceapa pe care o cumpărase femeia. Cazul a avut loc în martie 2023, într-o localitate din raionul Ștefan Vodă, iar instanța l-a recunoscut vinovat abia în decembrie 2024 vinovat pe suspect, scrie pulsmedia.md.

Femeia a relatat că în ziua incidentului, după ce au stat la masă cu vecinii, individul s-a dus să verifice undițele instalate pe malul Nistrului și i-a cerut să meargă la o localnică, ca să cumpere ceapă. Bărbatul i-a mai spus consoartei că s-a înțeles cu vânzătoarea în prealabil.

Victima a mers după cumpărătură, iar la revenire și-a găsit soțul acasă. Între cei doi s-a iscat o ceartă, pentru că ceapa era prea măruntă, bărbatul a împins femeia, iar aceasta s-a lovit de ușă, suportând o rană în regiunea capului.

Când a înțeles că nu poate opri sângele, soții au solicitat intervenția ambulanței și Poliției. Bănuitul a primit ordin de restricție pentru 10 zile, iar asistenta socială din localitate a comunicat că ambii soți consumă băuturi alcoolice, însă femeia se comportă mai agresiv decât bărbatul când se află în stare de ebrietate, îi maltratează pe cei doi copii ai săi și provoacă certuri cu soțul.

Individul și-a recunoscut fapta în fața instanței. Bărbatul va efectua 115 ore de muncă neremunerată în folosul comunității, iar dacă se va eschiva, i se va aplica pedeapsă cu închisoarea, o zi fiind echivalată cu 4 ore de muncă neremunerată în folosul comunității. Bărbatul a mai fost obligat să plătească 320 de lei pentru expertiza judiciară efectuată.

Peste 620 de cupluri longevive din Capitală au beneficiat de ajutor financiar

Primăria municipiului Chișinău continuă să onoreze familiile și persoanele care sunt exemple de stabilitate, loialitate și contribuție valoroasă în comunitate, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Astfel, în anul 2024, municipalitatea a oferit suport financiar pentru 621 de cupluri longevive și opt persoane centenare, ca parte a unui program dedicat acestora, transmite Știri.md.

Cupluri longevive:

  • 50 de ani de căsătorie – 558 de cupluri au primit câte 5.700 de lei.
  • 60 de ani de căsătorie – 60 de cupluri au primit câte 7.500 de lei.
  • 70 de ani de căsătorie – trei cupluri au primit câte 10.000 de lei.

Persoane centenare:

În anul 2024, opt persoane centenare au beneficiat de sprijin financiar:

  • Patru persoane care au împlinit 100 de ani.
  • O persoană de 101 ani.
  • O persoană de 102 ani.
  • O persoană de 103 ani.
  • O persoană de 105 ani.

Fiecare persoană a primit câte 5.000 lei.

În total, municipalitatea a alocat suma de 6.700.600 de lei pentru susținerea acestor categorii.

„Această inițiativă reflectă grija și respectul municipalității pentru cei care, prin exemplul lor, contribuie la consolidarea valorilor familiei și solidarității în comunitate”, explică membrii Primăriei Capitalei.

Deconectările de curent electric devin realitate

Cel mai mare furnizor de energie electrică din țară, compania Premier Energy Distribution, a pregătit un program de întreruperi planificate ale energiei electrice în cazul unei posibile sistări a livrărilor de gaze naturale pe malul stâng al Nistrului începând cu 1 ianuarie 2025.

Potrivit reprezentanților companiei, programul de întreruperi va fi aplicat exclusiv în cazul unui deficit de energie electrică în sistem, scrie point.md.

Lista localităților și străzilor unde sunt posibile întreruperi poate fi găsită mai jos. Reprezentanții companiei au confirmat autenticitatea acesteia ca răspuns la solicitarea redacției Point.md.

În listă sunt indicate localitățile și străzile unde se vor aplica întreruperi temporare de energie electrică.

„În orice caz, operatorul sistemului de distribuție monitorizează cu atenție evoluția situației, este în contact permanent cu autoritățile centrale și operatorul sistemului de transport și va informa corespunzător publicul prin canalele sale de comunicare despre situația operativă în condițiile unei situații de urgență”, au răspuns reprezentanții companiei.

Din 16 decembrie, în Moldova este în vigoare starea de urgență. Potrivit autorităților, măsurile sunt orientate spre a răspunde rapid provocărilor legate de posibila suspendare a livrărilor de gaze naturale de către „Gazprom”. Printre planuri se numără achiziții urgente de resurse energetice, derogări de la legislația în vigoare și implementarea unui amplu sistem de protecție socială.

Premier Energy a prezentat mai multe grafice posibile pentru întreruperile planificate de energie electrică.

Necesarul de 120 MW a fost împărțit în 12 blocuri a câte 10 MW fiecare: A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L. Fiecare bloc poate fi deconectat pentru intervale de câte opt ore. Primul interval este de la 00:00 la 08:00, al doilea de la 08:00 la 16:00, iar al treilea de la 16:00 la 00:00.

Compania Premier Energy a promis să informeze consumatorii în mod punctual despre graficele de întreruperi prin canalele oficiale de comunicare și prin e-mail.

Mai mult, cetățenii sunt îndemnați să se aboneze la buletinul informativ electronic.

Cele mai trendy modele de manichiură. Nail artista Ina Ivanţoc îţi recomandă să optezi pentru o manichiură, care să te facă fericită
Articolul anterior
Accidentul groaznic de pe traseul Chișinău-Leușeni: cei doi pasageri erau soț și soție și se pregăteau de nuntă
Articolul următor