Ingenios! Cum arată ,,Căsuța cu povești” de la Palanca suspendată pe un păr

La Palanca s-a construit o căsuță originală. Întitulată sugestiv ”Căsuța cu povești”, aceasta a fost construită la muzeul ”Casa Părintească” din Palanca. Căsuța este suspendată pe un prăsad bătrân, care are peste o sută de ani.

separator

”Mă gândeam că va veni timpul cînd acest copac va trebui să fie tăiat. Decât să-l aruncăm, pur și simplu, pe foc, mi-a venit ideea să construim în armonie cu el o casuță cu povești”, spune fondatoarea muzeului, Tatiana Popa, din satul Palanca, Călăraşi. Femeia a fondat muzeul în anul 2000, în casa părinților săi, scopul fiind renaşterea tradiţiilor şi obiceiurilor în casa părintească de la ţară, care se pierd în vâltoarea vieții contemporane.

”Nu a fost bătut nici un cui în copac. Căsuța stă pe niște piloni siguri. Iar noi ne vom strădui să menținem cât mai mult în viață acest copac”, a subliniat Tatiana Popa.

Sub căsuță au fost instalate patru scrânciobe.

Căsuța, cu o suprafață de aproximativ 9 metri pătrați, a fost construită în cadrul Școlii de vară a cioplitorilor în lemn din Uniunea Meșterilor Populari din Moldova, care s-a desfășurat pe teritoriul muzeului în această vară. Lucrările au durat o lună de zile, iar la căsuță au lucrat șapte meșteri populari.

”Este o căsuță unică în Moldova, este visul meu și al copiilor de aici. Căsuța va avea funcția ei de poveste”, a menționat Tatiana Popa. Una dintre poveștile care i se potrivește foarte mult este ”Cine locuiește în căsuța magică”, iar actorii principali vor fi chiar copiii – spectatori.

Potrivit Tatianei Popa, urmează ca în căsuță, care are și două balcoane, să fie instalate două paturi, o masă, scaune. Vor fi puse și geamuri, și ușă.”Va fi o devărată căsuță, doar că va fi cu povești și spectacole pentru copii”, a precizat directoarea.

De menționat că Școala de vară a cioplitorilor în lemn, organizată la ”Casa Părintească” din Palanca, s-a aflat la cea de a treia ediție. La prima edițe a Școlii de vară, desfășurată în 2004, au fost restabilite coloanele din lemn ale casei – muzeu. La cea de-a doua ediție, desfășurată prin 2007, au fost curățate și reabilitate colonele, poarta de la intrare, precum și mobilierul din muzeu. Au fost realizate și instalate și câteva sculpturi din lemn, relatează expresul.md.

alte Articole interesante