Mihai Ciobanu și Valentina Cojocaru sunt astăzi sărbătoriți!

Astăzi, doi mari artiști de muzică populară Mihai Ciobanu și Valentina Cojocaru își sărbătoresc zilele de naștere. Mihai Ciobanu s-a născut în anul 1953 în satul Bujor, raionul Hînceşti, iar doamna Valentina Cojocaru în anul 1947 în satul Ciuciulea, din raionul Glodeni.

separator

În anul 1978, Mihai Ciobanu a absolvit școală medie de muzică „Ștefan Neaga”, iar în 1980 a devenit student la Institutul de Arte „G. Muzicescu” (actualmente − Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice). În perioada anilor 1973-1979 este solist al orchestrei de muzică populară „Veselia”, dirijor Petre Neamţu. Iar pe parcursul anilor 1980-1986 – solist al orchestrei de muzică populară „Mioriţa”, dirijor Vasile Goia. De asemenea, a fost protagonist al filmelor muzicale ca: „Satul meu nume de floare”, „La fereastra cu zorele”, „Am venit la noi în sat” și „Tinereţea-i numai una”. În anul 2005, Mihai Ciobanu aînființat colectivul vocal de bărbaţi „Basarabenii”. Și îşi desfăşoară activitatea în calitate de profesor de canto popular la Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga”. A fost decorat cu medalia de aur la Festivalul Artiștilor Amatori (Moscova, 1977-1978). În anul 1993 i s-a conferit titlul onorific „Artist Emerit” al Republicii Moldova, iar în 1996 a fost decorat cu medalia „Meritul Civic”.

Valentina Cojocaru este absolventă a Şcolii pedagogice de la Călăraşi (1960-1964), fiind discipolă a lui Nicolae Spivac. Studiază la Institutul de Arte „G. Muzicescu” din Capitală pe parcursul anilor 1975-1980 în clasa profesorilor Ion Popescu şi Valentina Boldurat (dirijat coral). Cariera artistică şi-a început-o în calitate de solistă a orchestrei de amatori „Ciobănaş” de la Călăraşi, unde activează începînd cu anul 1962 şi până în 1965. Iar în următorii doi ani este solistă a diferitor formaţii de estradă. Până în anul 1974 este solistă a Orchestrei de muzică populară „Mugurel”, apoi până în 1990 este solistă a Orchestrei de muzică populară „Folclor” a Radioteleviziunii Naţionale de la Chișinău (1974-1990), iar în anii 1990-1992 solistă a ansamblului „Lăutarii” a Filarmonicii Naţionale de la Chișinău.

Echipa unica.md le urează artiștilor multă sănătate și realizări frumoase în continuare!!!

Sursa

Olena Zelenska și Dmitro Kuleba, în vizită în Serbia

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a sosit duminică într-o vizită în capitala Serbiei, Belgrad, împreună cu ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, aceasta fiind prima dată când o delegație ucraineană la nivel înalt vizitează Serbia de când Rusia a lansat campania militară împotriva Ucrainei.

Alături de prima doamnă a Serbiei, Tamara Vucic, și de ministrul Kuleba, Olena Zelenska a făcut un tur al Belgradului și a vizitat fortăreața medievală Kalemegdan, relatează agenția Tanjug, citată de Reuters, notează Agerpres.

De asemenea, soția președintelui Volodimir Zelenski a asistat la semnarea unui acord de cooperare între universitățile din Belgrad și Kiev.

Serbia, care aspiră să adere la UE, a condamnat încălcarea integrității teritoriale a Ucrainei în urma agresiunii militare ruse lansate în februarie 2022, dar a refuzat până în prezent cererile statelor occidentale de a se ralia sancțiunilor contra Rusiei, țară cu care menține legături tradiționale de prietenie.

În schimb, Serbia a preluat mii de refugiați ucraineni, a oferit Kievului ajutoare umanitare și a promis asistență pentru operațiunile de deminare a teritoriului ucrainean în cadrul viitoarelor eforturi de reconstrucție post-război.

Potrivit unui raport al Pentagonului declasificat anul trecut, Serbia ar fi furnizat de asemenea arme și muniții Ucrainei, în pofida relațiilor sale apropiate cu Rusia.

În perioada scursă din 2022, președintele sârb Aleksandar Vucic s-a întâlnit cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski de trei ori în cadrul unor reuniuni internaționale, ultima lor întâlnire având loc la Tirana (Albania) în februarie.

Un moldovean a fost reținut în timpul protestelor din Georgia

Un cetățean moldovean a fost reținut în timpul protestelor din Georgia. Informația a fost confirmată de Ministerul de Externe de la Chișinău.

„Misiunea noastră diplomatică este în contact cu autoritățile georgiene și este dispusă să întreprindă toate acțiunile necesare care se impun”, a precizat MAE într-un comunicat.

Duminică, mii de oameni au protestat la Tbilisi în ajunul examinării de către Parlament, în a treia și ultima lectură, a controversatului proiect de lege privind „influența străină”. Poliția a aplicat forța împotriva manifestanților și a reținut cel puțin 20 de persoane. Printre cei reținuți se numără cetățeni ruși și americani, potrivit Europei Libere.

Moment impresionant! Natalia Barbu interpretează deosebit piesa „In the Middle”, acompaniată de Isaak, reprezentantul Germaniei la Eurovision

Deși au fost concurenți la ediția din acest an a concursului Eurovision, unii interpreți au reușit să lege prietenii și să-i unească talentele, spre bucuria fanilor.


Natalia Barbu, care a reprezentat R. Moldova la competiția muzicală care s-a desfășurat în Suedia, a făcut publică o înregistrare în care cântă altfel piesa „In the Middle”, fiind acompaniată la chitară de reprezentantul Germaniei la Eurovision, Isaac.

„O sesiunea live magică împreună cu artist și muzician extraordinar din Germania, Isaak. Frumoasă amintire! Mulțumesc, Isaak!”, a scris Natalia Barbu pe Facebook, potrivit ziarulnational.md.

„Este superbă versiunea asta!” sau „Minunată!!!”, i-au transmis fanii.

Anglia a vrut să aibă propriul Turn Eiffel, mai înalt. S-a ales, în schimb cu „ciotul Londrei”
Articolul anterior
După luni de suferință, maestra româncă de balet, Loreta Alexandrescu, a murit în Italia
Articolul următor