Poze. După 150 de ani de domnie masculină, Spania va avea din nou o regină!

Prințesa Leonor va fi următoarea regină a Spaniei, după aproape 150 de ani de domnie exclusiv masculină. Prințesa Leonor este primul copil al Regelui Felipe al VI-lea și al soției lui, Regina Letizia a Spaniei. Leonor s-a născut pe 31 octombrie 2005 și este prima în ordinea succesiunii la tronul Spaniei.

separator

Ca fiecare eveniment al familei regale spaniole, botezul prințesei Leonor a fost unul marcat de tradiție. În anul 2006, aceasta a fost botezată la Palatul Zarzuela de arhiepiscopul Madridului, Antonio Rouco Varela. Precum tatăl ei, Leonor a fost botezată în apa din râul Iordanului. Nașii ei au fost bunicii paterni, regele Juan Carlos și regina Sofia a Spaniei.Fiica Letiziei urmează la conducerea Spaniei după ce mama și tatăl său se vor retrage. Mica prințesă a fost desemnată „Prințesă de Asturia” în 2014, odată cu urcarea pe tron a tatălui ei. Pe lânga titlul oficial de prinșesă de Asturias, tânăra mai are și titlurile istorice prințesa de Girona, prințesa de Viana, ducesa de Montblanc, contesa de Cervera si Lady Balague. Potrivit legislației spaniole, ordinea succesiunii la tron în Spania este pe linie masculină: copiii de sex masculin au prioritate față de surorile lor, indiferent de vârstă. În cazul în care nu există descendenți pe linie masculină într-o anumită generație, atunci succed copiii pe linie feminină și descendenții lor. Nașterea Leonorei a generat discuții în Spania despre schimbarea prevederilor constituționale privind succesiunea la tron, pentru a se elimina preferința masculină la succesiunea tronului. Până în prezent, nu s-a luat nicio măsură concretă în acest sens.Potrivit Constituției spaniole, odată ce a fost desemnată Prințesa de Asturia, aceasta nu își va mai pierde această poziție indiferent dacă se nasc alți descendenți care s-ar situa mai sus în ordinea succesiunii. Din 2014, prințesa Leonor nu mai poate fi surclasată în ordinea succesiunii la tron, chiar dacă va avea un frate mai mic. Urcarea pe tron a prințesei Leonor va reprezenta un eveniment atipic în istoria Spaniei. Țara nu a mai avut o regină din perioada domniei Isabelei a II-a, anii 1833-1868.

Infanta Leonor și sora ei mai mică, Sofia, studiază în prezent la școala Santa Maria de los Rosales din Aravaca, lângă Madrid, unde a învățat și tatăl lor. Leonor are parte de o educație elitistă ce îi va permite să aibă abilitățile necesare unui moștenitor al tronului. Pentru regina Letizia, educația fetelor sale este unul dintre lucrurile cele mai importante și este foarte severă cu acestea. Regina resimte gravitatea rolului pe care îl vor avea fetele și le ține sub stricta sa supraveghere. Fetele nu pot să se uite la televizor și nu pot să acceseze informații din media decât la sfarșit de săptămâna și doar împreună cu mama lor. Regina pune mare pret pe performanța școlară a fetelor pentru că, spune ea, educația este soluția pentru reușita în viață. Fetele nu au voie să se joace cu tableta și cu tot ceea ce înseamnă tehnologie pentru că acest lucru ocupă din timpul pentru studiu, după părerea mamei lor. Regina Letizia, în vârstă de 44 de ani, este o fostă prezentatoare de stiri. Aceasta s-a căsătorit în 2004 cu Felipe al VI-lea, care pe vremea aceea era prinț moștenitor. Noul cuplu regal este iubit și se bucură de popularitate în Spania. Cei doi sunt considerați și cei mai eleganți suverani pentru că la fiecare apariție publică  dau o adevarată lecție de stil și eleganță.

Sursa

Foto! Cum a arătat centrul Capitalei în Noaptea de Înviere

La slujba de Înviere din centrul municipiului Chișinău s-au adunat sute de oameni. Scuarul Mitropoliei Chișinăului si a întregii Moldove a devenit neîncăpător pentru enoriașii care au asistat la serviciul divin cu coșurile pline de bunătăți și purtând Focul Haric.

Cetățenii Republicii Moldova au trăit cu bucurie Învierea Domnului, s-au rugat pentru pace, sănătate și bunăstare. Iată, mai jos, care a fost atmosfera în centrul capitalei!

Foto: Primăria Municipiului Chișinău

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar, dar și pentru sprijinirea societății civile. Un anunț în acest sens a fost făcut de ambasadorul Canadei în Moldova cu sediul la București, Gavin Buchan, în cadrul unui interviu. Potrivit acestuia, negocierile privind acordarea unui împrumut major acordat Executivului de la Chișinău sunt în proces.

„Introducem o serie de domenii în care vom sprijini Moldova. Avem un mic proiect de sprijin pentru societatea civilă, avem sprijin pentru sistemul judiciar, vom introduce un anumit sprijin în sectorul energetic și suntem în proces de negociere a unui împrumut major, pentru sprijin financiar acordat Guvernului. Moldova este o țară mică, dar este o țară care a făcut absolut tot ce trebuie să facă pentru a câștiga invitația de aderare la Uniunea Europeană, pe care a primit-o anul trecut”, a spus oficialul, transmite moldova1.md. 

Ambasadorul Canadei la Chișinău a spus că Republica Moldova face toate reformele corecte și este pe cale să devină o democrație europeană.

„Ei introduc tot felul de măsuri corecte și merită în mod absolut sprijinul nostru în fața eforturilor consistente ale Rusiei de a-i destabiliza. Deci, da, ca și în cazul Ucrainei, Canada și România sunt foarte aliniate în privința importanței susținerii Republicii Moldova. Și una dintre marile bucurii ale misiunii mele aici este că ajung să lucrez la lucruri concrete de genul acesta, în colaborare cu partenerii mei români, a relatat oficialul.

Referindu-se la combaterea fenomenului dezinformării din țara noastră, Buchan a precizat că autoritățile trebuie să se asigure că încurajează gândirea critică și să-i facă pe oameni să înțeleagă care sunt sursele de știri credibile și care nu.

„Trebuie să avem mesaje puternice și proactive, trebuie să preîntâmpinăm asta. Trebuie să faci ceea ce ei numesc pre-demontare, să ne asigurăm că oamenii au informațiile corecte în prealabil, astfel încât să știe când aud ceva care este dezinformare. Și într-adevăr, trebuie să încurajăm gândirea critică. Trebuie să-i facem pe oameni să înțeleagă ce este o sursă de știri credibilă și ce nu este o sursă de știri credibilă. Trebuie să-i facem pe oameni să aibă obiceiul să trateze toate postările de pe rețelele de socializare ca și cum ar fi 1 aprilie. Nu ar trebui să existe doar o zi pe an când ne uităm critic la fluxurile noastre de socializare. Ar trebui să fie 365”, a concluzionat Gavin Buchan.

Maia Sandu va efectua o vizită în Norvegia săptămâna viitoare

Președintele Maia Sandu va efectua o vizită de stat în Norvegia, în perioada 6-7 mai. Din delegația condusă de șeful statului va face parte și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. Aceasta este prima vizită de stat a unui președinte al Republicii Moldova în această țară.

Pe 17 aprilie, Republica Moldova a fost vizitată de ministrul norvegian de Externe, Espen Barth Eide. Într-un interviu pentru Moldova 1, diplomatul a declarat că Norvegia își va deschide în scurt timp o misiune diplomatică în Republica Moldova, transmite moldova1.md.

De menționat că Norvegia este una dintre cele șase țări, unde moldovenii ar putea vota prin corespondență în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional din 20 octombrie.

Moldova a măi bătut un record mondial! Presa internațională: ,,12 artiști au muncit 2500 de ore pentru a crea această operă de artă”
Articolul anterior
Această femeie a slăbit aproape 70 de kg cu doar trei sfaturi primite de la nutriționist! Iată care sunt acestea
Articolul următor