Prezentatoarea TV Stela Mikșanski nu renunță la înot nici în a noua lună de sarcină

Mai e un pic până își va aduce pe lume fetița. Stela Mikșanski se bucură din plin de ultima lună de sarcină, fiind o graviduță extrem de energică și activă ce are mare grijă de felul în care arată și cum se simte.

separator

Mersul pe jos, înotul și exercițiile ușoare de extindere se consideră cele mai bune opțiuni pentru o gravidă aflată în ultimul trimestru de sarcină, iar viitoarea mămică este conștientă de faptul că sportul aduce beneficii. Stela nu își neglijează corpul și merge cu regularitate la piscină. Echipa emisiunii ,,O nouă zi”, de la Canal 2, a însoțit-o pe Stela la o lecție de înot.Stela practică înotul de aproape un an, iar sarcina nu a făcut-o să renunțe la exercițiile în apă, aceasta e în ultima săptămână de sarcină, dar afișează o condiție fizică de zile mari. Prezentatoarea TV spune că înotul a ajută la eliberarea presiunii resimțite la nivelul coloanei vertebrale și îi face sarcina mai ușoară.

Cu doar câteva zile înainte să își aducă pe lume fetița, Stela Mikșanski, împreună cu fotografa sa, Olga Scorpan, a realizat o ședință foto deosebită într-o livadă cu piersici înfloriți.

Ai cetățenie română? Se schimbă CNP-urile românilor: Ministerul de Interne anunță modificări importante

Operaționalizarea Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIASC) aduce modificări importante în modul în care este generat Codul Numeric Personal (CNP) al cetățenilor români, dar acestea nu influențează datele înscrise pe actele de identitate în vigoare, au declarat pentru „Adevărul“ surse din Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor, scrie realitatea.net.

CNP-ul, alcătuit din 13 cifre, în mod tradițional, include un cod de două cifre (JJ) care indică județul sau sectorul unde s-a născut persoana sau unde avea domiciliul/rezidența la momentul acordării CNP-ului.

Cu noua schimbare adusă de SIIASC, acest cod de județ a fost înlocuit cu un cod unic „70“ pentru toate CNP-urile generate, indiferent de locul nașterii sau de domiciliul persoanei.

Aceasta înseamnă că, în loc să reflecte locația geografică specifică, CNP-ul va avea acest nou cod standardizat, simplificând procesul de generare a codurilor și eliminând necesitatea de a atribui coduri diferite bazate pe locație.

SIIASC a integrat și proceduri digitale efectuate de ofițerii de stare civilă, modernizând gestionarea actelor de stare civilă. Aceste proceduri digitale permit procesarea electronică a datelor și emiterea documentelor, eficientizând fluxul de lucru și reducând timpul de așteptare pentru cetățeni. Deși multe din procesele administrative pot fi acum realizate digital, prezența fizică a cetățeanului la oficiul de stare civilă rămâne esențială pentru anumite proceduri, inclusiv verificarea identității.

Sistemul a devenit parțial funcțional începând cu data de 8 mai 2024. Implementarea completă a SIIASC este planificată să se finalizeze treptat până la 24 septembrie 2024, urmând ca toate cele 3.188 de unități administrativ-teritoriale să fie conectate și interoperate cu această platformă.

CNP-urile existente NU se schimbă

Chestorul de politie Cătălin-Aurel Giulescu, șeful Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor, a declarat pentru „Adevărul“ că în niciun caz CNP-urile deja emise nu se vor schimba. „Doar CNP-urile generate începând cu 8 mai 2024 în infrastructura digitală sunt modificate. CNP-urile deja generate nu se schimbă, doar pentru nașterile înregistrate începând cu 8 mai în jud Ilfov și 7 municipii. Sau pentru transcrieri de nașteri după 8 mai, persoane care au dobândit cetățenia de curând. CNP-urile deja generate nu se schimbă. Practic, cetățenii, în general, nu vor fi afectați“, a precizat chestorul de poliție Cătălin-Aurel Giulescu.

„Pentru a obține un certificat de naștere sau deces, cetățeanul se deplasează la oficiul de stare civilă unde depune documentele necesare – respectiv, cererea de eliberare a certificatului de stare civilă, document care se poate elibera atât în format digital, solicitantul trebuind să comunice ofițerului de stare civilă o adresă de poștă electronică, dar și în format fizic, printat pe un formular securizat, în funcție de opțiunea cetățeanului. Infrastructura SIIASC integrează și o platformă dedicată cetățenilor, aceasta fiind complet interoperabilă, platformă care va fi accesibilă într-o etapă ulterioară. Infrastructura SIIASC integrează 3.188 de unități administrativ-teritoriale, iar la momentul actual, aproximativ 50 dintre acestea sunt interconectate la Sistemul Informatic“, a comunicat MAI.

Bacalaureat 2024. Proba la care mii de elevi din R. Moldova ar putea primi nota 10 din oficiu

Peste 2.600 de elevi din Republica Moldova ar putea primi, în acest an, nota 10 din oficiu la examenul de Bacalaureat la „limba străină”, comparativ cu 2.000, anul trecut. Declarația a fost făcută de directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare (ANCE), Lilia Ivanov. Numărul elevilor care s-ar putea bucura de această facilitate este cel mai mare din ultimii 10 ani.

„Dacă în primul an au fost un pic peste 200 de elevi, anul trecut au fost un pic peste 2.000. Anul acesta, colegii mi-au spus că deja sunt aproximativ 2.600 de solicitări. Deci, numărul este în creștere. După data de 25 mai, va fi emis ordinul ministrului Educației și Cercetării prin care tuturor celor la care documentele sunt valide li se va acorda nota 10 din oficiu”, a declarat șefa ANCE, Lilia Ivanov, pentru radiomoldova.md.

De nota 10 din oficiu beneficiază candidații care au susținut, pe parcursul anilor de studii în învățământul general, examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine.

Lilia Ivanov a mai spus că, din acest an, absolvenții de liceu care înregistrează performanțe prin prezentarea certificatelor de competență la informatică ar putea să fie scutiți de examenul de Bacalaureat și să obțină nota 10 din oficiu. Până în prezent, au fost depuse 60 de dosare în acest sens.

În prezent, nota 10 din oficiu la sesiunea de Bacalaureat este acordată și liceenilor câștigători ai olimpiadelor naționale și/sau internaționale la disciplinele de studiu.

Pentru sesiunea de examen 2024 sunt înscriși circa 18.800 candidați, dintre care 2.514 sunt candidați restanțieri din sesiunile anterioare. În sesiunea 2023 au fost înscriși la examenul național de Bacalaureat 19.064 de candidați, în 2022 – 18.603, iar în sesiunea 2021 – 16.773.

”Conform limbii de instruire, candidații înscriși la sesiune sunt repartizați după cum urmează: limba de instruire română – 15.064 de candidați, limba de instruire rusă/engleză/bulgară/ucraineană/găgăuză – 3.688 de candidați.

Din numărul total de candidați care s-au înscris pentru susținerea examenului național de Bacalaureat, 12.007 sunt din licee teoretice (261 din liceu seral), 6.003 din colegii/centre de excelență, 338 din instituții de învățământ superior, iar 143 vor susține examenul fiind înscriși în regim de externat”, se arată într-un comunicat al Ministerului Educației.

Comunicatul Ministerului Educației și Cercetării:

Elevii din clasa a XII-a, care dețin un certificat cu recunoaștere internațională a competențelor lingvistice în limbi străine sau a competențelor specifice în domeniul informaticii vor fi scutiți de la ultimele teze semestrială la limba străină și, respectiv, informatică. Modificarea se conține în recentele completări ale Regulamentului privind evaluarea și notarea rezultatelor învățării, promovarea și absolvirea în învățământul primar și secundar, urmare a propunerilor elevilor și comunității educaționale.

Potrivit documentului, elevii care dețin certificate de competență lingvistică egală sau superioară nivelului B2 (C1 pentru candidații din clasele bilingve) vor avea nota „10” din oficiu la ultima teză la disciplina Limba străină. Nota maximă din oficiu la ultima teză semestrială la Informatică vor obține și absolvenții care au promovat examenele pentru certificarea internațională a competențelor specifice domeniului informaticii.

O altă prevedere importantă se referă la înmatricularea elevilor care au urmat studiile într-o instituție de învățământ de peste hotare în sistemul educațional național. Astfel, aceștia nu vor susține diferențe de program, ci doar vor urma curriculumul național conform anului școlarizării. Nu vor susține diferențe de program pentru anii precedenți de studii elevii din clasele liceale transferați de la un profil la altul pentru disciplinele școlare care conform Planului-cadru de învățământ au un număr diferit de ore, la fel elevii absolvenți ai instituțiilor de învățământ profesional tehnic la încadrarea în învățământul liceal prin transfer sau înmatriculați în cadrul concursului de admitere în învățământul liceal, precum și elevii absolvenți ai instituțiilor de învățământ profesional tehnic și ai școlilor medii de cultură generală la încadrarea în învățământul liceal cu frecvență redusă. 

O altă modificare ține de notarea elevilor în cadrul evaluărilor formative. Astfel, la toate disciplinele școlare se vor nota rezultatele învățării, obținute la evaluarea formativă (la realizarea sarcinilor de învățare și a produselor curriculare), la evaluarea sumativă (după caz, se apreciază cu calificative/descriptori, aplicând procedeul de convertire) și se vor înscrie în catalogul școlar, fiind argument pentru calculul la încheierea mediilor semestriale. Modificarea Regulamentului nominalizat face parte din măsurile de debirocratizare în sistemul educațional, lansate de Ministerul Educației și Cercetării la sfârșitul anului trecut.”

Drapelul Național, pe podiumul competiției de atletică de la București! Cine este mascatul moldovean care a adus victoria

Drapelul Național a ajuns pe podiumul competiției de atletică de la București, după victoria unui colaborator din Brigada de poliție cu destinație specială” Fulger”.

După 21 de km de alergat în cadrul competiției ,,Bucharest Half Marathon”, organizat în București, România, locul 1 la ștafeta masculină de 21 km a fost câștigat de colegul nostru, Buzulan Gheorghe.

Mascatul detașamentului nr.2 al BPDS „Fulger” a concurat cu sportivi din România, Kenya, Ethiopia, Italia, Olanda, Franța, Portugalia.

”Felicitări, Gheorghe! Suntem mândri de acest rezultat și totodată conștienți că în spatele acestei reușite se află mii de km parcurși, voință și multă muncă.”, anunță Poliția R. Moldova.

Semne care îți arată că ficatul tău este plin de toxine
Articolul anterior
Ambulanțe noi pentru serviciul de Asistență Medicală Urgentă au ajuns în țară
Articolul următor