S-au împlinit 152 de ani de la nașterea lui Marie Curie, singura femeie care a primit două premii Nobel, în fizică și chimie!

Marie Curie, cu numele ei real Maria Salomea Skłodowska, s-a născut în data de 7 noiembrie 1867, în  Varșovia. Mariei Curie este singura femeie care are premiul Nobel și este singurul savant care a primit două premii Nobel în domenii diferite, fizică (1903) și chimie (1911).

separator
Și tot în 1911 este aleasă, prin vot, după multe discuții și controverse, membră a Academiei Franceze de Științe.

În acel timp femeile nu aveau dreptul de vot, sau de a fi membre ale diferitelor instituții ale statului și evident nici în Academia Franceză de Științe. În Franța, femeile au primit drept de vot de abia în 1945.

La acea vreme ședințele Academiei Franceze de Științe începeau cu îndemnul Președintelui:
– Doamnele să părăsească sala, domnii să ia loc!

Pentru francezi a fost un șoc, mai ales că Marie nici nu era franțuzoaică. Francezii nu i-au iertat niciodată faptul că elementul chimic pe care l-a descoperit, l-a botezat Poloniu.

Mariei Curie a introdus în fizică termenul de radioactivitate. Este cunoscută pentru cercetările sale în domeniul elementelor radioactive, al radioactivității naturale și al aplicațiilor acestora în medicină.

alte Articole interesante