5 sfaturi care te vor ajuta să înveţi mai uşor şi mai cu spor pentru BAC

Încep să te panichezi când te gândeşti că se apropie examenele de Bacalaureat? Desigur, doar cine crezi că stă să înveţe pentru BAC încă din primul an de liceu?! Pentru a nu lăsa garda jos şi a te simţi pregătit să dai nas în nas cu testările, îţi recomand să ţii cont de următoarele 5 sfaturi:

separator

bacalaureatok.jpg

1. Ai grijă să fii în formă la capitolul sănătate!

Nu uita de zicala: „O minte sănătoasă într-un corp sănătos“! Protejează-ţi sănătatea şi opreşte-te de mâncat pizza şi de băut cafea la nesfârşit. Mănâncă echilibrat şi nu uita că acum ai mai multă nevoie de vtamine ca niciodată. Până şi alimentaţia contează în procesul de memorare. De asemenea, poţi lua suplimente de vitamine, mai ales cele cu Magneziu, Calciu sau Vitamina Cbac2.

Nu-ţi scurta nopţile şi ai grijă să te odihneşti 8-10 ore pe zi. Păstrează-ţi ritmul obișnuit de lucru pentru a nu-ţi perturba ceasul biologic. Un alt element important este sportul! Jogging-ul te va ajuta să elibereazi endorfine: cele mai naturale medicamente antistres. Nu te suprasolicita! Fă pauze. Îţi poţi lăsa weekend-ul pentru distracţie şi ieşiri, iar în timpul săptămânii, pentru că oricum eşti la şcoală, să stai să înveţi.

 

2. Fă-ţi condiţii bune pentru a putea învăţa şi repeta subiectele

Dacă ai posibilitatea, încearcă să îţi decorezi camera, astfel încât să îţi facă plăcere să stai acolo, să înveţi. Poţi lipi pe pereţi citate motivaţionale sau îţi poţi pune muzică, dacă asta simţi să te ajută mai mult să înveţi. Trebuie ca mediul să fie unul plăcut, nu să te obosească şi mai tare decât informaţia în sine.

mesaje-inspirationale

Încearcă, atunci când repeţi, să o faci în locuri diferite. Un studiu a demonstrat că dacă schimbi locul de învăţare, acest lucru îţi poate îmbunătăţi considerabil capacitatea de concentrare şi memorare.

bac1

Foloseşte muuulte carioci şi markere pentru a sublinia informaţiile importante la fiecare materie. Dacă eşti o persoană cu memorie fotografică foarte bună, în timpul examenului s-ar putea să ai surpriza să îţi aduci aminte o informaţie anume, deoarece ai colorat-o aşa cum ai vrut şi a ieşit în evidenţă.

3. Întâlneşte-te cu prietenii tăi care dau Bac-ul

Învăţatul în grup ar putea să fie o altă soluţie pentru a reuşi şi a te simţi mai sigur pe cunoştinţele tale.. Întâlneşte-te cu prietenii tăi care dau Bac-ul şi, eventual, care sunt la acelaşi profil ca tine şi încercaţi să faceţi schimb de informaţii. Decât să-ţi petreci timpul pe  Facebook, Instagram sau alte site-uri de acest gen, mai bine întâlneşte-te faţă-n faţă cu unii colegi pentru a face schimb de idei şi de cărţi pentru disciplinile la care ai de dat BAC-ul.

4. Fă-ţi un plan cu ce ai de învăţat pentru fiecare disciplină

Un plan cu o listă de teme bine stabilite te poate ajuta să treci repede prin materie.Astfel îţi vei da seama cât mai ai de învăţat şi odată ce începi să tai de pe listă, vei începe să te simţi din ce în ce mai bine şi vei vrea să termini totul cât mai repede.

Dacă ai un text greoi, obositor, poţi încerca să pui pe fiecare paragraf, câte o bombonică preferată şi să te răsplăteşti. Da, nu face foarte bine la dietă şi se contrazice cu sfatul cu mâncatul sănătos, dar hei, măcar e o metodă să treci peste lecturile grele. (sau poţi înlocui bomboanele cu o variantă mai sănătoasă, nişte migdale)

5. Încearcă să nu te epuizezi psihic 

Nu-ţi spune că o să intri în depresie şi nu te gândi la lucruri sumbre. Adoptă o atitudine pozitivă. Vorbeşte zilnic cu prietenii, părinţii sau cu un psiholog, despre cum te simţi.

P.S: Chiar dacă nu o să ai rezultate foarte bune, nu te descuraja. Există şi adoua şansă, iar unele facultăţi te pot primi şi după a doua sesiune de Bacalaureat. 

Banii colectați de la părinți pentru fondul clasei: Regulament nou

Banii colectați de la părinți pentru fondul clasei ar putea fi legalizați. Un Regulament în acest sens a fost propus spre consultări publice de Ministerul Educației și Cercetării. Părinții susțin inițiativa și spun că oricum fac anumite donații pentru instituțiile de învățământ, iar acum acestea vor fi legale și benevole, scrie radiomoldova.md.

Potrivit documentului pregătit de Ministerul Educației și Cercetării părinții vor putea dona bani unei școli sau grădinițe prin transfer bancar, care va fi anonim. Pentru aceasta, instituția va deschide un cont trezorerial, datele căruia vor fi plasate pe pagina web, iar resursele nu vor putea fi utilizate pentru a plăti salarii sau servicii. De asemenea entitățile vor fi obligate să prezinte rapoarte despre utilizarea acestor bani. Inițiativa va asigura o transparență a donațiilor, totuși este neclar ce se va întâmpla mai departe cu Asociațiile de Părinți care, cu siguranță, vor conțină să colecteze bani, susține Directoarea Executivă a Asociației Părinți Solidari, Ala Revenco.

Colectările de bani prin intermediul Asociațiilor de Părinți în apropierea sărbătorilor sau pentru reparații ale instituțiilor, este motivul disputelor dintre părinți. Aceștia s-au plâns de nenumărate ori de discriminare a copiilor, după ce au refuzat să participe la strângere de fonduri. Unii din ei afirmă că ar putea să-și schimbe opinia, dacă această inițiativă are un caracter benevol și anonim, fără a fixată o sumă exactă.

Conform unui studiu realizat în anul 2020, de Institutul de Politici Publice o familie achită anual 5600 de lei plăți informale. Doar 38% dintre respondenți afirmau că sumele pentru plățile informale sunt accesibile pentru ei, în timp ce 26% au zis că e nevoie de eforturi suplimentare pentru a le achita.

Potrivit datelor Ministerului Educației și Cercetării, anul trecut pentru participarea la colectări ilegale de bani în școli au fost aplicate 19 amenzi.

Festivalul Tradițiilor Românești la Chișinău! Evenimentul va dura trei zile, în Grădina Botanică

Ediția a II-a a Festivalului Tradițiilor Românești aduce anul acesta, în capitala Republicii Moldova, un program bogat, cu muzică și meșteșuguri din toate comunitățile istorice ale României. Organizat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, din cadrul Guvernului României, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, E.S. Klaus Werner Iohannis, Festivalul Tradițiilor Românești va avea loc în perioada 17 – 19 mai 2024, în Grădina Botanică din Chișinău.

Publicul va avea acces gratuit la evenimentele cuprinse în program: expoziții de obiecte tradiționale, ateliere de meșteșug, dansuri populare, muzică tradițională și concerte ale unor trupe consacrate, dar și din noul val al muzicii românești. 

Astfel, patrimoniu din regiuni precum Moldova, Transilvania, Dobrogea, Maramureș, Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Bucovina va fi prezentat și explicat publicului din Republica Moldova într-un cadru de voie bună și prietenie. În cele trei seri de Festival, pe scenă vor urca Ovidiu Lipan Țăndărică, împreună de Fanfara Zece Prăjini, Stelu Enache și Diana Bucșa, Robin and The Backstabbers, cu Domino în deschidere, și Direcția 5. 

Alături de cei peste 30 de artizani din România, la Grădina Botanică din Chișinău vor fi prezenți și artiști populari din Republica Moldova. 

Tehnica meșteșugurilor, obiceiurile populare, caracteristicile zonelor istorice românești și alte detalii despre programul Festivalului pot fi găsite pe site-ul evenimentului, www.festivalultraditiilorromanesti.md, și pe paginile dedicate acestuia pe rețelele de socializare. 

Proiectul inițiat și finanțat de DRRM are drept scop promovarea valorilor românești în Republica Moldova și consolidarea dialogului cultural la nivelul celor două țări.

Celine Dion surprinde cu o apariție fenomenală pe coperta Vogue. Artista a făcut dezvăluiri despre starea ei de sănătate

Celine Dion arată fenomenal, la 55 de ani, pe coperta revistei Vogue. Apariția vine la câteva luni după ce sora ei a spus că starea de sănătate a artistei este gravă.  Legendara cântăreață a vorbit într-un interviu despre sindromul persoanei rigide, boala autoimună rară si incurabilă care i-a pus stop carierei, scrie digi24.ro

Totuși, artista este optimistă și speră că va găsi un tratament miracol cu ajutorul cercetărilor științifice. „Nu am învins boala, este încă în mine și va fi mereu. Sper că vom găsi un miracol, o modalitate de a o vindeca prin cercetare științifică, dar deocamdată trebuie să învăț să trăiesc cu ea. Deci asta sunt eu acum, cu sindromul persoanei rigide. Cinci zile pe săptămână fac terapie atletică, fizică și vocală. Lucrez degetele de la picioare, genunchii, gambele, degetele de la mâini, cânt, lucrez vocea… Trebuie să învăț să trăiesc cu asta acum și să nu mă mai întreb de ce. La început mă întrebam: de ce eu? Cum s-a întâmplat asta? Ce am făcut? Asta e din vina mea? Viața nu îți dă niciun răspuns. Trebuie doar să o trăiești!”, a spus ea într-un interviu pentru Vogue.

5 secrete pentru sâni fermi!
Articolul anterior
Testăm clătitele americane care vor fi gătite la „Mai Dulce”!
Articolul următor