Experți: ,,Prețurile la fructe și legume vor fi cele mai mari din ultimii 25 de ani”

Agricultorii moldoveni se află în pragul disperării, iar experții prognozează că, din cauza ninsorilor care au lovit țara, legumele și fructele autohtone vor înregistra cele mai mari prețuri din ultimii 20-25 de ani.

separator
muguri_cais

Un fermier din satul Aluniș, raionul Râșcani, a crezut că va reuși să combată înghețurile cu metode tradiționale, așezând straturi de paie pentru protecție, în livada sa de nuci, scrie moldnova.eu.

„Sistemele anti-îngheț sunt foarte scumpe dacă ne uităm la banii pe care îi câștig de la munca de pe cele zece hectare de livezi și grădini. Singura speranță era livada de nuci care mai poate să mă bucure cu ceva venituri, însă acum totul s-a dus de râpă. Ne așteptam la orice, numai nu la ce a fost astăzi”, spune fermierul Ion Roșca.

Experții economici spun că temperaturile joase, ninsorile și viscolul puternic va avea consecințe grave. Economistului Gheorghe Costandache susține că în acest an PIB-ul se va reduce cu cel puțin 2,5-3,5% din cauza condițiilor climaterice.

Expertul a adăugat că dacă și roada de struguri va fi compromisă, atunci efectele vor fi mult mai grave. „Prețurile la fructe și legume vor fi cele mai mari din ultimii 20-25 de ani și vor fi ridicate pe tot parcursul anului. Impactul se va răsfrânge parțial și asupra roadei de legume”, a subliniat acesta menționând că suprafața de cereale va fi afectată în proporție de 50%.

Meteorologii au emis cod galben de înghețuri până pe 24 aprilie. Majoritatea soiurilor de pomi sunt în floare, iar roada ar putea fi compromisă din cauza condițiilor climacterice neprielnice.

Potrivit cercetătorului Costel Vânătoru, de la Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău, din cauza frigului toate plantele au de suferit în această perioadă, însă cei mai afectaţi vor fi pomii fructiferi, înfloriţi, îndeosebi cireşii şi caişii.

„În general, toate plantele sunt în suferinţă, şocurile termice nu fac bine, perturbă ritmul de creştere, duc chiar la scăderea producţiei. Toată lumea vegetală e în suferinţă, iar cei mai afectaţi sunt pomii, speciile care au înflorit, mai timpurii, cum sunt cireşul, caisul, piersicul, chiar prunul. Pomicultura va suferi foarte mult din cauza temperaturilor oscilante, a temperaturilor scăzute”, a declarat specialistul.

Incendiu de proporții în apropierea lacului Dănceni, unde 20 de hectare de stuf au fost mistuite de flăcări

Circa 20 de hectare de stuf au fost mistuite de flăcări în apropierea lacului Dănceni din raionul Ialoveni. Potrivit ofițerului de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Liliana Pușcașu, incendiul a izbucnit în dimineața zilei de 6 mai, scrie deschide.md.

La fața locului a intervenit un echipaj de pompieri.

La scurt timp, incendiul a fost localizat și lichidat. Victime nu au fost raportate.

Cauza și circumstanțele producerii incendiului urmează a fi stabilite de specialiști.

Finala Eurovision 2024, sub amenințare teroristă

Manifestații cu aproximativ 40.000 de oameni, propalestinieni și proisraelieni, au fost anunțate în Suedia, țară care găzduiește în această săptămână concursul Eurovision 2024, în urma prezenței cântăreței israeliene Eden Golan. Au fost primite inclusiv amenințări teroriste, astfel că autoritățile suedeze sunt în alertă, cerând și întăriri din țările vecine, relatează Bild citată de libertatea.ro.

Semifinale Eurovision 2024 au loc marți și joi, sâmbătă este programată finala în care vor concerta artiști din 26 de națiuni. Potrivit autorităților locale, orașul Malmö este în „alertă roșie”. De altfel, vineri, un bărbat și o femeie au dat foc unui Coran în Suedia, înaintea începerii concursului Eurovision La concurs participă pentru Israel Eden Golan, 20 de ani. 

Ea s-a calificat cu piesa „October Rain”, dar melodia a fost interzisă pentru că este „prea politizată” și avea presupuse referiri la atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie. A rescris versurile, melodia se numește acum „Uragan” și a fost aprobată.

Anterior, 1.000 de artiști suedezi și 1.400 de artiști finlandezi au cerut excluderea Edenei Golan din cel mai mare festival de muzică din Europa. Eden Golan, cazată într-o locație secretă, păzită de bodyguarzi Serviciul secret israelian Shin Bet a fost la Malmö cu săptămâni în urmă pentru a verifica toate locațiile. Artista ar trebui să părăsească hotelul doar pentru repetiții, întâlniri cu presă și pentru concursul oficial.

Locația ei exactă este secretă, mai mulți bodyguarzi sunt tot timpul cu ea. Există informații furnizate de serviciile secrete că teroriştii islamişti au ameninţat că vor ataca scena finalei.

Cred că participarea noastră la Eurovision Song Contest în acest an este foarte importantă. Și are chiar mai multă semnificație decât oricare alt an.


Un tânăr care venea din Franța a vrut să intre în țară cu un lot uriaș de produse cosmetice de contrabandă

A tăinuit un lot comercial de produse cosmetice, însă a fost depistat în cadrul controlului vamal.

Cazul a fost documentat de funcționarii postului vamal Leușeni, urmare a controlului unui autoturism ce se deplasa din Franța spre Republica Moldova, condus de un conațional în vârstă de 24 de ani.

Urmare a controlului fizic efectuat, a fost depistat un lot de comercial de produse cosmetice, nedeclarate organului vamal.

Mărfurile au fost ridicate și sunt pasibile confiscării, iar persoana riscă să fie sancționată contravențional.

Ce țări vor evolua în a doua semifinală Eurovision 2017
Articolul anterior
Anunț important! Coroanele și florile din plastic, interzise în cimitire
Articolul următor