De pe 2 până pe 8 decembrie, la cinematograful Odeon, va avea loc Festivalul Filmului Dedicat Drepturilor Omului. Acesta este un proiect organizat de Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova și se află la cea de-a 5-a ediție.
„Reţeta de film” a lui Valeriu Jereghi! Cu siguranţă nu ai mai gătit aşa ceva
Festivalul are următoarele obiective:
- De a aduce în vizorul publicului probleme specifice ale drepturilor omului prin intermediul filmului și mass-media – ca instrument care ar putea face o schimbare socială în Moldova;
- Creșterea gradului de conștientizare și de cunoaștere a factorilor de decizie și a profesioniștilor locali relevanți privind încălcările cele mai frecvente ale drepturilor omului în Moldova dar și a celor mai bune practici în domeniul drepturilor omului, prin difuzarea operelor audiovizuale cu tematica drepturilor omului;
- Să informăm victimele drepturilor omului de faptul că acestea sunt victimizate și că pot solicita despăgubiri și protecție legală, pentru a opri încălcarea drepturilor omului.
Temele propuse spre abordare sunt următoarele:
- Interzicerea torturii şi supunerea la rele tratamente;
- Discriminarea persoanelor care trăiesc cu HIV / SIDA;
- Malpraxis medical și încălcarea drepturilor pacienților;
- Drepturile persoanelor cu dizabilităţi, apărarea drepturilor persoanelor din instituțiile de psihiatrie;
- Violență în familie;
- Nediscriminare şi diversitate;
- Libertatea de exprimare.
Pe lângă concursul oficial de filme, se vor organiza mai multe evenimente cum ar fi:
Expoziția-concurs de pictură și desen cu genericul “Mie îmi pasă”, care va avea loc la Centrul Comercial MallDova, et.2.
Școala de film Mobil pentru Persoane cu Dizabilități- este un proiect destinatarii căruia sunt persoanele cu dizabilități. Pentru prima ediție a Școlii, organizatorii și-am propus să instruiască persoane din patru categorii de dizabilitate și anume:
- Dizabilități locomotorii (3 persoane)
- Dizabilități mintale (2 persoane)
- Dizabilități de auz (2 persoane)
- Dizabilități de văz (2 persoane)
Persoanele participante la Școală vor fi selectate în baza unui concurs de scenarii. Motto-ul Școlii este “Eu știu soluția care ar rezolva problema mea”
La această școală vor participa trei traineri acreditați din România. 9 filme rezultate în urma acestei școli vor fi proiectate în cadrul festivității de închidere a festivalului la cinematograful Odeon.
3. Paneluri de discuție cu specialiști în domeniu
Pentru a avea un impact, orice vizionare de film va fi însoțită de un panel de discuții cu specialiștii în domeniu. Astfel, publicul ar putea beneficia de accesul la sursa directă de informare, dar și de consultații gratuite a specialiștilor în domeniu.
În cadrul festivalului vor fi proiectate peste 45 de filme.