Festivalul Filmului Dedicat Drepturilor Omului vine cu mai multe surprize. Iată care sunt ele!

De pe 2 până pe 8 decembrie, la cinematograful Odeon, va avea loc Festivalul Filmului Dedicat Drepturilor Omului. Acesta este un proiect organizat de Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova și se află la cea de-a 5-a ediție.

separator

mockup_woodpaint-copy

„Reţeta de film” a lui Valeriu Jereghi! Cu siguranţă nu ai mai gătit aşa ceva

Festivalul are următoarele obiective:

  • De a aduce în vizorul publicului probleme specifice ale drepturilor omului prin intermediul filmului și mass-media – ca instrument care ar putea face o schimbare socială în Moldova;
  • Creșterea gradului de conștientizare și de cunoaștere a factorilor de decizie și a profesioniștilor locali relevanți privind încălcările cele mai frecvente ale drepturilor omului în Moldova dar și a celor mai bune practici în domeniul drepturilor omului, prin difuzarea operelor audiovizuale cu tematica drepturilor omului;
  • Să informăm victimele drepturilor omului de faptul că acestea sunt victimizate și că pot solicita despăgubiri și protecție legală, pentru a opri încălcarea drepturilor omului.

Temele propuse spre abordare sunt următoarele:

  • Interzicerea torturii şi supunerea la rele tratamente;
  • Discriminarea persoanelor care trăiesc cu HIV / SIDA;
  • Malpraxis medical și încălcarea drepturilor pacienților;
  • Drepturile persoanelor cu dizabilităţi, apărarea drepturilor persoanelor din instituțiile de psihiatrie;
  • Violență în familie;
  • Nediscriminare şi diversitate;
  • Libertatea de exprimare.

Pe lângă concursul oficial de filme, se vor organiza mai multe evenimente cum ar fi:

Expoziția-concurs de pictură și desen cu genericul “Mie îmi pasă, care va avea loc la Centrul Comercial MallDova, et.2.

14695311_216664285412773_492385274364920326_n-copy

Școala de film Mobil pentru Persoane cu Dizabilități- este un proiect destinatarii căruia sunt persoanele cu dizabilități. Pentru prima ediție a Școlii, organizatorii și-am propus să instruiască persoane din patru categorii de dizabilitate și anume:

  • Dizabilități locomotorii (3 persoane)
  • Dizabilități mintale (2 persoane)
  • Dizabilități de auz (2 persoane)
  • Dizabilități de văz (2 persoane)

Persoanele participante la Școală vor fi selectate în baza unui concurs de scenarii. Motto-ul Școlii este “Eu știu soluția care ar rezolva problema mea”

La această școală vor participa trei traineri acreditați din România. 9 filme rezultate în urma acestei școli vor fi proiectate în cadrul festivității de închidere a festivalului la cinematograful Odeon.

3.    Paneluri de discuție cu specialiști în domeniu

Pentru a avea un impact, orice vizionare de film va fi însoțită de un panel de discuții cu specialiștii în domeniu. Astfel, publicul ar putea beneficia de accesul la sursa directă de informare, dar și de consultații gratuite a specialiștilor în domeniu.

În cadrul festivalului vor fi proiectate peste 45 de filme.

La paneluri de discuție vor fi antrenați peste 50 de specialiști în domeniile drepturilor Omului.
suntem-la-fel-nina-corina-copy cercul-vietii-nina-corina-copy

 

 

 

 

Noi benzi pentru transportul public vor apărea

Benzile dedicate transportului public pe str. Hîncești (sectorul cuprins între străzile Alexei Mateevici și Miorița) vor fi extinse, iar schița de proiect pentru bd. Moscova este în faza de elaborare. Anunțul a fost făcut de către Primăria Chișinău.

Până în prezent, 17 străzi din oraș au fost amenajate cu benzi dedicate, totalitatea cărora însumează 45 km pe sens dus-întors. Este vorba de străzile: Ion Creangă, Ștefan cel Mare și Sfânt, Constantin Negruzzi, Decebal, Dacia, Ciuflea, Grigore Vieru, Constantin Tănase, Mitropolit Gavriil Bănulescu Bodoni, Alexandr Pușkin, Vasile Alecsandri, Gheorghe Asachi, Renașterii Naționale, Bogdan Voievod, Alecu Russo, Mircea cel Bătrân și Alba Iulia.

Va avea loc simplificarea proceduri de obținere a permisului de conducere! Vezi detalii

Potrivit proiectului, admiterea la examen va fi posibilă prin utilizarea sistemului informațional automatizat „Registrul unităților de instruire a conducătorilor de vehicule și al formabililor”. De asemenea, va fi exclusă prezentarea actelor de studii pe suport de hârtie, ceea ce va contribui la digitalizarea întregului proces. 

„În acest fel, simplificăm procedurile, reducem corupția și creștem calitatea procedurii de obținere a permiselor de conducere”, a spus premierul Dorin Recean. 

O altă modificare ține de simplificarea procedurii de obținere a permiselor de conducere pentru anumite categorii de vehicule. De exemplu, persoanele care dețin permis de conducere de categoria B pentru vehicule cu transmisie manuală, la susținerea examenului la o altă categorie, pentru vehicule cu transmisie automată, vor putea conduce și vehicule cu transmisie manuală de categoria respectivă.

Totodată, persoanele care dețin permis de conducere de categoria B de cel puțin 24 de luni vor putea solicita dreptul de a conduce vehicule din subcategoria A1(motociclete), cu condiția absolvirii unui curs deplin de instruire practică, fără instruire teoretică și examinare.  

Proiectul va intra în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

A dispărut. Rudele cer ajutor pentru a o găsi

O fetiță de 12 ani din Chișinău a dispărut iar ultima dată a fost văzută urcând într-un troleibuz alături de un băiat.

Laura Arman, are 12 ani și locuiește în sectorul Botanica al Capitalei a relatat nana acesteia pentru echipa.md.

Laura a fost văzută ultima dată pe 15 octombrie, în jurul orei 15:00, pe strada Decebal, vizavi de Taxi Blues Cafe, urcând în troleibuzul 4, în direcția străzii Hristo Botev.

Conform martorilor, ea era însoțită de un tânăr de aproximativ 18 ani, cu o înălțime de 1,80 m, păr brunet și ochi căprui, având un iPhone alb.

Cei care dețin informații despre locul unde s-ar putea afla sunt rugați să contacteze la 112 sau 069 522 443.

Donald Trump a câştigat alegerile din SUA. Iată mesajul acestuia!
Articolul anterior
10 reguli despre succes de la Donald Trump!
Articolul următor