În această noapte un bebeluș de numai patru luni s-a stins din viață în patul în care se afla alături de mama sa. Nenorocirea s-a produs în localitatea botoșăneană Corni, într-o familie cu mai mulți copii.
Potrivit autorităților locale, bebelușul a fost găsit mort în somn.
Cel mai probabil, micuțul s-a înecat cu lapte. Mama copilului a chemat ambulanța, însă, în ciuda manevrelor de resuscitare făcute de medicul de pe ambulanță, bebelușul nu a mai putut fi salvat. Sursa
Cum încearcă Ucraina să recruteze tineri pentru războiul cu Rusia: de la mobilizare forțată la mobilizare binevolă
„Veți primi un salariu generos, un bonus substanțial și un împrumut fără dobândă pentru a vă cumpăra o casă. Va trebui să luptați pe frontul celui mai sângeros conflict din Europa de după Al Doilea Război Mondial”, acesta este oferta cu care Ucraina încearcă să recruteze tineri pentru front. Însă, chiar și așa, e greu de vândut tinerilor care au toată viața înainte, relatează Reuters.
Mai puțin de 500 de persoane au semnat contracte
La două luni după ce Ucraina a lansat o campanie națională de recrutare a tinerilor pentru a lupta timp de un an în cadrul forțelor armate obosite și îmbătrânite, mai puțin de 500 de persoane au semnat contracte, potrivit lui Pavlo Palisa, consilierul militar al președintelui Volodimir Zelenski.
Palisa a subliniat că este încă prea devreme pentru a evalua acest program, care inițial era limitat la șase brigăzi, înainte de a fi extins la 24.
Cifrele de până acum oferă o ușurare nesemnificativă pentru forțele de apărare ale Ucrainei, care sunt depășite numeric de Rusia după trei ani de război în care au murit și au fost răniți sute de mii de oameni.
Pavlo Broshkov, unul dintre tinerii care au acceptat oferta până în prezent, a declarat că el consideră serviciul militar o datorie și că dorește să-și scutească fiica de șase luni, Polina, de ororile cu care s-a confruntat el în timpul conflictului.
”Nu vreau ca fiica mea să audă vreodată cuvântul «război»”, a declarat tânărul de 20 de ani, unul dintre cei șapte recruți intervievați de Reuters, care vor fi trimiși să lupte pe front în aproximativ două luni.
„Pur și simplu nu vreau să știe ce înseamnă asta”, a mărturisit tânărul.
Bonus de 24.000 de dolari
Ca proaspăt tată care visa să cumpere un apartament pentru familia sa, Broshkov a fost atras și de condițiile financiare ale programului de recrutare, lansat în februarie și destinat tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, dispuși să meargă la război.
Pe lângă creditul ipotecar, pachetul include un salariu lunar de până la 2.900 de dolari, cu mult peste salariul mediu de aproximativ 520 de dolari, un bonus în numerar de un milion de grivne (24.000 de dolari) și o scutire de mobilizare de un an, după cele 12 luni pe front.
Soția lui Broshkov, în vârstă de 18 ani, înțelege necesitatea de a apăra țara, dar nu poate să nu se îngrijoreze pentru pericolul la care este expus.
„Moartea este peste tot și îl poate ajunge în orice moment”, a declarat Kristina Broshkova.
„Banii sunt o motivație, dar nu merită să mori pentru bani”, este de părere tânăra.
Vârsta minimă de recrutare
Tinerii recruți se pregătesc să plece pe front într-un moment în care forțele ruse continuă atacurile pe mai multe fronturi, chiar dacă administrația americană a președintelui Donald Trump încearcă să negocieze un armistițiu.
Zelenski a declarat în ianuarie că Ucraina are 980.000 de soldați, în timp ce anul trecut președintele rus Vladimir Putin a ordonat mărirea efectivelor forțelor armate ruse cu 180.000, până la 1,5 milioane de militari în serviciul activ.
În Ucraina, după invazia rusă din 2022, a fost instituită o lege privind recrutarea tuturor bărbaților adulți, iar Kievul a redus anul trecut vârsta minimă de recrutare de la 27 la 25 de ani, în încercarea de a revigora forțele armate.
Programul de recrutare a tinerilor marchează o îndepărtare de mobilizarea forțată, care a fost împiedicată de neîncrederea publicului, și face parte dintr-o inițiativă mai amplă de profesionalizare a armatei, spun oficialii ucraineni.
Atac aerian asupra Harkovului: incendii și case avariate în urma bombardamentelor rusești
Trupele ruse au lansat noi atacuri aeriene asupra mai multor orașe ucrainene, inclusiv asupra Harkovului, în noaptea de joi spre vineri, 25 aprilie. Potrivit primarului Igor Terehov, un incendiu a izbucnit la o întreprindere civilă din districtul Slobidskîi. Până la această oră, victime nu au fost raportate, scrie DW.
Ulterior, autoritățile locale au raportat cinci lovituri confirmate asupra orașului și despre apariția unui nou „grup de drone inamice” pe cer. Potrivit datelor preliminare, mai multe case particulare au fost avariate în urma ultimelor lovituri.
Totodată, canalele de monitorizare din Ucraina au semnalat prezența a cel puțin 30 de drone deasupra regiunilor Cerkasî, Cernihiv, Kiev și Jîtomîr, iar în regiunea Kiev au fost raportate explozii. Informațiile despre eventuale victime sau pagube materiale în aceste regiuni nu au fost comunicate până la momentul publicării.
Cu doar o zi înainte, Harkovul a fost ținta unui alt atac masiv, soldat cu pagube importante. Aproximativ 70 de blocuri și case particulare din districtele Osnovianskîi, Nemișleanskîi, Slobidskîi și Kievskîi au fost avariate. Circa 1.100 de ferestre au fost sparte, iar mai multe acoperișuri au fost deteriorate, potrivit primăriei locale. De asemenea, un incendiu de proporții a cuprins o întreprindere pe o suprafață de 6.000 de metri pătrați.
Chișinăul respinge acuzațiile că ar trata discriminatoriu cetățenii ruși la frontieră
Republica Moldova este un stat sigur și deschis pentru vizitatori. Este reacția Ministerului Afacerilor Externe de la Chișinău după ce MAE al Rusiei a acuzat partea moldovenească că ar aplica politici discriminatorii împotriva cetățenilor ruși care intră în Republica Moldova, transmite IPN.
Potrivit Ministerului Afacerilor Externe de la Moscova, la sosirea pe aeroportul din Chișinău, deținătorii de pașapoarte rusești sunt adesea supuși unei proceduri de percheziție umilitoare și amănunțite, care poate dura câteva ore.
De cealaltă parte, MAE de la Chișinău precizează că doar persoanele care ridică semne de întrebare pentru autoritățile competente sunt întoarse înapoi, conform legii. Toți ceilalți sunt bineveniți să se bucure de ospitalitatea moldovenilor.
„Regretăm că autoritățile ruse aleg, din nou, să tensioneze relațiile și să divizeze prin declarații nefondate”, este comentariul MAE.