Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe

În fiecare an, pe 6 mai, credincioșii creștin-ortodocși de rit vechi îl prăznuiesc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință. Legenda spune că Sfântul Gheorghe s-a născut în Capadocia, din părinți creștini. A urmat cariera militară și a ajuns comandant în armata împăratului Diocletian.

separator

În anul 303, împăratul a dat un decret prin care toți creștinii erau obligați să se lepede de credința în Hristos și să se închine zeilor, însă Sfântul Gheorghe s-a împotrivit acestui ordin.

Iconografia păstrează imaginea Sfântului Gheorghe călare pe un cal, străpungând cu sulița un balaur. Este vorba despre o legendă pioasă, în care Sfântul Gheorghe salvează cetatea Silena, din provincia Libiei, terorizată de un balaur. Această imagine a sfântului a rămas în amintirea oamenilor ca model de curaj în lupta cu ,,răul”.

În 1222, regele Angliei, Richard Inima de Leu, l-a ales pe Sfântul Gheorghe patronul spiritual al Casei Regale și al întregii țări. Regele Edward al III-lea a înființat „Ordinul St. George”, iar Crucea Sfântului Gheorghe a devenit, mai târziu, steagul Angliei, „Union Jack”.

Marele Mucenic Gheorghe este considerat și ocrotitorul Georgiei, Armeniei, Maltei, Lituaniei, Serbiei.

În tradiția populară Sfântul Gheorghe este considerat a fi un zeu al vegetației, protector al naturii înverzite, al vitelor și al oilor. În spiritualitatea populară, între Sfântul Gheorghe și Sfântul Dumitru există o înțelegere cosmică. Se spune că atunci când broaștele cântă pentru prima oară, Sf. Gheorghe ia cheile de la Sf. Dumitru pentru a deschide drumul naturii spre viață.

În dimineașa zilei de Sf. Gheorghe, capul familiei, întotdeauna un bărbat, așeza la stâlpii porților și ai caselor, la ferestrele și ușile caselor și grajdurilor, în grădini și pe mormintele din cimitire ramuri verzi.

În ajunul zilei de Sf. Cheorghe, fetele de măritat credeau că își pot vedea ursitul dacă priveau, în această noapte, într-o cofa plină cu apă. Exista și obiceiul ca în dimineața zilei, fetele să pună în mijlocul drumului brazde verzi, împodobite cu coronițe, pentru a observa care fecior va călca peste ele. Dacă flăcăii ce le erau dragi nu călcau pe coronițe, fetele credeau că în acel an se vor căsători.

Femeile căsătorite mergeau în pădure și culegeau plante doar de ele știute, mulgătoare, untul vacii, pe care le adăugau în hrana animalelor, în credința că vacile vor da mult lapte și de bună calitate.

Nimeni nu avea voie să doarma în această zi deoarece se credea că acel care încălca interdicția, avea să fie somnoros întregul an.

Dintre toate obiceiurile enumerate, în comunitățile sătești contemporane se mai păstreaza doar obiceiul împodobirii stâlpilor de la poartă cu ramuri verzi.

Sărbătoare mare la creștinii ortodocși de stil vechi. Aceștia îi cinstesc astăzi pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

Creștinii ortodocși de stil vechi îi cinstesc astăzi pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. În această zi, credincioşii  merg la biserică şi aprind câte o lumânare care le va fi „lumina de veci” în lumea de apoi. Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt consideraţi ocrotitori şi călăuze ale sufletelor spre Rai, informează unica.md.

În viziunea biblică, Arhanghelul Gavriil are misiunea de a vesti tainele dumnezeieşti. Anume el a fost trimis la Fecioara Maria să-i aducă vestea despre naşterea lui Iisus. Iar Arhanghelul Mihail este considerat voievodul oştilor cereşti.

În popor se spune că el poartă cheile Raiului.

Tradiţia populară spune că cei doi sfinţi sunt patroni ai oilor şi aduc ultimele zile calde din an.

Potrivit calendarului popular, în perioada dintre sărbătoarea celor doi Arhangheli şi Crăciun sunt câteva zile succesive de vreme frumoasă, numite “vara iernii”.

Peste o sută de mii de moldoveni îşi marchează astăzi onomastica, iar în aproape 200 de localităţi este sărbătorit hramul.facebook sharing button

Prima ninsoare face deja accidente

Pe traseul M5, în apropierea localității Bravicea din raionul Călărași, camioanele se deplasează cu dificultate, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

La moment o bandă de circulație este blocată.

Polițiștii se află la fața locului și acordă suport șoferilor.

Ninge abundent în mai multe regiuni ale țării și în Capitală. Poliția vine cu recomandări către șoferi

În mai multe regiuni ale țării cad precipitații sub formă de ploaie și ninsoare. În Capitală este prina ninsoare din acest sezon. În acest ccontext, oamenii legii vin cu recomandări către conducătorii auto, informează unica.md.

Șoferii care ei nu au reușit încă să își echipeze mijloacele de transport cu pneuri pentru sezonul rece sunteți îndemnați să o faceți:
– utilizați luminile de întâlnire și pe timp de zi;
– reduceți viteza atât pe drumurile naționale, cât și pe cele locale;
– păstrați o distanță mai mare între mașini;
– semnalizați fiecare manevră;
– fiți atenți la pietoni.

Foto! Cum a arătat centrul Capitalei în Noaptea de Înviere
Articolul anterior
Volodimir Zelenski: „Ucrainenii îngenunchează doar în rugăciune. Niciodată în faţa invadatorilor şi a ocupanţilor”
Articolul următor