După două săptămâni de filaj și analize operative, ofițerii de urmărire penală au reușit destructurarea unui grup infracțional, care se ocupa cu sustragerea bunurilor din bagajele pasagerilor, la Aeroportul Internațional din Chișinău.
Operațiunea de reținere în flagrant a fost desfășurată pe joi, 3 ianuarie 2019. Doi cetățeni moldoveni cu vârste de 22 și 30 de ani: unul dintre ei era angajat al unei companii care prestează servicii handling de încărcare și descărcare a bagajelor pe aeroport, iar al doilea tânăr avea rolul de ”comerciant” al obiectelor sustrase.
În urma măsurilor speciale de investigație și acțiunilor de urmărire penală, polițiștii de frontieră au constatat că cei doi acționau doar la cursele care aveau ca destinație or. Istanbul și din bagajele pasagerilor sustrăgeau doar obiecte mărunte însă costisitoare, precum ar fi: telefoane mobile, gadgeturi, ceasuri și altele.
Totodată, polițiștii de frontieră au stabilit identitatea mai multor persoane cărora le-au fost vândute bunurile furate, cât și ridicate toate obiectele ca mijloace de probă. Bănuiții a fost reţinuți pe un termen de 72 de ore şi sunt cercetați penal pentru furt. Conform legislaţiei în vigoare, aceștia riscă o amendă de la 32.500 de lei la 67.500 de lei, muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore sau închisoare de până la 4 ani.
Directorul ANP, Anatolie Falca, și-a dat demisia la cererea lui Recean
Șeful Administrației Naționale a Penitenciarelor, Anatolie Falca, și-a dat demisia la cererea premierului Dorin Recean. Informațiile au fost confirmate pentru Unimedia de directorul ANP.
„Da, am acceptat. Sunt ofițer. Ordinele se execută, nu se discută”, a declarat pentru Unimedia, Anatolie Falca.
Astăzi, premierul Dorin Recean i-a solicitat demisia directorului ANP, Anatolie Falca, după ce scandalul cu Legea Amnistiei a luat amploare, iar deputata Olesea Stamate a fost exclusă din PAS.
Ulterior, într-o postare pe Facebook, ea scris că a primit cu înțelegere decizia conducerii PAS și a subliniat că înțelege contextul politic dificil și atacurile informaționale dure care i-au fost direcționate în ultimele zile, în special într-un an electoral.
Americanii își fac stocuri de produse, de la machiaj la condimente, din cauza tarifelor lui Trump. „Nu mai cumpăr decât ce e necesar”
Unii americani își fac stocuri de produse esențiale și cumpără articole pe care le consideră necesare, după ce președintele american Donald Trump a anunțat tarifele pe care vrea să le impună altor țări. Unii își cumpără produse de machiaj și de îngrijire a pielii, alții hrană pentru animale de companie, condimente și carne, alții telefoane. Sunt și oameni care cumpără mai puțin sau deloc produse pe care acum le consideră de lux, cum ar fi ceaiul și fructele, relatează Business Insider.
Melanie Moroz are acum suficiente produse de machiaj, de îngrijire a pielii și a părului pentru doi ani.
Moroz a declarat pentru Business Insider că încercările Casei Albe de a desființa Departamentul pentru Educație au băgat-o în „modul de stocare”, deoarece se teme că și-ar putea pierde locul de muncă de profesoară, pe care îl are de 25 de ani.
„Nu cumpăr nimic care să nu fie o necesitate absolută”, a spus ea. Moroz, care locuiește în Morgantown, Virginia de Vest, a spus că acum economisește banii pe care înainte îi cheltuia pe cumpărături și ieșiri la restaurant.
Din cauza tarifelor anunțate de Trump, SUA riscă un război comercial de amploare, iar Moroz își ia măsuri de precauție.
Ea își încropește o listă cu lucruri de care va avea nevoie, inclusiv să-și umple congelatorul cu carne și să-și schimbe vechiul iPhone cu unul nou, înainte să apară „creșteri majore de preț”.
Moroz nu este singura care își regândește cheltuielile, pe fondul temerilor că tarifele lui Trump vor scumpi produsele pe care le cumpără americanii.
De luni de zile, Elizabeth Blackstock și soțul ei sunt cu ochii pe modificările prețurilor rezultate din tarifele anunțate sau impuse de Trump.
În urma anunțului de miercuri, însă, prioritatea lor este aprovizionarea cu alimente și medicamente pentru cele șase pisici, dintre care unele necesită diete speciale. Dincolo de asta, soții Blackstock își fac și ei stocuri de carne pentru ținut în congelator.
„Ne-am pregătit, dar este imposibil să ne simțim în siguranță”, a spus Elizabeth Blackstock.
Acum se gândește la alte achiziții schumpe, cum ar fi piese pentru mașina ei Mazda, pentru că se teme că o vor costa mai mult după ce tarifele lui Trump intră în vigoare.
Felix Tintelnot, profesor asociat de economie la Universitatea Duke, a declarat pentru Business Insider că ar fi bine ca oamenii să se aprovizioneze cu unele bunuri ale căror prețuri ar putea crește. Asta a făcut Moroz cu produsele de înfrumusețare pe care știe că le va folosi.
În 2024, SUA au importat produse de frumusețe în valoare de 7,59 miliarde de dolari, inclusiv produse de machiaj și de îngrijire a pielii, potrivit datelor guvernamentale.
„Riscul unei recesiuni în SUA a crescut”, a spus Tintelnot, care recomandă oamenilor să pună deoparte bani pentru a se pregăti pentru potențiale șocuri economice.
El a mai spus că, în caz de recesiune, nu toată lumea ar fi afectată în mod egal, în parte pentru că siguranța locurilor de muncă diferă de la o industrie la alta.
In plus, a spus Tintelnot, oamenii care sunt noi la locul de muncă ar putea dori să ia măsuri de precauție suplimentare, deoarece angajații noi sunt de obicei primii concediați pe timp de criză. Unii oameni se pregătesc deja pentru scumpiri și discută despre acest lucru pe forumuri precum Reddit.
Un utilizator, care a spus că locuiește în Illinois, a declarat pentru Business Insider că va renunța complet la achiziția de lucruri care nu sunt esențiale.
Produsele pe care le importă SUA, cum ar fi fructele, avocado și ceaiul, „sunt un lux acum”, a spus el, adăugând că intenționează să treacă la conserve pentru a-și satisface „poftele de dulce” sau să cumpere doar fructe de sezon de la vânzătorii locali.
Un alt utilizator Reddit, care a spus că locuiește în Florida, intenționează să cumpere condimente, orez basmati și iasomie, fasole uscată și ulei de măsline, produse care s-ar putea scumpi.
Barack Obama şi Kamala Harris critică măsurile luate de Donald Trump, după revenirea la Casa Albă. „V-am avertizat”
Fostul preşedinte american Barack Obama şi fostul vicepreşedinte Kamala Harris au criticat joi, în două discursuri separate, acţiunile lui Donald Trump, într-o rară luare de poziţie după ce adversarul republican a revenit la Casa Albă, relatează CNN.
În cadrul unei conferinţe organizate la Hamilton College din Clinton, New York, Barack Obama, primul predecesor al lui Donald Trump, a regretat măsurile luate de actualul ocupant al Casei Albe pentru a remodela guvernul federal, a limita imigraţia şi a intimida presa, instituţiile şi elitele democrate.
„Aşadar, este prima dată când vorbesc în public de ceva vreme. Am stat să urmăresc un pic”, a spus fostul preşedinte democrat (2009 – 2017).
„Imaginaţi-vă dacă aş fi făcut aşa ceva. Este de neimaginat că aceleaşi părţi care tac astăzi ar fi tolerat un astfel de comportament din partea mea sau din partea mai multor predecesori ai mei”, a declarat el, potrivit News.ro.
Reacţionând la tarifele vamale impuse recent de Donald Trump principalilor săi parteneri comerciali, Barack Obama a declarat că această politică „nu este bună pentru America”.
Primul preşedinte de culoare din istoria Statelor Unite a criticat, de asemenea, atitudinea republicanului faţă de anumite universităţi, care sunt ameninţate cu retragerea subvenţiilor dacă nu iau măsuri drastice pentru a „limita antisemitismul” în campusurile lor. Ţinta este Harvard, unde a absolvit Barack Obama.
„Sunt profund îngrijorat de faptul că guvernul federal ameninţă universităţile dacă nu expulzează studenţii care îşi exercită dreptul la libertatea de exprimare”, a declarat el în faţa unui public format din studenţi, referindu-se la numeroasele manifestaţii pro-palestiniene care au avut loc în campusurile din întreaga ţară.
În mod similar, Barack Obama a considerat că exercitarea de presiuni asupra firmelor de avocatură care au legături cu democraţii este „contrară pactului fundamental pe care îl avem ca americani”, după cum a spus el.
Kamala Harris: „V-am avertizat”
La rândul său, Kamala Harris, contracandidata lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2024, a recunoscut că revenirea lui Donald Trump în Biroul Oval a creat un „mare sentiment de teamă”.
La începutul acestei săptămâni, Trump a anunţat o înţelegere cu firma de avocatură la care este angajat soţul Kamalei Harris, Doug Emhoff – Willkie Farr & Gallagher – despre care preşedintele a spus că include acordul firmei de a furniza cel puţin 100 de milioane de dolari în servicii juridice pro bono pe parcursul celui de-al doilea mandat al său. Acesta a fost un alt exemplu de firme de profil înalt care încheie acorduri cu Casa Albă, Trump vizând firmele care au lucrat cu inamicii săi politici.
Înainte ca acordul cu Willkie să fie anunţat, Emhoff a abordat subiectul spunând: „Statul de drept este atacat. Democraţia este atacată. Aşadar, noi, avocaţii, trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a contracara această situaţie”.
Observaţiile de joi ale lui Harris sunt cele mai directe comentarii ale acesteia de la începutul celui de-al doilea mandat al lui Trump.
„Vedem organizaţii care rămân tăcute. Îi vedem pe alţii capitulând în faţa unor ameninţări clar neconstituţionale. Aceasta este ceea ce vedem în fiecare zi în ultimele luni în ţara noastră şi, în mod natural, creează un sentiment profund de teamă”, a spus Kamala Harris în timpul discursului său rostit la conferinţa „Leading Wowen Defined”. Ea a adăugat: „V-am avertizat”.
„Frica este contagioasă. Atunci când unei persoane îi este frică, aceasta trece la cei din jurul ei şi se răspândeşte. Iar noi suntem, fără îndoială, martori la acest lucru”, a adăugat ea, înainte de a încheia: „Dar vă mai spun, dragi prieteni, că şi curajul este contagios”.