Un bărbat din Cantemir, tată a doi copii mici, are nevoie de un transplant de măduvă osoasă. Să-l ajutăm să adune banii necesari pentru intervenție!

Andrei Manică în vârstă de 31 de ani este originar din satul Tartaul, raionul Cantemir și este tatăl a două fetițe, una de nouă ani și alta de aproape doi ani. Pentru a scăpa cu viață, bărbatul are nevoie de un transplant de măduvă osoasă cu celule stem compatibile.

separator
Familia este disperată și cere ajutorul oamenilor pentru colectarea sumei de 100 de mii de dolari din care va fi posibil de achitat transplantul de măduvă osoasă, intervenția care va fi efectuată de o clinică din Turcia, unde este acum internat bărbatul.

Familia lui Andrei a primit vestea dureroasă în luna august curent.

„La începutul lunii august 2019, lui Andrei i s-a făcut rău, avea dureri mari de cap, avea stări dese de oboseală și sângerări nazale. Andrei a hotărât să revină acasă, lângă familie, pentru că nu mai avea puteri de a munci în Germania. Pentru a verifica starea lui de sănătate, Andrei s-a adresat la un medic de familie din orașul Cahul. Acolo și-a făcut analizele de sânge și i s-a spus că rezultatele vor fi gata în două ore. Nici n-a trecut jumătate de oră că rezultatele erau gata, iar cei de la Laborator le-au comunicat că analizele nu sunt tocmai bune și ar trebui să meargă încă o dată la medicul de familie. Medicul de familie a hotărât de urgență ca Andrei să fie trimis la Chișinău, la Spitalul Oncologic, la secția Hematologie. A fost consultat de un hematolog și i s-a prescris câteva medicamente. Recomandarea hematologului de la Chișinău a fost că Andrei trebuie să fie internat la Spitalul Raional Cantemir. Andrei a fost internat la spitalul din Cantemir, dar după doar două zile starea lui s-a agravat, a început să i se facă rău, avea temperatura foarte mare și a fost transferat de urgență în Secția de reanimare. Medicii din Cantemir au dat verdictul crunt soției și mamei lui Andrei: are cancer, să se aștepte la orice și doar o minune îl poate salva”, scriu prietenii lui Andrei pe rețelele de socializare, unde au creat și o strângere de fonduri.

Acum, Andrei este internat la o clinică din Turcia care a decis că-l va opera. Acolo a fost investigat de medicii turci și i s-a confirmat diagnosticul stabilit de medicii de la Chișinău: anemie aplastică.

Rudele și prietenii s-au mobilizat și au creat o strângere de fonduri, care reprezintă și unica șansă a lui Andrei de a rămâne în viață alături de familia lui.

Cei care vor să doneze o pot face AICI.

sursa: www.jurnal.md

Trei mașini au ajuns într-un șanț, în urma unui accident în lanț, la Anenii Noi

Trei mașini au fost avariate, după ce au fost implicate într-un accident în lanț, care s-a produs cu puțin timp în urmă pe drumul care face legătura dintre satele Chetrosu și Todirești, din raionul Anenii Noi, scrie pulsmedia.md.

În urma impactului, cele trei automobile au ajuns într-un șanț de pe acostament.

Maia Sandu, mesaj după atacul terorist din Germania

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis un mesaj pe platforma X, după atacul terorist de ieri, de la un târg de Crăciun din orașul german Magdeburg, soldat cu cel puțin doi morți și zeci de răniți. „Ne îndreptăm gândurile către victime și condamnăm ferm violența sub orice formă”, a scris șefa statului, astăzi dimineață, scrie unimedia.info.

„Sunt profund întristată de tragedia din Piața de Crăciun din Magdeburg, Germania. Gândurile mele sunt îndreptate către victime și către cei dragi lor. Ceea ce ar fi trebuit să fie un moment de bucurie și de unire s-a transformat în tristețe”, a scris Maia Sandu, pe platforma X.

Cel puțin șase persoane au fost ucise și 205 au fost rănite, dintre care 41 se află în stare critică, după ce un bărbat a intrat cu mașina în mulțimea de la Piața de Crăciun din Magdeburg, Germania. Bilanțul tragediei a fost actualizat, iar autoritățile au transmis că atacatorul, reținut imediat după incident, s-ar fi aflat sub influența drogurilor, în momentul tragediei. Poliția investighează în continuare circumstanțele acestui atac violent.

Primul oraș italian care interzice fumatul în spațiul public

De la 1 ianuarie 2025, Milano va interzice fumatul de tutun în spaţii exterioare, la mai puţin de 10 metri de alte persoane, cu scopul de a îmbunătăţi calitatea aerului, fiind însă permisă utilizarea ţigărilor electronice, scrie democracy.md.

Potrivit autorităților italiene, această măsura face parte din ”Planul pentru Aer şi Climă”, care vizează reducerea emisiilor de substanţe nocive în oraş după ce ”numeroase studii clinice au demonstrat că expunerea la poluanţii din aerul oraşului Milano dăunează sănătăţii”.

”De la 1 ianuarie 2025, interdicţia de a fuma va fi extinsă la toate spaţiile publice exterioare, cu excepţia locurilor izolate unde este posibil să se respecte o distanţă de cel puţin 10 metri faţă de alte persoane”, se arată în text.

Totodată, fumatul a fost interzis și în parcuri, stații de transport public, zone în care se practică activităţi sportive şi cimitire, iar la începutul anului 2025 măsura va fi extinsă la toate locurile publice în aer liber, inclusiv trotuarele.

Media locală menționează că deocamdată nu se știe cum va fi reglementată aplicarea acestor reguli, însă totul pare să indice că va fi vorba mai degrabă de o măsură de descurajare decât de una punitivă.

În cazul în care Consiliul Municipal din Milano menţine amenzile din interdicţiile actuale, persoanele care încalcă reglementările riscă sancţiuni cuprinse între 40 şi 240 de euro. Interdicţiile exceptează utilizarea ţigărilor electronice, foarte răspândite în Italia, care pot fi utilizate în continuare fără limitări.

Conform celor mai recente date publicate de Institutul Italian de Statistică (ISTAT), în 2023, în Italia, 18,7% dintre persoanele de 11 ani şi peste această vârstă se declarau fumătoare, un procent ce creşte semnificativ în rândul tinerilor, atingând vârfuri la grupa de vârstă 25-34 de ani (26,9%).

Fumatul de tutun se numără printre principalele surse de emisii de PM10, alături de transportul rutier, utilizarea solvenţilor şi „arderea cauzată de pizzerii cu cuptoare pe lemne”, printre altele. Municipalitatea continuă punerea în aplicare a Planului pentru Aer şi Climă, în pofida faptului că în 2021 şi 2022 Curtea Regională de Apel (TAR) din Lombardia a anulat unele dintre propunerile sale, cum ar fi interzicea focurilor de artificii.

Copiii cu sindromul Down, alături de fotbaliștii din Moldova și Islanda, la deschiderea meciului pe stadionul Zimbru
Articolul anterior
Agenția de Mediu: Alertă privind poluarea excepţională a apei râului Bîc, din cauza activităților umane
Articolul următor