9 cele mai simple teste medicale pe care le poți face chiar acum: află dacă ești sănătos

Pentru a îngriji în mod corespunzător de sănătatea ta, trebuie să faci examene medicale periodice, măcar o dată pe an. De asemenea, este recomandat să fii atent la semnalele și simptomele pe care ți le dezvăluie corpul pentru a te adresa la timp la medic.

separator

Mai jos, vezi câteva teste simple pe care le poți face chiar acum. Află dacă ești sănătos!

1. Boli cardiace și pulmonareÎmpinge degetele arătătoare în forma unui J inversat și apasă unghiile împreună. Vezi un romb între ele? Excelent, cel mai probabil, cu inima și cu vasele tale e în regulă. Nu există niciun spațiu între unghii? Acesta poate fi un simptom al degetelor hipocratice sau ,,degetelor de toboșar”. Îngroșarea falangelor degetelor este rezultatul conținutului scăzut de oxigen din sânge. Deficitul de oxigen poate avea multe motive. De exemplu, boli cronice ale inimii sau plămânilor.

2. Accident vascular cerebral sau insuficiența circulațieiPentru acest test vei avea nevoie de un cronometru. Ridică un picior astfel încât coapsa să fie paralelă cu podeaua și notează timpul. Poți menține poziția timp de 20 de secunde sau mai mult? Excelent! Nu ai probleme legate de echilibru. Cel mai probabil, creierul tău se alimentează corespunzător cu sânge.

3. Anemia

Stând în fața oglinzii, trage în jos pleoapa inferioară. În mod normal, culoarea sa este roz luminos. În caz de anemie, pleoapa inferioară are o nuanță palidă sau chiar gălbuie. Anemia rezultă din lipsa de hemoglobină. Muschii și țesuturile organismului primesc oxigen puțin și nu pot funcționa normal. Dacă ai paloare, oboseală sau dificultăți de respirație, atunci este potrivit să faci testele medicale pentru a determina nivelul de fier din sânge.

4. Dezechilibru hormonal și deficiențe de micronutrienți

Căderea părului este un proces natural. Medicii spun că în fiecare zi pierdem de la 50 la 100 de fire de păr. Și nu-ți face griji pentru asta. Dar pentru a înțelege când este timpul să bați alarma, poți efectua un test simplu. Părul trebuie să fie uscat și curat. Ia un smoc mic de păr cu degetele și trage ușor. Dacă ai 2-3 fire de păr în mână, atunci totul este normal. Dacă ai mai multe, consultă medicul. Căderea părului are multe cauze: de la stres și îngrijire necorespunzătoare la probleme grave de sănătate. Părul devine mai subțire datorită dezechilibrelor hormonale sau deficiențelor nutriționale. Și acest simptom nu poate fi ignorat.

5. Sindromul de tunel carpianAcest test evidențiază boala profesională a lucrătorilor din birouri, a artiștilor și a motocicliștilor – sindromul de tunel carpian. Ridică brațele astfel încât antebrațele să fie paralele cu fața. Încearcă să ajungi cu vârful degetelor până la baza palmei. Menține această poziție timp de 1-2 minute. Dacă simți furnicături, amorțeli sau durere la încheieturi și degete, acest lucru poate fi un semn al sindromului de tunel carpian. Sindromul apare atunci când țesutul înconjurător strânge nervul median. Fără tratamentul în timp util, durerea și amorțeala se vor intensifica. Și abilitățile motorii fine ale mâinilor se vor înrăutăți.

6. Diabetul zaharat

Pentru a efectua următorul test, vei avea nevoie de ajutor. Cere-i partenerului să ia un creion și să atingă vârful degetelor cu capătul ascuțit și abrupt al creionului. Fără să te uiți, trebuie să comunici ce parte a creionului a fost atinsă. Dacă nu simți atingerea până la capăt, atunci micile terminații nervoase de pe picioare funcționează prost. Sensibilitatea redusă poate indica neuropatie – leziuni ale nervilor datorate diabetului sau altor probleme legate de circulația sâmgelui la nivelul picioarelor.

7. Probleme cu arterele perifericeÎn poziția din imagine, ridică picioarele la un unghi de 45 ° și ține-le câteva minute. După, apreciază culoarea picioarelor. Picioarele și degetele foarte palide (aproape albe) reprezintă un semn de scădere a fluxului de sânge din cauza arterelor înfundate. Arterele periferice furnizează sânge la nivelul membrelor. Și când lumenul arterei se blochează, mușchii nu primesc oxigen și apar simptome neplăcute: amorțeală, durere și slăbiciune.

8. Verificarea auzuluiEfectuează acest test într-o cameră liniștită. Adu mâna la ureche și freacă degetele împreună. Ai auzit sunetul? Îndepărtează-ți încet mâna până când distanța de la ureche atinge 15 cm. Încă mai auzi fricțiunea? E bine, auzul tău este în regulă. Repetă și cu cealaltă ureche.

9. Predispoziția la boli ale inimii și vaselor de sângePentru a face acest test, va trebui să ieși din casă. Urcă scările (8-12 pași), cântând o melodie. Poți să vorbești la telefon sau să citești o poezie. Dacă inima ,,sare” din piept și respirația ,,se pierde”, atunci sistemul cardiovascular și plămânii nu pot face față sarcinii. E nevoie să consulți medicul ori să faci mai mult antrenament zilnic, pentru a-ți crește rezistenta la efort.

Notă: testele menționate nu pot înlocui examinarea medicului specialist. În caz de simptome alarmante, efectuează o consultație medicală.

Screening și consultații medicale gratuite pentru locuitorii din trei raioane

Echipele mobile de medici specialiști continuă să ofere populației consultații profilactice gratuite acoperite din mijloacele financiare ale fondului măsurilor de profilaxie al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Astfel, săptămâna curentă, complexul radiodiagnostic mobil pentru examinarea cutiei toracice se va afla în mai multe localități din raionul Dondușeni și anume:

– pe 14 mai – în Codrenii Noi,  unde vor fi deservite persoanele din satele Țaul, Codrenii Noi, Briceva, Caraiman;

 – pe 15 mai –  în Crișcăuți, unde vor fi deservite persoanele din Crișcăuți, Horodiște, Teleșeuca;

– pe 16 mai – în Elizavetovca – vor fi deserviți locuitorii din Elizavetovca, Braicău, Briceni;

– pe 17 mai – în Rediul Mare, pentru persoanele din Rediul Mare și Pivniceni.

Tot în această săptămână vor fi prestate gratuit servicii medicale stomatologice copiilor în diferite localități din raioanele Căușeni și Nisporeni:

– în  intervalul 14 – 17 mai – în Taraclia, Căușeni.

– în  zilele de 14  și 15 mai  – în Marinici, Nisporeni;

– în zilele de 16 și 17 mai  – Șișcani, Nisporeni.

Săptămâna trecută  au efectuat examene profilactice gratuite  circa 400 de  persoane, dintre care peste 120 –  screening pulmonar și  circa 270 de copii au fost consultați de medicii stomatologi.

Primul pacient cu Parkinson din lume care a primit celule cerebrale crescute în laborator: și-a recăpătat mirosul și poate face sport

Premieră absolută în lumea medicală. Un bărbat diagnosticat cu Parkinson și-a recăpătat mirosul după ce i s-au implantat în creier 7 milioane de celule crescute în laborator.

Thomas Matsson este primul pacient cu Parkinson din lume care a primit milioane de celule cerebrale crescute în laborator.

Operația a avut loc în 2023, iar până astăzi el și-a recăpătat mirosul și poate face sport.

Cercetătorii de la Universitatea Lund din Suedia au implantat cu succes 7 milioane de celule cerebrale crescute în laborator în pacientul care suferă de boala Parkinson.

Cetățeanul suedez Thomas Matsson a fost primul din lume care a testat metoda acum aproximativ un an.

Matsson a fost diagnosticat cu Parkinson pe când avea 42 de ani, potrivit Euronews.com

Astăzi, Matsson recunoaște din nou mirosurile și face sport. Matsson spune că reușește să joace golf, ceea ce nu a mai putut să facă de 10 ani.

„Starea de dezorientare a dispărut. Am cele 7 milioane de celule ale mele și încep să funcționeze acum”, a spus Matsson.

„Fac patinaj pe distanțe lungi, slalom, schi fond, tenis și, mai ales, golf”, a spus el.

Cum functioneazã tratamentul revoluționar?

Boala Parkinson este o tulburare neurodegenerativă care afectează mișcarea din cauza pierderii celulelor care produc dopamină, care ajută la transmiterea semnalelor care controlează mișcarea și coordonarea ca neurotransmițător.

Terapia celulară concepută de cercetătorii de la Universitatea Lund implică expunerea celulelor stem din ouă fecundate- numite celule stem embrionare- la factori de creștere și semnale pe care le-ar primi în mod normal în timpul dezvoltării embrionului pentru a le direcționa să devină celule mature de dopamină.

Celulele sunt apoi implantate într-o zonă de 4 mm în centrul creierului pacientului, cel mai aproape de trunchiul cerebral, pentru a înlocui celulele dopaminergice pe care pacienții cu Parkinson le-au pierdut.

După câteva luni, aceste celule încep să trimită fibre nervoase și să producă dopamină.

„Speranța noastră este că ar putea fi administrat ca un tratament unic și speranța este ca pacienții să își reducă medicația, să evite efectele secundare ale tratamentului medicamentos și să obțină un efect motor bun pe termen lung de la celule pentru viață”, a explicat Gesine Paul-Visse, medic senior în neurologie la Spitalul Universitar din Skåne și profesor adjunct la Universitatea Lund.

Matsson nu s-a simțit bine imediat când s-a trezit de la procedura de 13 ore. A suferit o psihoză timp de 10 zile.

„Printre altele, am scăpat de două ori din secție. A doua oară, poliția a fost cea care m-a condus înapoi. Nu este ceva ce vreau să experimentez din nou. Absolut nu”, a spus Matsson.

Nu se știe dacă a fost un efect al expunerii îndelungate la anestezie sau dacă a avut de-a face cu adaptarea creierului  la noile celule cerebrale.

sursa

Studiu: O dietă bogată în fructe și legume poate reduce șansele de răspândire a cancerului de prostată

O dietă bogată în fructe, legume, nuci și cereale integrale poate reduce șansele de răspândire a cancerului de prostată la aproape jumătate, potrivit unui studiu, conform Daily Mail.  

Bărbații care au consumat cele mai multe alimente pe bază de vegetale au avut mai puține șanse să vadă cum cancerul lor crește, se răspândește la oase sau, în cele din urmă, să moară din cauza acestuia decât cei care au mâncat cel mai puțin.

Oamenii de știință cred că acest lucru s-ar putea datora, printre altele, nivelului ridicat de antioxidanți și compuși antiinflamatori din fructe și legume, care s-au dovedit a proteja împotriva bolii.

Constatările indică faptul că schimbările simple ale stilului de viață pot ajuta mulți bărbați care trăiesc cu o boală la un nivel mai scăzut să trăiască o viață normală.

Cercetarea a implicat peste 2.000 de bărbați din SUA diagnosticați cu cancer de prostată localizat între 1999 și 2018, care nu se răspândise.

Aceștia au fost chestionați cu privire la regimul alimentar și la stilul de viață și au fost urmăriți în medie timp de 6,5 ani.

Cei care aveau cele mai multe diete bazate pe vegetale mâncau, de obicei, cu 1,9 porții mai multe de legume, cu 1,6 porții suplimentare de fructe și cu 0,9 porții mai multe de cereale integrale pe zi decât cei care mâncau cel mai puțin.

De asemenea, aceștia au mâncat în medie cu o porție mai puțin de lactate – cum ar fi brânza – cu 0,4 porții mai puțin de grăsimi animale, puțin mai puține ouă și marginal mai puțină carne.

Cercetătorii de la Universitatea din California, San Francisco, spun că evoluția cancerului de prostată, inclusiv recidiva, tratamentul secundar au fost cu 47% mai mici la cei care au avut cele mai ridicate niveluri de alimentație bazată pe vegetale.

„Aceste constatări sugerează că consumul unei diete bazate în principal pe legume și fructe poate fi asociat cu rezultate mai bune pentru sănătatea specifică cancerului de prostată în rândul bărbaților” au scris aceștia în revista JAMA.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

sursa

Catherine Zeta Jones a purtat o ie, care a stârnit discuții aprinse între românce și ucrainence
Articolul anterior
Dianna Rotaru și-a surprins fanii cu un nou look!
Articolul următor