Cătina cu miere de albine reprezintă un leac valoros împotriva multor boli. Combinaţia este încărcată în substanţe cu rol antioxidant şi foarte multă vitamină C, de zece ori mai multă decât lămâia şi de două ori mai multă decât măceşele. Vezi ce afecţiuni te ajută să tratezi cătina cu miere şi cum să prepari o reţetă sănătoasă.
Cătina cu miere conţine şi alţi nutrienţi, între care vitamina A, B1, B2, B6, B9, E, F, K, O, fibre, kaliu, fier, calciu, magneziu, flavonoizi şi aminoacizi. Datorită concentraţiei foarte mari de vitamina C, cătina te fereşte de răceli şi cu atât mai mult bobiţele care înoată în miere.
Cătina este un tonic excelent, mărind rezistenţa atât la efort intelectual, cât şi cel fizic. Aceasta se recomandă în astenie de primăvara, dar şi elevilor şi studentilor, mai ales în perioada tezelor şi examenelor.
Cătina tratează ulcerul şi virozele respiratorii. Reţete naturiste
Proprietăţile antioxidante ale cătinei cu miere de albine sunt recomandate pentru întărirea sistemului imunitar şi vindecarea virozelor respiratorii şi a răcelilor. De asemenea, cătina este recunoscută şi pentru beneficiile sănătăţii ochilor.
Cătina cu miere de albine are efect antibacterian, bacteriostatic, vindecator şi reparator, aceasta ajută la vindecarea bolilor hepatice, digestive şi a sângelui.
Cum să prepari cătină cu miere de albine
Într-un borcan de 800 ml, se zdrobesc 500g boabe de cătină, peste care se adaugă 500g de miere, după care 3 săptămâni se lasă la macerat în frigider. Se consumă zilnic câte o linguriţă din acest preparat şi astfel organismul este fortificat în perioadele când răceala şi gripa încearcă să atace.
Proporţia ideală este două părţi de miere şi o parte cătină. Dacă se pune prea puţină miere se va subţia foarte mult, iar cătina, fiind destul de zemoasă, va începe să fermenteze.
Cătină cu miere de albine şi aloe vera
Se amestecă într-un litru de compoziţie, 500ml de cătină cu miere de albine, 100ml gel de aloe vera, 50ml pastă de usturoi, macerat de afine şi 5-6 linguri de polen, crud sau pulbere. Amestecul se foloseşte în caz de arsuri, dar şi anemie sau alcoolism.
Atât cătina, folosita ca atare sau uscată, cât şi preparatele din cătină au darul de a regla tranzitul intestinal. Dacă suferi de constipaţie, siropul de cătină ţi-ar putea fi de leac.
Cum ne fortificăm imunitatea. Sfaturi de la Galina Tomaș!
Specialiştii spun că uleiul de cătină, bogat în acizi graşi esenţiali, licopen, tocoferoli şi fitosteroli, este de un real folos în tratarea arsurilor, termice şi chimice, chiar extrem de grave.
Uleiul de cătină este, de asemenea, folosit cu bune rezultate şi în tratamentul ulcerului gastric şi duodenal, a diareei, urticariei, reumatismului, alcoolismului, anemiei, asteniei şi stresului.